AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Νοε 2019

Στη συγκέντρωση-συναυλία της Τετάρτης 27/11 καλούν τοπικοί φορείς


Κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση-συναυλία που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου (ΕΚΣ) για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου,  στο πλαίσιο της Παναιγαιακής ημέρας Δράσης, απευθύνουν οι τοπικοί φορείς.

Σύμφωνα με το ΕΚΣ, "οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημιουργία νέου hotspot-φυλακής  χωρητικότητας 5.000 με 7.000 ατόμων στη Σάμο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η απόφασή της συνεχίζει, εντείνει και μονιμοποιεί τον μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων μεταναστών στο νησί και τη χώρα. Είναι επικίνδυνη για πρόσφυγες και μετανάστες, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τους κατοίκους των νησιών.

Είναι εναρμονισμένη απόλυτα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας-Ελλάδας, άλλες συνθήκες και συμφωνίες που εγκλωβίζουν ανθρώπους, τις οποίες στήριζε και στηρίζει απαρέγκλιτα η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά ότι κορόιδεψε τους Σαμιώτες προεκλογικά.

Ενισχύει και ρίχνει νερό στον μύλο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Δίνει τροφή σε όσους βρίσκουν ευκαιρία να τα βάζουν με τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας και όχι με τις αιτίες που τους οδήγησαν στην ξενιτιά, αφήνοντας στο απυρόβλητο ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ρωσία κλπ, που επεμβαίνουν σε άλλες χώρες και κατακλέβουν τον πλούτο τους, καθώς και στη συμμετοχή της χώρας με ΝΑΤΟϊκές βάσεις και στρατό εκτός συνόρων στον κύκλο του αίματος.

Όσοι τοπικοί, δημοτικοί, περιφερειακοί παράγοντες και φορείς της Σάμου έχουν σαν θέση να υπάρχει hotspot αρκεί να είναι εκτός πόλης και κλειστού τύπου, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την πολιτική και τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της Ε.Ε. Έχουν ευθύνη γιατί συνέβαλαν στις σημερινές αποφάσεις της κυβέρνησης αφού απεμπόλησαν τις θέσεις της 7ης Φλεβάρη. Παζαρεύοντας πόσους εγκλωβισμένους-φυλακισμένους ανθρώπους θα έχει το νέο hotspot (500, 1.200, 1.700, περισσότερους ή λιγότερους), λειαίνουν εμμέσως το έδαφος ώστε να αποδεχτεί ο λαός του νησιού μας την ύπαρξη hotspot, ακόμη και του σημερινού τερατουργήματος.

Καλούμε τον Σαμιακό λαό να εκφράσει αλληλεγγύη στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας. Να σταθεί ενάντια στις πολιτικές που ξεριζώνουν ανθρώπους, επεμβαίνουν σε χώρες, εξαπολύουν πολέμους. Μαζικά, μαχητικά και ενωμένα να παλέψει με βάση τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος του νησιού μας, γιατί είναι τα μόνα που δίνουν λύση σε πρόσφυγες-μετανάστες και ανακουφίζουν τους κατοίκους. 

Καλούμε όλους να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση της 27ης Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της περιφέρειας, απαιτώντας και διεκδικώντας εδώ και τώρα:

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις εξαγγελίες της.

Κανένα hotspot στο νησί. Να κλείσει αυτό που ήδη υπάρχει.

Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα.

Μεταφορά τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κλπ και σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν σε όποια χώρα επιθυμούν.

Να καταργηθεί η Συμφωνία Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.

Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά, επανενώσεις οικογενειών, κανένας ανήλικος, ευάλωτος ή έγκυος σε ακατάλληλες συνθήκες.

Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων στο άσυλο, όχι στην καταστολή και την καταπάτηση θεμελιωδών διεθνών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.

Στη Σάμο να υπάρχει ένας μικρός χώρος καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνθήκες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.

Στις 27 Νοέμβρη ενώνουμε τη φωνή μας και διαδηλώνουμε σε όλα τα νησιά του Αιγαίου!" τονίζει το τοπικό Εργατικό Κέντρο.

