AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

1 Ιαν 2017

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Σάμου για το νέο έτος


Εγκύκλιο για την ανατολή του νέου έτους εξέδωσε ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, κ. Ευσέβιος. Δείτε αναλυτικά το περιεχόμενό της:

"Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Ήδη εισήλθαμε συν Θεώ «εἰς τόν νέον ἐνιαυτόν τῆς χρηστότητος τοῦ Κυρίου». Το 2017 ανέτειλε μόλις προ ολίγου πλήρες ελπίδων και προσδοκιών.

Δυστυχώς όμως, όλοι μας ευρισκόμεθα εντός ενός τεταραγμένου κόσμου, που έχασε τον προσανατολισμό του και απειλεί τα θεμέλιά του. Γύρω μας, χώρες ευρίσκονται σε ακαταστασία, σε αναταραχή, σε αιματοκύλισμα. Απώλεσαν το πολύτιμο δώρο της ειρήνης «τῆς πάντα νοῦν ὑπερεχούσης».

Στην πατρίδα μας γευόμαστε την γενική κρίση, όπως την αναγνωρίζουμε στις δομές της ζωής μας,μέσα από την πλήρη άμβλυνση του ηθικού αισθητηρίου! Στη σύγχρονη κοινωνία μας κυριαρχούν αρρωστημένες αντιλήψεις, λανθασμένα «πιστεύω», παράλογες πεποιθήσεις, που προάγουν τον ατομοκεντρισμό, τον εγωισμό και εν γένει το ωμό συμφέρον.

Ο ηθικός αποχρωματισμός της κοινωνίας μας μέσα από την βάναυση μεταχείριση των ηθικών αξιών καταδεικνύει, πως η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η αγάπη, η αλήθεια, η δημοκρατία, η φιλία και άλλες αξίες και αρετές έχουν χάσει το πραγματικό τους περιεχόμενο.

Αισθανόμενοι αυτόν τον παροξυσμό του αμοραλισμού σε μία εποχή παραλόγου, δυστυχώς καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα με τον Αθηναίο ρήτορα Ισοκράτη, που τον 4ο π.Χ. αιώνα σημείωνε με πόνο για τους αρχαίους προγόνους μας: «Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι καταχράσθηκε το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.»

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση πέρα από το άγχος και την ταλαιπωρία, που σωρρεύονται στην ψυχή μας, ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός πνευματικού μετασχηματισμού με σταδιακή απομάκρυνση από την ζωηφόρες πηγές της Ελληνορθόδοξης Παραδόσεώς μας.

Αγωνιούμε, γιατί ιδίως εμείς, που φυλάσσουμε Θερμοπύλες στα ακριτικά μας Νησιά, νοιώθουμε έντονα τις εθνικές ταπεινώσεις και την αδιαφορία των «μεγάλων» μπροστά στο οικονομικό δράμα, το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, τον ισλαμισμό, που μας περισφίγγει όλο και περισσότερο και κυρίως το εντονώτερο κλίμα της εντάσεως με τον γείτονά μας.

Η αρχή του νέου χρόνου, που η αγαθότητα του Θεού μας έφερε είναι καλή αφετηρία για νέες προσπάθειες. Τώρα είναι καιρός να ανανήψουμε και να αγκιστρωθούμε στον Χριστό, ο Οποίος είναι η Ζωή και η Ελπίδα μας και να στρατευθούμε κάτω από την σημαία της Εκκλησίας, καθώς παρατείνει τον Χριστό στους αιώνες. Ο Χριστός είναι ο μόνος οδηγός, η μόνη αλήθεια, η αληθινή ειρήνη.

Αγαπητοί μου,

Προσεύχομαι δεόμενος του Κυρίου μας με όλη την θέρμη της καρδιά μου, για να μας προφυλάσσει κατά τον νέο χρόνο από θλίψεις και δοκιμασίες, από περιπέτειες και θλιβερά γεγονότα, από έργα σκοτεινά και αμαρτίες και να χαρίζει πλούσια την χάρη και την ευλογία Του στις οικογένειές σας. Στην Ελληνική Πατρίδα μας, το «όμαιμον», το «ομόγλωσσον» και το «ομόθρησκον», που αποτελεί το θεμέλιο και το κρηπίδωμα της συνέχειας της φυλής μας να θεριέψει και να γιγαντώσει.

Στα πολυαγαπημένα μας Νησιά της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων, ομόνοια, συνοχή και ειρήνη εσωτερική και εξωτερική, αρραγή και αδιάσειστη.

Να χαρίσει δε σε όλους σας την νέα χρονιά χαρούμενη με αγιότητα ζωής, ευδοκίμηση και ευτυχία αληθινή.

Το πανάγιο θέλημα του Θεού ας κατευθύνει την ζωή μας.

Καλή κι ευλογημένη η νέα χρονιά. Χρόνια Πολλά.

Με όλη μου την αγάπη

Ο Επίσκοπός Σας

 Ο Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος"