AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

5 Ιαν 2019

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η κακοκαιρία "Σοφία" στη Σάμο!


Και τη Σάμο επηρέασε το βράδυ της Παρασκευής η κακοκαιρία "Σοφία", με διαδοχικές χαλαζομπόρες, οι οποίες συνοδεύονταν κατά διαστήματα από κεραυνούς, ενώ πυκνό χιόνι έπεφτε στα ορεινά πάνω από τα 900 μέτρα.

Σύμφωνα με τον Σαμιώτη φωτογράφο ατμοσφαιρικών φαινομένων Μανώλη Θράβαλο, το αρχικό μπάσιμο της κακοκαιρίας ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό με μία πυκνή χαλαζοκουρτίνα να "καταπίνει" το λιμάνι στην πόλη της Σάμου.


Μάλιστα, παρατηρήθηκε και χαλαζόστρωση, ειδικά στην περιοχή ανάμεσα στο Μαλαγάρι και στον Κέδρο.


 
Ο Μανώλης Θράβαλος κινήθηκε προς το Κοκκάρι, όπου πέρασε μερικές ώρες στο παγκάκι των ερωτευμένων, περιμένοντας μάταια τη "Σοφία" να έρθει. Η καταιγίδα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω timelapse, είχε κολλήσει στα ανοιχτά της Χίου για ώρα, χωρίς ένδειξη ότι θα πλησίαζε το νησί.
 
 


Παρ’όλα αυτά, από το ίδιο σημείο ο Μανώλης παρατήρησε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φαινόμενο που συνέβαινε εκείνη την ώρα στη θάλασσα. Όπως φαίνεται και στις παρακάτω εικόνες που απαθανάτισε, οι απέναντι μικρασιατικές ακτές εμφανίζονταν να αιωρούνται, ενώ τα φώτα από τις μακρινές ανεμογεννήτριες αλλά κι ένας κεραυνός που έπεσε μακριά στην Τουρκία είχαν αντανάκλαση.




 
"Λογικά, πρόκειται για το φαινόμενο του αντικατοπτρισμού, παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει συχνά το καλοκαίρι όταν εμφανίζεται η οφθαλμαπάτη του βρεγμένου δρόμου. Χθες υποθέτω ότι εμφανίστηκε λόγω του πολύ ψυχρού αέρα πάνω από τη θερμή, σχετικά, θάλασσα" λέει ο ίδιος ο φωτογράφος.

Στη συνέχεια αποφάσισε να επιστρέψει στο Βαθύ, αλλά μία ακόμα καταιγίδα που δημιουργήθηκε εντωμεταξύ στα ανατολικά, του έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσει αυτό το κάδρο από το παγκάκι στον περιφερειακό με θέα προς την πόλη της Σάμου. 


Αν και η κακοκαιρία βρίσκεται σε σταδιακή ύφεση, την Κυριακή και τη Δευτέρα υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σημειωθούν έντονες χιονοπτώσεις και σε χαμηλότερα, σε σχέση με το Σάββατο, υψόμετρα.

"Όσοι ανεβείτε βουνό, απολαύστε υπεύθυνα!" αναφέρει ο Μανώλης Θράβαλος. 

Όπως λέει, θα χαρεί πολύ να διαβάσει στο προφίλ του στο facebook, στο Meteographer, σχόλια για το νέο αυτό αφιέρωμά του και τις φωτογραφίες του.

Αφιέρωμα-φωτογραφίες: Μανώλης Θράβαλος/Meteographer

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com