Και η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ καλεί τα σωματεία μέλη του, τους φορείς του νησιού και όλον τον λαό της Σάμου να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση-συναυλία.

Όπως αναφέρει, "η κλιμάκωση του αγώνα είναι αναγκαία, τόσο λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών, όσο και λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ε.Ε.,  που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί και στη χώρα μας.

Όσοι έταξαν κλείσιμο των Hot Spots εισηγούνται δημιουργία νέων, μεγαλύτερων σε χωρητικότητα, οδηγώντας σε ασφυξία τον λαό. Η κατάσταση με τα κλειστά κέντρα φυλακές θα γίνει χειρότερη, όπως και συνολικά με τα νέα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης. 

Δεν μπαίνουμε στην διαδικασία για το πόσα νέα hot spot και που θα φτιαχτούν.

Δεν παζαρεύουμε την χωρητικότητα τους.

Δεν συζητάμε αν θα είναι ανοιχτού ή κλειστού τύπου. 

Δεν δεχόμαστε τα νησιά μας να μετατραπούν σε απέραντες φυλακές. 

Η Ε.Γ. του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ θεωρεί ντροπή να υπάρχουν στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες «πολιτισμένες» χώρες στρατόπεδα συγκέντρωσης και τον εγκλωβισμό ανθρώπων χωρίς να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σε τουαλέτες και σε χώρους ατομικής υγιεινής. Επίσης είναι ντροπή να υπάρχουν φυλακισμένοι, απομονωμένοι χωρίς δυνατότητα επανένωσης με τις οικογένειές τους. Ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων συμβαίνει διότι υπάρχει η άθλια συμφωνία Ε.Ε.-Ελλάδας-Τουρκίας. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εγκλωβίζονται στα νησιά, τα οποία λειτουργούν ως απέραντες φυλακές.

Ο λαός των νησιών μας και τα σωματεία μας πρέπει να βρεθούν δίπλα στους κατατρεγμένους, να απαιτήσουν ανθρώπινες δομές φιλοξενίας για όσο είναι εδώ, να ενισχυθούν παράλληλα οι μονάδες Υγείας με ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό, η υπηρεσία ασύλου και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες . Οι ρατσιστικές κραυγές δεν πρέπει να βρίσκουν έδαφος μέσα στη κοινωνία. Υπεύθυνοι για όλη αυτή την αθλιότητα είναι το κράτος , Ε.Ε. , το ΝΑΤΟ. Όλοι μαζί συμμετέχον στις επεμβάσεις που βρωμούν πετρέλαιο και αίμα στη Μέση Ανατολή" καταλήγει η ΑΔΕΔΥ Σάμου.

Με τη σειρά του, το δ.σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου καλεί όλους τους υγειονομικούς και όλον τον Σαμιακό λαό στη συγκέντρωση-συναυλία.

Ζητεί "να κλείσει τώρα το HOTSPOT και να μη γίνει κανένα άλλο. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.

Να καταργηθεί τώρα η απαράδεκτη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας-Ελλάδας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά παρά τη θέλησή τους, διαμορφώνοντας μια κατάσταση τραγική για τους ίδιους, αλλά και τους κατοίκους του νησιού μας.

Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες ασύλου, αλλά και σε όλες τις δομές που υπάρχουν στα νησιά.

Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να χορηγούνται τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να φτάσουν στις χώρες που επιθυμούν.

Να στελεχωθεί τώρα με μόνιμο προσωπικό το Νοσοκομείο της Σάμου.

Να υπάρχει στελεχωμένο και εξοπλισμένο ιατρείο μέσα στο HOTSPOT για το χρονικό διάστημα που παραμένουν εδώ.

Να υπάρχει από το υπουργείο Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Νοσοκομείο Σάμου σχέδιο για τη διαχείριση όλων όσων φτάνουν στο Νοσοκομείο αναζητώντας Υπηρεσίες Υγείας.

