Μια μοναδική εκδήλωση οινο-γευσιγνωσίας με σαμιώτικα κρασιά προετοιμάζεται σε γνωστό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου.
Το οινικό αυτό event διοργανώνεται στον χώρο του «Αγιολί», επί της λεωφόρου Νίκης, λίγα μόλις βήματα από την πλατεία Αριστοτέλους, από την «Οικονομοτεχνική» σε συνεργασία με τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος «Mediterranean Cheese and Wine». Θα περιλαμβάνει οινογευστική δοκιμή με όλα τα PDO κρασιά του ΕΟΣ Σάμου: Samos Grand Cru, Samos Nectar, Samos Vin Doux και Samos Anthemis.
Την παρουσίαση του προγράμματος θα κάνει ο C.E.O της «Οικονομοτεχνικής» Παντελής Σκαρλάτος μαζί με τη δημοσιογράφο οινογαστρονομίας και συγγραφέα Σίσσυ Νίκα.
Ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου Γιάννης Σκούτας θα αναφερθεί στις δράσεις προώθησης που επιχειρεί ο Συνεταιρισμός, ενώ ο εμπορικός διευθυντής Τίτος Φραντζής θα αναφερθεί στην ιστορικότητα του σαμιακού αμπελώνα και το μόχθο των Σαμίων αμπελοκαλλιεργητών για ένα τόσο εκλεκτό προϊόν. Στη συνέχεια ο DipWSET Στέφανος Κόγιας θα αναφερθεί διεξοδικά στα πολυβραβευμένα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου και τους οινογευστικούς τους συνδυασμούς.
Ο εμπνευσμένος chef Χρήστος Ιωαννίδης σε ένα διαδραστικό live cooking, στοχεύει να δημιουργήσει ξεχωριστά πιάτα όπως «σαλάτα ρόκας με γραβιέρα, τοματίνια και βινεγκρέτ από γλυκό σαμιώτικο κρασί», «κριθαρότο με γραβιέρα και Μοσχάτο Σάμου», «σύνθεση γραβιέρας με αποξηραμένα φρούτα» συνοδεία σαμιώτικου κρασιού αλλά και την ονομαστή μακεδονίτικη γαλατόπιτα.
Διήμερο Menu Degustation με σαμιώτικο κρασί στις 30/11 και 1/12
Το «Αγιολί» που συνδυάζει ιδανικά πολλές πτυχές εστίασης και διασκέδασης, θα δώσει ένα ουσιαστικό προβάδισμα στην παρουσίαση των σαμιώτικων κρασιών και τις δύο επόμενες μέρες, δηλαδή το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
Με φόντο τα νερά του Θερμαϊκού, θα ανακαλύψουμε μέσα από νέες δημιουργίες του chef Χρήστου Ιωαννίδη, έναν πραγματικό παράδεισο γεύσεων που παρασκευάζονται με κορυφαία μεσογειακά υλικά, σε επιλεγμένο menu degustation, τo οποίo συνδυάζεται απολαυστικά με τα σαμιώτικα κρασιά του ΕΟΣΣ:
Αρχαιοελληνική πίτα «Κάνδαυλος» με κοτόπουλο, πάπρικα, μανιτάρια, σπανάκι, φέτα και φρέσκο κρεμμυδάκι, που συνοδεύεται από Selana, ένα ροζέ κρασί από ερυθρές ποικιλίες του σαμιακού αμπελώνα που ισορροπεί μεταξύ απαλών μπαχαρικών και φρούτων που εμπλουτίζουν τα αρώματά του.
Κριθαρότο γαρίδας με κόλιανδρο, τσίλι, τζίντζερ και γάλα καρύδας. Το πιάτο συνδυάζεται με «Ψηλές Κορφές», το ευωδιαστό κρασί από άσπρο μοσχάτο σταφύλι που παράγεται στους καλύτερους ορεινούς αμπελώνες της Σάμου.
Σολομός μαρινέ με mousse ελαφρά πικάντικου αβοκάντο, πορτοκάλι, φινόκιο και βασιλικό. Θα σερβίρεται με το εξαιρετικά φρουτώδες «Μοσχάτο Άσπρο» που ισορροπεί υπέροχα μεταξύ ξηρού και γλυκού, σε ένα παιχνίδισμα απολαυστικό.
Truffles τυριών (ροκφόρ, κατσικίσιο και φέτα) με αρωματικά βότανα, σπιτική granola και μαρμελάδα ντομάτας, πάπρικα, μαϊντανό και δυόσμο. Συνδυάζεται με το ευχάριστα δροσερό Samos Grand Cru που είναι φρέσκο και γλυκό στο στόμα, ενώ η οξύτητά του το ισορροπεί τέλεια.
Και το μαγευτικό επιδόρπιο θα περιλαμβάνει panna cotta με σάλτσα φρούτων του δάσους, με ένα ποτήρι από το πιο δημοφιλές γλυκό κρασί της Ελλάδος, το Νο 1 σε πωλήσεις «Samos Vin Doux» που στην ιδιαίτερα φρουτώδη γεύση του «ακούγονται» νότες από λευκόσαρκα καλοκαιρινά φρούτα ενώ υπάρχουν νύξεις από καραμέλα βουτύρου και μικρές πινελιές ανθέων.
Στο διήμερο menu degustation (Σάββατο 30/11 και Κυριακή 1/12), πιάτα υψηλής διατροφικής αξίας συνδυάζουν κορυφαία υλικά και αρώματα με το σαμιώτικο κρασί. Στην επιλεγμένη κάρτα του «Αγιολί» με διεθνούς φήμης κρασιά, περιλαμβάνονται πλέον τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου.
Η δημοσιογράφος οινογαστρονομίας και συγγραφέας Σίσσυ Νίκα. |
Ο C.E.O της «Οικονομοτεχνικής» Παντελής Σκαρλάτος |
Στέφανος Κόγιας |
Χρήστος Ιωαννίδης |