AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

2 Φεβ 2017

Η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών για την τοποθέτηση κρυφών καμερών στο δημαρχείο


Έλεγχο της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την τοποθέτηση "κρυφών" καμερών στο Δημαρχείο Σάμου πραγματοποίησε η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών  Σάμου (ΑΚΙΣ) στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη.

Δείτε πώς παρουσιάζει τις θέσεις της ΑΚΙΣ για το θέμα των καμερών ο επικεφαλής αυτής της δημοτικής παράταξης, Αντώνης Σίμος:

"Ιστορικό

Συνοπτικά εξιστορώ τα γεγονότα της παράνομης παρακολούθησης υπαλλήλων και δημοτών στο γραφείο της γραμματείας του Δημάρχου Σάμου. 

Προ τριών εβδομάδων ήρθε στο φως της επικαιρότητας η αποκάλυψη της παράνομης τοποθέτησης καμερών στο γραφείο της γραμματείας του Δημάρχου Σάμου. Ημέρα Δευτέρα 9 Ιανουαρίου το πρωί ακούστηκαν φωνές και διαπληκτισμοί υπαλλήλων εντός του δημαρχείου όταν υπάλληλος του Δήμου τυχαία αποκάλυψε ύποπτο καλώδιο που τον οδήγησε σε επιμελώς κρυμμένη κάμερα η οποία ήταν συνδεδεμένη με τον σκληρό δίσκο ενός Η/Υ. Άμεσα ειδοποιήθηκε ειδικός και αφήρεσε το σύστημα παρακολούθησης. 

Την επόμενη ημέρα καταδίκασαν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας πλην της Σαμιακής Πολιτείας που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, με δελτία τύπου, το θέμα της παράνομης τοποθέτησης καμερών. Την μεθεπομένη 11-1-2017 εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου ο Δήμαρχος Σάμου (το δελτίο τύπου παρατίθεται παρακάτω) στο οποίο χωρίς να διαψεύσει την ύπαρξη κρυφών καμερών προσπάθησε να δικαιολογήσει την πράξη του, συνδέοντάς την με υποτιθέμενη πρόθεση εκπόνησης συνολικής μελέτης ασφάλειας του Δημαρχείου. 

Τι προβλέπει η Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων για την εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης.

Βάσει του άρθρου 6 του ν. 2472/1997 απαιτείται η έγκριση της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων για την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης προσώπων. Η μη γνωστοποίηση δύναται να επιφέρει τόσο διοικητικές όσο και ποινικές κυρώσεις, όπως προβλέπεται σχετικά στα άρθρα 20 και 22 του ν. 2472/1997. Η υπ’ αριθμόν 13/2014 απόφασή της η Αρχής υπογραμμίζει ρητά ότι απαγορεύεται η τοποθέτηση εικονοληπτικών μηχανών στους χώρους εργασίας. Αιτείται επίσης η γνωστοποίηση της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων για κάθε μεταβολή που γίνεται σε υπάρχον σύστημα (π.χ. προσθήκη, αφαίρεση, επανατοποθέτηση καμερών).

Ερωτήσεις

α. Γιατί ξηλώθηκαν οι κάμερες αυθημερόν χωρίς προηγουμένως να κληθεί το τμήμα ασφαλείας Σάμου και η εισαγγελική αρχή, προκειμένου να αποκαλυφθεί το πρόσωπο που τοποθέτησε τον παράνομο μηχανισμό παρακολούθησης καμερών. Μήπως γιατί εσείς κύριε Δήμαρχε δώσατε την εντολή τοποθέτησης του κρυφού συστήματος παρακολούθησης;  

β. Γιατί δεν είχε ζητηθεί από την αρχή προστασίας δεδομένων η σχετική εκ του νόμου άδεια τοποθέτησης ηλεκτρονικού συστήματος ασφαλείας του δημαρχιακού μεγάρου και δεν αναρτήθηκαν οι προβλεπόμενες εκ του νόμου πινακίδες ενημέρωσης του κοινού. Μήπως γιατί θέλατε κύριε Δήμαρχε να λειτουργείτε ένα σύστημα παρακολούθησης όχι αδειοδοτημένο και νόμιμο, αλλά κρυφό και παράνομο;

γ. Γιατί δεν αναρτήθηκε στη διαύγεια η σχετική δαπάνη προμήθειας και τοποθέτησης των καμερών. Μήπως γιατί υπάρχει και δεύτερος παράνομος τρόπος εξόφλησης υπηρεσιών και προμηθειών του Δήμου από μυστικά και άδηλα κονδύλια;  

Συμπέρασμα

Σήμερα καμία δικαιολογία δεν ευσταθεί στην ποινικά κολάσιμη και ηθικά απαράδεκτη πράξη της τοποθέτησης καμερών στο εσωτερικό χώρο των γραφείων του Δημαρχείου Σάμου. Ο κύριος Δήμαρχος θα ήταν ηθικό και πρέπον να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει έστω και την ύστατη στιγμή την ευθύνη των πράξεών του, για την παράνομη (χωρίς σχετική άδεια) τοποθέτηση καμερών στο Δημαρχείο. Ένα απλό και γενναίο "συγνώμη" εκ μέρους του κυρίου Δημάρχου χρειάζεται σήμερα για την ανατροφοδότηση της χαμένης σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της δημοτικής αρχής και του σαμιακού λαού και όχι ανούσιες δικαιολογίες. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΥ, 11-1-2017

