AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

9 Ιουλ 2016

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ώρα 19.10: Επίσημο: Σε ύφεση η φωτιά-κανένα ενεργό μέτωπο

Φωτογραφία του Νίκου Φτηνογιάννη

Και επίσημα στις 19.10 του Σαββάτου η Πυροσβεστική έκανε γνωστό ότι η  φωτιά στη  Σάμο είναι σε ύφεση, ότι δεν υπάρχει  πλέον ενεργό μέτωπο! Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, πάντως, παραμένουν σε  επιφυλακή και μάλιστα ενισχύονται.


Πιο αναλυτικά, υπό τον φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων καθώς οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί, τα μεσάνυχτα φτάνουν με το αρματαγωγό "Ικαρία" του Πολεμικού Ναυτικού ενισχύσεις από την Αττική, και συγκεκριμένα 60 πυροσβέστες με 15 οχήματα.

Και την  Κυριακή, στη Σάμο φτάνουν από  την Καβάλα 40 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ  και από τη  Μυτιλήνη αναμένονται 10 άτομα πεζοπόρου πυροσβεστικού τμήματος. 
Νωρίτερα  το απόγευμα, οι πυροσβέστες ήταν  αντιμέτωποι με τους ισχυρούς ανέμους έντασης 6 Μποφόρ και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, στην περιοχή Φλόκα και στο πεδίο βολής κοντά στους Μυτιληνιούς,  αντιθέτως  είχαν ελέγξει το μέτωπο  στον  Μεσόκαμπο.


"Πάμε καλύτερα από χθες το απόγευμα και τη νύχτα που πέρασε, αλλά ακόμα έχουμε αρκετή δουλειά" δήλωνε το μεσημέρι (14.00) ο επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς στη Σάμο, Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Σερεντέλλος, που πετούσε με ελικόπτερο πάνω από τη φλεγόμενη περιοχή.

Σύμφωνα με τον Υπαρχηγό, νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου παρέμεναν ενεργές μικορεστίες σε όλη την περίμετρο όπου αναπτύχθηκε η πυρκαγιά, πάνω από το Μαλαγάρι έως τον Μεσόκαμπο.

Μιλώντας στον www.in.gr, o Αντιστράτηγος δεν θέλησε να αποτιμήσει σε καμένα στρέμματα το μέγεθος της καταστροφής, ούτε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για εμπρησμό από αμέλεια (εργασίες ηλεκτροκόλλησης),  λέγοντας: "Περιμένετε, να  σβήσουμε πρώτα τη φωτιά!".

Με το πρώτο φως της ημέρας είχαν αρχίσει να επιχειρούν ρίψεις νερού έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα.

Στο νησί φτάνουν αργά το απόγευμα και νέες ενισχύσεις, και συγκεκριμένα 60 πυροσβέστες και 15 οχήματα, με αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού από την Ελευσίνα, ώστε να συνδράμουν -σε τυχόν αναζωπυρώσεις- στους 33 πυροσβέστες, τα 13 οχήματα, τα 90 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τα 20 οχήματα ΟΤΑ, τους 50 εθελοντές, τους 50 στρατιώτες και τα 3 μηχανήματα που έδωσαν  μάχη με τις φλόγες καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και το  Σάββατο.

Στον παρακάτω χάρτη του Πολυκράτη Κωνσταντινίδη φαίνεται με κόκκινη γραμμή ότι το απόγευμα της Παρασκευής το μέτωπο της φωτιάς αναπτύχθηκε από την περιοχή της Καμάρας μέχρι τον Μεσόκαμπο στην πλευρά των Μυτιληνιών. Όπως αναφέρει ο ίδιος, μέσα σε 45 λέπτα το μέτωπο επεκτάθηκε σε μήκος 6 χιλιομέτρων.


Εν τω μεταξύ για ακραίες καταστάσεις στη Σάμο έκανε λόγο ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Αγγελόπουλος. Μιλώντας το πρωί στο Mega, σημείωσε ότι "μετά από μια εφιαλτική χθεσινή μέρα, σήμερα το πρωί η φωτιά σιγά σιγά υποχωρεί».

"Η ζημιά είναι μεγάλη, αλλά τα χειρότερα νομίζω ότι αποφεύχθηκαν" πρόσθεσε ο κ. Αγγελόπουλος.

Δείτε τι άφησε πίσω της η φωτιά...

Φωτογραφίες του Νίκου Φτηνογιάννη:











Στο μεταξύ, προειδοποίηση και για την Κυριακή 10 Ιουλίου για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Σάμο, Ικαρία και Χίο εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.




Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.