Να υπάρχει όλο το 24ωρο φυσική παρουσία πιστοποιημένων διερμηνέων μέσα στο Νοσοκομείο.

Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες για όσο καιρό παραμένουν στο νησί. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά" αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο του Νησιού.

"Όλοι στη συγκέντρωση της Τετάρτης για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών" προτρέπει και η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης.

Όπως επισημαίνει, "οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό με τα ΚΥΤ-φυλακές που αποφάσισε η κυβέρνηση της ΝΔ, τα οποία σημαίνουν μονιμοποίηση και μαζικοποίηση του απαράδεκτου εγκλωβισμού ανθρώπων που θέλουν να φύγουν από τη χώρα μας, κάνουν πιο επιτακτική και αναγκαία τη συμμετοχή όλων στην συγκέντρωση-εκδήλωση δεκάδων φορέων της Σάμου.

Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, τμήμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), από την πρώτη στιγμή στάθηκε αλληλέγγυα στο δράμα των ξεριζωμένων από τις πατρίδες τους ανθρώπων και πρωτοστάτησε για τα δικαιώματά τους και για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όσο διάστημα μένουν στη χώρα μας. Εξέφρασε και εκφράζει συνεχώς με πρακτικό τρόπο την αλληλεγγύη της με συγκέντρωση και παράδοση ρουχισμού. παιδικών τροφών και σχολικών ειδών για τα προσφυγόπουλα.

Σήμερα πρωτοστατεί για να εκπληρωθεί το δικαίωμά τους στο άσυλο και στη διεκπεραίωσή τους στις χώρες που επιθυμούν. Δικαίωμα που ταυτίζεται με τις διεκδικήσεις των κατοίκων του νησιού μας να σταματήσει η αθλιότητα των χοτ σποτ, ο εγκλωβισμός και τα αναπόφευκτα προβλήματα που προκαλούνται στον τόπο μας.

Μπροστά μας έχουμε τους ενόχους αυτής της κατάστασης. Είναι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, που εισβάλουν, βομβαρδίζουν, εξοπλίζουν εγκληματικές οργανώσεις όπως ο ISIS και οι Ταλιμπάν, υποδαυλίζουν εμφύλιες και θρησκευτικές συγκρούσεις. Όλα αυτά για να έχουν στο χέρι τους λαούς, να λυμαίνονται τον πλούτο τους, να  δημιουργούν στρατιές ξεριζωμένων που τους χρησιμοποιούν στη συνέχεια ως φθηνό εργατικό δυναμικό για τα κέρδη των μονοπωλιακών τους ομίλων.

Σ’ αυτό το αιματοβαμμένο αλισβερίσι σε βάρος των λαών μπλέκεται και η χώρα μας με ευθύνη των κυβερνήσεων όλων των αστικών κομμάτων και παίρνει μέρος στις επεμβάσεις, τις υποστηρίζει, δίνει βάσεις και τεράστια ποσά στο ΝΑΤΟ, στερώντας τα από την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για τις πολεμικές τους εγκληματικές επιχειρήσεις.

Γι’ αυτό ο αγώνας για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, ο αγώνας για την ανακούφιση του νησιού μας από τα προβλήματα εγκλωβισμού δυσανάλογα μεγάλου πληθυσμού σε άθλιες συνθήκες, συνδέεται - πρέπει να συνδέεται- με την πάλη για την εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν τους πολέμους τη προσφυγιά, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του εργατικού και λαϊκού κινήματος με στόχο τον απεγκλωβισμό των προσφύγων-μεταναστών και την εξάλειψη των αρνητικών συνεπειών για το νησί μας.

Παλεύει ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους.

Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή - Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί".

Ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών (μέλος της ΟΓΕ) καλεί τα μέλη του και όλες τις γυναίκες του χωριού να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση για το προσφυγικό, την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει, "συμπαραστέκεται στους πρόσφυγες και μετανάστες στο δίκαιο αίτημά τους να απεγκλωβιστούν από το νησί μας και να πάνε στις χώρες που επιθυμούν".