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων – τοποθετήσεων για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να μελετήσει την εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας προκειμένου να διαφυλαχθεί τόσο η δημοτική περιουσία όσο και το γενικότερο αίσθημα ασφαλείας σε κοινόχρηστους χώρους, σας γνωρίζουμε τα εξής: 

Ο Δήμος Σάμου από τριμήνου περίπου, έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες εκπόνησης συνολικής μελέτης ασφαλείας εγκαταστάσεων του Δήμου. Ήδη με το από 01/11/2016 έγγραφό του προς την Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, ζήτησε την συνδρομή της αστυνομικής Διευθύνσεως Σάμου, για την επιτήρηση του ευρύτερου χώρου του Δημοτικού Κήπου, της Πλατείας Δημαρχείου και των παρακείμενων χώρων της πλατείας Αγίου Σπυρίδωνα και του Αρχαιολογικού Μουσείου Σάμου, συνεπεία μικροπαραβατικών συμπεριφορών που σημειώθηκαν στην εν λόγω περιοχή.

Παράλληλα, ο Δήμος προέβη σε ανάθεση υπηρεσιών φύλαξης χώρων σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία παρέχει τις υπηρεσίες της από τις 19.00 (αντί του συνήθους 23.00), προκειμένου να ικανοποιήσει σχετικό αίτημα για την αστυνόμευση του χώρου και από τις παρακείμενες επιχειρήσεις. Επιπροσθέτως, προέβη στην τοποθέτηση προβολέων περιμετρικά του Δημοτικού Μεγάρου.

Στα πλαίσια της μελέτης προβλέπεται και η έρευνα για την τοποθέτηση συστημάτων καταγραφής εικόνας, σε απομονωμένες ευαίσθητες εγκαταστάσεις, όπως είναι ο χώρος του ΧΥΤΑ,  οι αποθήκες, αλλά και σε ειδικούς χώρους του Δήμου για την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών. 

Το Δημαρχιακό Μέγαρο, από πλευράς ασφαλείας, θεωρείται ως ειδικό κτίριο, αφού παραμένει ανοικτό και πέραν του συνήθους ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών διότι:

1. Αρκετά υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και αιρετοί εργάζονται και μετά το πέρας του ωραρίου, αλλά και απογεύματα και Σαββατοκύριακα.

2. Η Αίθουσα Εκδηλώσεων παραχωρείται σε κρατικές υπηρεσίες, συλλόγους αλλά και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα για την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων με ελεύθερη πρόσβαση του κοινού.

Η ύπαρξη ενός συστήματος ελέγχου του χώρου κρίνεται από τη μελέτη ως σκόπιμη και θεμιτή, επιβάλλεται δε και για λόγους ευρύτερης δημοσίας τάξεως και ασφάλειας τόσο του χώρου όσο και των ευρισκομένων εκάστοτε σε αυτόν. Ειδικότερα, έχει προταθεί η τοποθέτηση συστημάτων καταγραφής εικόνας στις τρεις εισόδους του κτιρίου.

Όπως ανεφέρθη ανωτέρω, η σχετική μελέτη βρίσκεται στο στάδιο οριοθέτησης και του καθορισμού των τεχνικών παραμέτρων, και σχετικώς γίνονται μετρήσεις και καταγράφονται οι σχετικές απαιτήσεις, ως προβλέπεται.

Δεν υφίσταται δηλαδή κανένα απολύτως θέμα καταγραφής προσωπικών δεδομένων οποιουδήποτε, ούτε υφίσταται οποιοσδήποτε κίνδυνος, όπως ανεύθυνα και αμετροεπώς ορισμένοι διακήρυξαν, υιοθετώντας  τις ανακρίβειες συγκεκριμένων κύκλων που στόχο τους έχουν την απομείωση του έργου της Δημοτικής Αρχής με οποιοδήποτε μέσο.

Η Δημοτική Αρχή διακατέχεται από υψηλό αίσθημα ευθύνης, δημοκρατικότητας και συνεπώς η τήρηση της νομιμότητας και η προστασία των προσωπικών δεδομένων, ήταν, είναι και παραμένει αυτονόητη.

Εκ του περισσού, διαβεβαιώνουμε όλους τους δημότες της Σάμου, ότι όταν ολοκληρωθεί η μελέτη και έχουν προσδιοριστεί επακριβώς τα σημεία τοποθέτησης των καταγραφικών συστημάτων εικόνας, καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος, όλα τα σχετικά έγγραφα  θα διαβιβαστούν, αρμοδίως, στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, και μόνο μετά την παροχή της σχετικής έγκρισης, ο Δήμος θα προβεί στην υλοποίηση της μελέτης, προβαίνοντας στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού".