AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

5 Μαρ 2019

Στη Βουλή η τροπολογία για το "σπάσιμο" της Σάμου σε δύο δήμους


Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών και συναρμόδιων υπουργείων για τον επανακαθορισμό της διοικητικής διάρθρωσης των δήμων Σάμου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κοζάνης και Λέσβου και τη διάσπασή τους σε 12 δήμους. Η Σάμος "σπάει" σε δύο. 

Πιο αναλυτικά, από τον δήμο Σάμου προκύπτουν:

- Δήμος Ανατολικής Σάμου, με έδρα την πόλη της Σάμου, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Βαθέος και Πυθαγορείου.

- Δήμος Δυτικής Σάμου, με έδρα το Καρλόβασι, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Καρλοβασίου και Μαραθοκάμπου.

Ειδικά για τη Σάμο, στην τροπολογία αναφέρεται ότι "αποτελεί άλλη μια περίπτωση που τα στοιχεία νησιωτικότητας και ορεινότητας επιβάλλουν διαφοροποίηση από τον κανόνα του προγράμματος «Καλλικράτης», «κάθε νησί και δήμος». Οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι χωρίζουν το ανατολικό από το δυτικό μέρος του νησιού και αυτό δημιουργεί δυσχέρειες και καθυστερήσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών".

Όπως σημειώνεται στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης που κατατέθηκε, στόχος είναι οι νέοι δήμοι να ανταποκριθούν πληρέστερα και αποτελεσματικότερα στην εξυπηρέτηση των τοπικών υποθέσεων και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Με την τροπολογία λαμβάνεται μέριμνα για την κατανομή του προσωπικού των καταργούμενων δήμων στους αντίστοιχους συνιστώμενους.

Αναφέρεται επίσης ότι με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας αντιμετωπίζονται οριακές περιπτώσεις δήμων που αποτέλεσαν αστοχίες της διοικητικής αναδιάρθρωσης του "Καλλικρατικού" προγράμματος, καθώς σε συγκεκριμένους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, η αρχιτεκτονική του Ν. 3852/2010 δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες των αντίστοιχων τοπικών κοινωνιών και γι' αυτό επανακαθορίζονται τα διοικητικά όρια των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ που προέκυψαν από συνένωση και κατέστησαν μη λειτουργικοί, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.

Οι νέοι δήμοι θα αρχίσουν να λειτουργούν με την εγκατάσταση των νέων δημοτικών και κοινοτικών αρχών που θα προκύψουν από τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Τις δημοτικές αρχές εκλέγουν οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των αντίστοιχων εκλογικών διαμερισμάτων.

Η τροπολογία προβλέπει ακόμα ότι για τους υποψηφίους των προσεχών δημοτικών εκλογών στους δήμους που συνιστώνται τα κωλύματα εκλογιμότητας αφορούν στους αντίστοιχους καταργούμενους δήμους, ενώ τα σχετικά ασυμβίβαστα καταλαμβάνουν και τους αντίστοιχους δήμους που συνιστώνται. 

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό των καταργούμενων δήμων, η τροπολογία δίνει χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να δηλωθεί η προτίμηση για τη μεταφορά σε έναν από τους αντίστοιχους νέους δήμους. 

Οι δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), οι κοινωφελείς επιχειρήσεις και τα δημοτικά λιμενικά ταμεία των καταργούμενων δήμων, με το νέο καθεστώς αποκτούν αυτοδικαίως διαδημοτικό χαρακτήρα με χωρική αρμοδιότητα το σύνολο των συνιστώμενων δήμων για τουλάχιστον δύο έτη, ενώ ρυθμίζονται και οι περιουσιακές σχέσεις των νέων δήμων. 

Τέλος, προβλέπεται η σύσταση Επιτροπής Επανεξέτασης της Διοικητικής Διαίρεσης των ΟΤΑ α΄ βαθμού για τον εντοπισμό ανάλογων περιπτώσεων που χρήζουν αντίστοιχης αντιμετώπισης και εντός δύο ετών υποβάλλει σχετική έκθεση στον υπουργό Εσωτερικών και λαμβάνεται υπόψη για τις νέες κατατμήσεις.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις», ενώ αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com