Στη συλλεκτική φωτογραφία του Δημήτρη Χαρισιάδη τα βαρέλια περιμένουν στον μώλο στο Μαλαγάρι της Σάμου για να φορτωθούν στα πλοία και να ταξιδέψουν σε χώρες μακρινές. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1963. |
Οι Σαμιώτες ασχολούνται με την οινοποιία από τα αρχαία χρόνια. Ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός έχουν αναφερθεί σε κείμενα τους στο κρασί της Σάμου.
Σύμφωνα με τη μυθολογία ο θεός των αμπελιών και του κρασιού, Διόνυσος, κυνηγούσε τις Αμαζόνες, οι οποίες βρήκαν καταφύγιο στη Σάμο.
Για να τις εξοντώσει ζήτησε τη βοήθεια των κατοίκων του νησιού και σε αντάλλαγμα τους δίδαξε την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.
Για να τις εξοντώσει ζήτησε τη βοήθεια των κατοίκων του νησιού και σε αντάλλαγμα τους δίδαξε την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.
Η πιο γνωστή ποικιλία που παράγει η Σάμος είναι το μικρόρωγο σταφύλι της ποικιλίας μοσχάτο, το οποίο πήρε το όνομά του από το άρωμα του που θυμίζει το άρωμα των λουλουδιών του νησιού.
Είναι γνωστό ως μοσχάτο λευκό, ενώ πολλοί το αποκαλούν και μοσχούδι.
Σήμερα καταλαμβάνει το 97% της παραγωγής και θεωρείται από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί ευνοούν την ανάπτυξη των αμπελώνων και έχει υπέροχη γεύση.
Συνολικά 25 κρασοχώρια ασχολούνται συστηματικά με την αμπελοκαλλιέργεια.
Ο εντυπωσιακός αμπελώνας βρίσκεται σε παραδοσιακές πεζούλες με μεγάλη εδαφική κλίση που διαμόρφωσαν οι κάτοικοι πριν πολλά χρόνια περιμετρικά του βουνού, Άμπελος.
Το όνομα του βουνού δεν είναι τυχαίο, καθώς αναφέρεται και στην αρχαιότητα από τον Στράβωνα.
Είναι γνωστό ως μοσχάτο λευκό, ενώ πολλοί το αποκαλούν και μοσχούδι.
Σήμερα καταλαμβάνει το 97% της παραγωγής και θεωρείται από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί ευνοούν την ανάπτυξη των αμπελώνων και έχει υπέροχη γεύση.
Συνολικά 25 κρασοχώρια ασχολούνται συστηματικά με την αμπελοκαλλιέργεια.
Ο εντυπωσιακός αμπελώνας βρίσκεται σε παραδοσιακές πεζούλες με μεγάλη εδαφική κλίση που διαμόρφωσαν οι κάτοικοι πριν πολλά χρόνια περιμετρικά του βουνού, Άμπελος.
Το όνομα του βουνού δεν είναι τυχαίο, καθώς αναφέρεται και στην αρχαιότητα από τον Στράβωνα.
Η αμπελοκαλλιέργεια
Η συστηματική παραγωγή κρασιού ξεκίνησε τους περασμένους αιώνες και κατά τη διάρκεια των χρόνων άρχισε να αναπτύσσεται και να αποκτά φήμη σε όλο τον κόσμο.
Τον 18ο αιώνα οινοπαραγωγοί από τη Γαλλία και την Ευρώπη κατέφθαναν στο νησί για να δοκιμάσουν το περίφημο γλυκό κρασί της Σάμου.
Ο αμπελώνας της Σάμου βρίσκεται σε ορεινές περιοχές που είναι διαμορφωμένες σε επίπεδα.
Τότε εγκαταστάθηκε στη Σάμο και ο Γάλλος οινοποιός Φαγέ, ο οποίος έμαθε τους Σαμιώτες την τέχνη της οινοποιίας και αντίστοιχα πολλοί κάτοικοι της Σάμου ταξίδεψαν στη Γαλλία για να παρακολουθήσουν την οινοπαραγωγή των Γάλλων από κοντά.
Σιγά σιγά άρχισαν να εξελίσσονται τα μέσα παραγωγής στο νησί και αυξήθηκαν οι εξαγωγές.
Το κρασί της Σάμου άρχισε να γίνεται περιζήτητο, όταν η φυλλοξήρα κατέστρεψε μεγάλο μέρος των αμπελιών της Ευρώπης.
Μεταξύ άλλων τα σαμιώτικα κρασιά έχουν κερδίσει 5 χρυσά βραβεία στο διαγωνισµό Vinalies International, 3 χρυσά βραβεία στον ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό των Βρυξελλών και 3 χρυσά βραβεία από τον ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, ούτε οι αμπελώνες της Σάμου κατάφεραν να αποφύγουν την φυλλοξήρα τη δεκαετία του 1880 και μεγάλο μέρος των αμπελιών καταστράφηκε.
Αλλά η παραγωγή του οίνου δεν σταμάτησε ποτέ.
Αρχές του περασμένου αιώνα οι Σαμιώτες ξεκίνησαν να παρασκευάζουν διάφορα είδη κρασιών και να κάνουν εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.
Περίπου 8,5 εκατομμύρια λίτρα κρασιού παράγονται ετησίως στο νησί, εκ των οποίων τα περισσότερα καταλήγουν στη Γαλλία και βραβεύονται συχνά για την ποιότητα τους σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Πηγή: Μηχανή του Χρόνου