AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

4 Νοε 2016

Εικαστικό δρώμενο σε καμμένη δασική έκταση στον Μεσόκαμπο Σάμου


Μια εικαστική παρέμβαση ολοκλήρωσε ο Σαμιώτης εικαστικός με καριέρα στις Η.Π.Α, Χρίστος Κουτσουράς, στην πληγείσα από την καλοκαιρινή πυρκαγιά περιοχή του Μεσοκάμπου Σάμου.

Η παρέμβαση πιο συγκεκριμένα έγινε σε δασική έκταση πάνω από το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονος που βρίσκεται απέναντι από την επιχείρηση τσιμέντων στην τοποθεσία "Σιδερένιο Γεφύρι" του Μεσοκάμπου.

Η εικαστική παρέμβαση σε “Καμμένα” είναι ιδέα που γεννήθηκε στο μυαλό του καλλιτέχνη την περίοδο της πρώτης μεγάλης φωτιάς του '90, καθώς δούλευε έκθεση ζωγραφικής του με ομώνυμο τίτλο, η οποία παρουσιάστηκε στην Κολωνία της Γερμανίας.

Αυτή τη φορά, βρέθηκε ο ίδιος αντιμέτωπος με τις φλόγες της καλοκαιρινής μας πυρκαγιάς. Αντικρίζοντας τη θλιμμένη εικόνα της επόμενης ημέρας, ο Χρίστος Κουτσουράς ένιωσε την ανάγκη να αφυπνίσει συνειδήσεις μέσω της τέχνης, να τονίσει το γεγονός, μεγενθύνοντας αυτό και την επίδρασή του στον άνθρωπο.

Ξεκίνησε, λοιπόν, τη φυσικά επίπονη διαδικασία της επικάλυψης και αισθητικής αλλαγής των καμμένων κορμών με ασβέστη: φυσικό υλικό που επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και την πάροδο του χρόνου, παραμένοντας ενεργό στοιχείο του χώρου.

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Επιδρώντας πάνω του η βροχή, ο αέρας, η υγρασία, ο χρόνος, η φύση, γίνεται ένα με αυτή, ακολουθώντας τις μεταβολές της.

Η δημιουργία, με αυτό τον τρόπο, ενός ζωντανού ζωγραφικού πίνακα μέσα στη φύση, τονίζει το μέγεθος της καταστροφής με ένα αισθητικά πρωτότυπο και ενδιαφέροντα τρόπο, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση του παρατηρητή, στη δημιουργία συνείδησης απέναντι στη φύση, στον άνθρωπο, σε κάθε μορφή ζωής.