Ζητεί "να μην εφαρμοστεί η συμφωνία του αίσχους ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας που εγκλωβίζει αυτούς ανθρώπους και την αξιοπρέπειά τους στις λάσπες και στα λύματα".

Λέει "όχι στο νέο hotspot-φυλακή που θα κάνει μόνιμο τον εγκλωβισμό και θα δημιουργήσει περισσότερα και επικίνδυνα προβλήματα τόσο στους πρόσφυγες-μετανάστες όσο και στους κατοίκους του νησιού.

Όχι στις φωνές που καλλιεργούν τον ρατσισμό για να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες της προσφυγιάς και της δυστυχίας των λαών".

Ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών καλεί τις γυναίκες της Σάμου "να βγάλουν συμπεράσματα από το γεγονός ότι αυτοί που στερούν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων του λαού, ιδιαίτερα της νεολαίας, είναι οι ίδιοι που προκαλούν τη φτώχεια, την πείνα, την προσφυγιά, τη μετανάστευση και τον θάνατο αμάχων, γυναικών, μικρών παιδιών με τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους, τις επεμβάσεις, την εκμετάλλευση.

Η βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστών δεν κάνει διακρίσεις. Εάν το επιβάλλουν τα συμφέροντά τους, αύριο μπορεί να είμαστε εμείς και τα παιδιά μας στα hotspot.

Γι' αυτό ο αγώνας για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά είναι μονόδρομος.

Επιμένουμε στα αιτήματα της 7ης Φεβρουαρίου.

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις εξαγγελίες της" τονίζουν οι γυναίκες των Μυτιληνιών.

Την ίδια ώρα, και η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου και οι Ομάδες ΟΓΕ Μαραθοκάμπου και Καρλοβάσου εκφράζουν από κοινού την αλληλεγγύη τους "στις γυναίκες και τις μητέρες, πρόσφυγες και μετανάστριες, που κρατούνται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στο hotspot και σε όλα τα hot spot των νησιών μας".

Θεωρούν πως "η τελευταία εξαγγελία της κυβέρνησης για μια απέραντη φυλακή άνω των 5.000 ατόμων δεν ήταν έκπληξη, όσο και αν δηλώνουν "έκπληκτοι" οι τοπικοί, δημοτικοί, περιφερειακοί παράγοντες του νησιού. "Πατάει" πάνω στην αντιμεταναστευτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, αφού παραμένουν σε ισχύ όλοι οι νόμοι και κυρίως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας-Ελλάδας. Είναι δυστυχώς επικίνδυνη τόσο για τους ντόπιους κατοίκους, όσο και για τους πρόσφυγες - μετανάστες. Οδηγεί στον μόνιμο εγκλωβισμό στο νησί μας και στη χώρα. Είναι η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που δεν διστάζουν να αιματοκυλούν αθώους για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες στις γυναίκες κάθε ηλικίας που ο κατατρεγμός του πολέμου τις έφερε στο κατώφλι της πόρτας μας και οι πολιτικές των κυβερνήσεων τις αφήνουν έρμαια να ζουν σε συνθήκες  κόλασης.

Απαιτούμε να κλείσουν όλα τα hotspots και να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Να μεταβούν οι πρόσφυγες στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, άστεγος και απροστάτευτος. Να προχωρήσουν οι οικογενειακές επανενώσεις. Να τηρηθούν όλα τα δικαιώματα των προσφύγων με βάση τη συνθήκη της Γενεύης, καθώς και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και μεταναστών.

Συμμετέχουμε ενεργά και σας καλούμε στις 27 Νοέμβρη και ώρα 6μμ στο αμφιθέατρο της περιφέρειας στο Βαθύ, στα πλαίσια της παναιγαιακής ημέρα δράσης στη συγκέντρωση - συναυλία που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Στο αγωνιστικό μας παρόν και στο ελπιδοφόρο μέλλον μας τίποτα δεν μας χωρίζει από  τις γυναίκες αυτές που σήμερα υποφέρουν.

