AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

8 Σεπ 2017

ΕΟΣ Σάμου: «Merci, Monsieur Macron!»


Σαμιώτικο κρασί γεύτηκε την Πέμπτη στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Eμμανουέλ Μακρόν, άλλος ένας ηγέτης ξένου Κράτους! Ήπιε το ευχάριστα δροσερό και διακριτικά γλυκό κρασί του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου, το πολυβραβευμένο «Samos Grand Cru», κατά το επίσημο δείπνο που παρατέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του!

Το μενού που επιλέχθηκε περιλάμβανε κυρίως γαλλικού τύπου φαγητά, με ελληνικές «νότες» που φαίνεται ότι έκαναν τη διαφορά. Συγκεκριμένα, σερβιρίστηκαν φιλέτο γλώσσας meuniere και φιλετάκια μόσχου γαρνιρισμένα με λαχανικά βουτύρου και σάλτσα τρούφας. «Έκλεισε» απολαυστικά με παγωτό saint honore και φρούτα εποχής, συνοδεία του σημαντικότερου πρεσβευτή των οίνων Samos, του «Samos Grand Cru» 2016!

Το κρασί αυτό παράγεται από καλά ωριμασμένα σταφύλια της χαρακτηριστικής ποικιλίας «Άσπρο Μοσχάτο» που φύονται σε επιλεγμένα ημιορεινά αμπελοτόπια της ακριτικής Σάμου.




Αξίζει να σημειωθεί πως και το 2015 ο τότε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, είχε εκφραστεί πολύ θετικά για το κρασί Samos Grand Cru, το οποίο και συνόδευσε το επιδόρπιο στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.


Αλλά και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα είχε απολαύσει το γλυκό κρασί Samos Grand Cru του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου στο δείπνο που του παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, το Νοέμβρη του 2016.





Δεν είναι τυχαίο το ότι ο γνωστός εδώ και δεκαετίες φιλέλληνας Ζακ Λανγκ, ο οποίος υπήρξε προσωπικός φίλος της Μελίνας Μερκούρη και χρημάτισε υπουργός της κυβέρνησης του Φρανσουά Μιτεράν σε δήλωσή του για τη Σάμο είχε αναφέρει μεταξύ άλλων το εξής:
 
«… Ο Πυθαγόρας, ο Αρίσταρχος, ο Ευπαλίνος, αλλά και το διάσημο Σαμιώτικο κρασί έκαναν το όνομα της Σάμου συνώνυμο της σοφίας, της καινοτομίας, της εφευρετικότητας και της αποτελεσματικότητας…».


«…Pythagore, Aristarchus, Eupalinos , mais aussi le fameux vin de Samos ont fait que le nom de Samos signifie sagesse, innovation, inventivité et efficacité…».