Ο αγώνας για τη ζωή θα είναι κοινός, γιατί τα όνειρά μας για τα παιδιά μας δεν έχουν σύνορα" καταλήγουν η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, όπως και οι Ομάδες ΟΓΕ Μαραθοκάμπου και Καρλοβάσου.

Στην κινητοποίηση θα λάβει μέρος και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου, που απαιτεί "εδώ και τώρα:

- Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις εξαγγελίες για νέα φυλακή 5.000+ προσφύγων και μεταναστών.

- Να κλείσει τώρα το υπάρχον και να μην ανοίξει άλλο.

- Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί και από τη χώρα.

- Κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας - Ελλάδας.

- Αλληλεγγύη στα θύματα των πολέμων και της φτώχειας.

Αποζημίωση στο 100% όσων κατοίκων έχουν υποστεί ζημιές από τις συνθήκες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Το σωματείο μας από τη πρώτη στιγμή εμμένει στα παραπάνω και δεν πάμε πίσω απ' αυτά.

Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι η λογική του "εφικτού", δηλαδή "ας γίνει ένα hot spot εκτός Βαθυού" όπως κάποιοι υποστηρίζουν, απεμπολώντας τις αρχικές θέσεις της 7ης Φλεβάρη, μας έφερε σ' αυτή τη κατάσταση: Να εξαγγέλλει η κυβέρνηση φυλακές φαραωνικού τύπου και να προκαλεί βάρβαρες καταστάσεις σε ντόπιους και ξένους.

Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα, ενάντια στους πολέμους που προκαλούν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, Ρωσία, που γεννούν προσφυγιά και φτώχεια.

Ενωμένοι με το εργατικό, φιλειρηνικό, λαϊκό  κίνημα, να παλέψουμε για την κατάργηση της άθλιας συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας-Ελλάδας που επιτάσσει να κρατούνται οι πρόσφυγες και μετανάστες στην πρώτη χώρα υποδοχής.

Στις 27 Νοέμβρη συμμετέχουμε με τις οικογένειές μας στη συγκέντρωση - συναυλία, ενώνοντας τη φωνή μας με χιλιάδες νησιώτες του Αιγαίου στην Παναιγαιακή κινητοποίηση" αναφέρει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου.

Ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα Σάμου «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», αφού ενημερώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Σάμου για το διεκδικητικό πλαίσιο της Παναιγαιακής κινητοποίησης για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, αποφάσισε να συμμετάσχει. Έτσι παραβρέθηκε στην σύσκεψη οργάνωσής της και μαζί με όλους τους άλλους φορείς διεκδικεί:

"• Να κλείσουν όλα τα hotspot και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο πουθενά!
    
• Άμεσο Απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα.
    
• Μεταφορά τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κλπ  και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν.
    
• Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας-Ε.Ε.-Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
    
• Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά, επανενώσεις οικογενειών, κανένας ανήλικος, έγκυος και ευάλωτος σε ακατάλληλες συνθήκες.
    
• Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων στο άσυλο, όχι στην καταστολή και την καταπάτηση θεμελιωδών διεθνών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
    
• Στα νησιά να υπάρχει ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 
    
• Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό

• Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού"

Την παναιγαιακή ημέρα δράσης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα στηρίζει και η Περιφερειακή  Ομοσπονδία Ατόμων Με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, το πρόβλημα αυτό "τα τελευταία 5 χρόνια ταλαιπωρεί τα νησιά μας και τους τελευταίους μήνες οι ροές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη κατάσταση τόσο για τα νησιά μας, όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες οι οποίοι διαβιούν σε συνθήκες αθλιότητας. 

Η κινητοποίηση έχει στόχο να μεταφέρει την αγανάκτηση μας με αίτημα τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων αυτών από τα νησιά και τη χώρα. Όχι στην μετατροπή των νησιών μας σε «ΦΥΛΑΚΕΣ ΨΥΧΩΝ». Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, θα χειροτερέψουν το πρόβλημα αφού ετοιμάζονται νέα hot spots, πολύ μεγαλύτερα από τα υπάρχοντα και «κλειστά». Δηλαδή φυλακές που θα οδηγήσουν σε νέες εκρηκτικές και απάνθρωπες καταστάσεις. 

Καθένας και καθεμιά, όσοι σταθερά έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους και τη θέση τους για κλείσιμο του hot spot κόντρα στις αποφάσεις ΕΕ – Τουρκίας – Ελλάδας πρέπει να συνεχίσουμε πιο δυναμικά! Στη Χίο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει την Τετάρτη 27/11/19, στις 6μμ στην πλατεία Βουνακίου. Στα άλλα νησιά θα γίνει την ίδια μέρα, στα σημεία και την ώρα που οι φορείς έχουν ορίσει. 

Εδώ και τώρα απαιτούμε:

- Να καταργηθεί το αίσχος των hotspots και για το νησί μας η ΒΙΑΛ. Κανένα νέο κέντρο! Στη Χίο να υπάρχει ένας μικρός χώρος καταγραφής, ταυτοποίησης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

- Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφa στους πρόσφυγε για να απεγκλωβιστούν από τα νησιά και να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους.

- Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, για όσο καιρό παραμένουν. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά. Ειδική  μέριμνα για τα ΑμεΑ θύματα των πολέμων. 

- Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η παροχή υγείας, παιδείας  και πρόνοιας σε όλους τους πρόσφυγες.

- Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών.

- Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

- Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό".

Στη συγκέντρωση-συναυλία της Τετάρτης καλεί τα μέλη του και το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου. Στο κάλεσμα συμμετοχής το σωματείο αναφέρει:

"Συνάδελφοι οικοδόμοι, Έλληνες και μετανάστες,

Για άλλη μια φορά βλέπουμε το ίδιο έργο. Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. παίρνοντας την σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τον ίδιο αντιλαϊκό και άδικο δρόμο στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Με την πολιτική της ΤΑ ΜΟΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ που εξυπηρετεί είναι αυτά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αποφάσεις της στόχο έχουν ποιος θα ελέγχει τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο κλπ άρα να έχουν κέρδη οι μεγάλες επιχειρήσεις κάποιων κρατών, το μεγάλο κεφάλαιο δηλαδή και ας υπάρχουν ανθρώπινα θύματα και ας διαλύονται χώρες ολόκληρες. Μπροστά στα κέρδη των μονοπωλίων δεν λογαριάζουν τίποτα. 

Η πολιτική απόφαση που έχει πάρει η κυβέρνηση να υλοποιεί στο έπακρο την συμφωνία Ε.Ε – ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ και άλλες συμφωνίες, έχει σαν αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται ανθρώπινα θύματα των πολέμων και της οικονομικής εκμετάλλευσης στα νησιά μας. Έτσι δίνει «τροφή» σε κάποιους να τα βάζουν με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, εκμεταλλευόμενοι τα υπαρκτά προβλήματα που δημιουργούνται από τον εγκλωβισμό. Έτσι ανοίγει το δρόμο για να φουντώνει ο ρατσισμός και ο εθνικισμός, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους υπεύθυνους που είναι η κυβέρνηση και οι πολιτικές αποφάσεις της. 

Συνάδελφοι συμμετέχουμε όλοι στην Συγκέντρωση - Συναυλία της 27ης Νοέμβρη στις 6 μμ στο αμφιθέατρο της περιφέρειας, που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου και άλλοι φορείς και σωματεία του νησιού, απαιτώντας ΕΔΩ και ΤΩΡΑ: 

* Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις εξαγγελίες για νέα φυλακή 5000+ προσφύγων και μεταναστών 

* Να κλείσει τώρα το υπάρχον hotspot και να μην ανοίξει άλλο. 

*Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί και από τη χώρα. 

* Κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας - Ελλάδας 

* Αλληλεγγύη στα θύματα των πολέμων και της φτώχειας 

* Αποζημίωση στο 100% όσων κατοίκων έχουν υποστεί ζημιές από τις συνθήκες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com