AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

8 Δεκ 2019

Ο διεθνούς φήμης πιανίστας Γιώργος Ψυχογιός για συναυλία στις 15/12 στη Σάμο


Η Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου και η Ομάδα Τέχνης και Πολιτισμού "σαμart" παρουσιάζουν στις 15 Δεκεμβρίου στη Σάμο μία διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητα από το χώρο της μουσικής, τον πιανίστα και συνθέτη Γιώργο Ψυχογιό.

Ο Γιώργος Ψυχογιός, σε αυτή τη μοναδική του εμφάνιση στο νησί μας, θα παρουσιάσει στο κοινό μουσικές από μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες.

Η συναυλία του θα αρχίσει στις 8 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχιακού μεγάρου Σάμου.

Το εισιτήριο κοστίζει 7 ευρώ, ενώ για τους φοιτητές και ανέργους κοστίζει 4 ευρώ.

Ο Γιώργος Ψυχογιός γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε την μελέτη του στο ακορντεόν στην ηλικία των 14 ετών στο «Ελληνικό Ωδείο», δίπλα στην κ. Τσεκούρα -Καραγιαννίδου, όπου κι αποφοίτησε το 1987 αποσπώντας Πτυχίο με ΄Αριστα Παμψηφεί και Διάκριση.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο με τη Σολίστ Αγαθή Λεμονή και τελείωσε την φοίτησή του δίπλα στον Γεράσιμο Κάκαλη, αποσπώντας δίπλωμα σολίστ πιάνου με Άριστα Παμψηφεί, Α΄ Βραβείο και Εύφημο Μνεία εξαιρετικής ιδιοφυΐας.

Ο Γιώργος συνέχισε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά της μουσικής με τον συνθέτη και πιανίστα Μάνο Σκαρβέλη. ΄Εχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονης ανάλυσης και σημειογραφίας, διεύθυνσης ορχήστρας και έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίου με διακεκριμένους ξένους πιανίστες (Οxana Yablonskaya, Ellen Traganas , Lev Vlanskeko, Duo Ganev, Vovka Ashkenazy).

O Γιώργος παράλληλα με την πιανιστική του καριέρα γύρω από το χώρο της κλασικής μουσικής, εξασκεί με διακρίσεις την τέχνη της Jazz και του Αυτοσχεδιασμού, ενώ είναι καθηγητής πιάνου επί πολλά χρόνια σε ωδεία και μουσικές σχολές.

Δημιούργησε την Ορχήστρα και Χορωδία των φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία και διατήρησε επί δέκα χρόνια, υπό τη διεύθυνσή του. Το 2011 και το 2012 είχε τη Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ¨Jazz Marathon¨, που πραγματοποιήθηκε στον Παρνασσό, με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχές εξαιρετικών μουσικών και συγκροτημάτων.

Ο Γιώργος Ψυχογιός έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού στο πιάνο, με ιδιαίτερη αναγνώριση από κριτικούς και κοινό και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς και ορχήστρες. Εμφανίζεται σε φεστιβάλ και Θέατρα σε όλη την Ελλάδα και ταξιδεύει στο εξωτερικό σε επιλεγμένα ρεσιτάλ. Τον Ιανουάριο του 2012, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσίασε ένα μοναδικό ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού, στα βήματα του Keith Jarett και έλαβε πολύ καλές κριτικές.

Έχει τέσσερα πετυχημένα cd στο ενεργητικό του, που όλα έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές, ενώ τώρα ετοιμάζει το cd του από την παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής με τίτλο «Από την Τζαζ στο Ρεμπέτικο» που περιλαμβάνει εξαιρετικές τζαζ διασκευές σε κομμάτια του Βασίλη Τσιτσάνη και άλλων συνθετών του Ρεμπέτικου, με τη συμμετοχή σημαντικών μουσικών, της Ελένης και Σουζάνας Βουγιουκλή και της Χριστίνας Μαξούρη στο τραγούδι.

To 2014 επιλέχθηκε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο cd της EBU με τίτλο “Tune in Jazz” που κυκλοφορεί διεθνώς.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

- Το 1993 εκτελέσθηκε σε παγκόσμια πρώτη το έργο του για έγχορδα και πιάνο ‘Θάλασσα από Μώβ’.

- Το 1994 συμμετείχε στον παγκόσμιο διαγωνισμό για νέους συνθέτες ‘Enseble Modern du Montreal’ του Καναδά και απέσπασε τη Β΄ Εύφημο Μνεία ανάμεσα σε 130 υποψηφίους.

- Το 1995 έγραψε το πρώτο κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα, ‘Ο θάνατος του Tango’, για ακορντεόν και μικρό σύνολο πνευστών - κρουστών, εγχόρδων και κλασικής κιθάρας.

- Το 1999 παίχθηκε στο “Παλλάς” το συμφωνικό έργο του με τίτλο “Μέδουσα” από τη σύγχρονη ορχήστρα της ΕΡΤ. Με αυτή την παρτιτούρα συμμετείχε και τιμήθηκε στην 10η Μπιενάλε της Βενετίας (2006), ως ο μοναδικός Έλληνας Συνθέτης, μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη.

- Το 2001 ηχογραφήθηκε από τη σύγχρονη Ορχήστρα της ΕΡΤ το έργο του “Βαθύ Μπλε”, για πιάνο και έγχορδα.

- Το 2004 ηχογραφήθηκε το έργο “Ecuador” για έγχορδα και το “Βαθύ Μπλε  Νο 2’’, από τη Σύγχρονη Ορχήστρα της ΕΡΤ. Το έργο ερμηνεύτηκε και από την Ορχήστρα Εγχόρδων της Λυρικής Σκηνής, τον Ιανουάριο του 2010.

- Το 2004 εκδόθηκε μέρος των έργων του Γιώργου Ψυχογιού, αποκλειστικά από το μουσικό οίκο Μ. Νικολαίδης.

- Το 2004 συνέθεσε και ηχογράφησε την πρώτη του δουλειά για Jazz Trio ΄Changing΄.


Άλλα έργα του:

- “Manos for Astor” για ακορντεόν και ορχήστρα εγχόρδων (2000).

- “H παράξενη αγάπη μιας λεύκας και ενός αλόγου”, για πιάνο και μικρή  ορχήστρα (1999).

- “H πάλη για βιολί”, για πιάνο και αφηγητή (2003).

- “Ecuador”, για ορχήστρα εγχόρδων (2003). 

Ο διάσημος πιανίστας – αυτοσχεδιαστής – συνθέτης Keith Jarett έχει πει για τον Γιώργο Ψυχογιό: “A great pianist and composer! George΄s improvisation is an incredible gift of God! An absolute surprise to me”.

Έχει εμφανιστεί σε πολλές αίθουσες συναυλιών:

- Παρνασσός

- Δημοτικό Θέατρο Ν. Σμύρνης

- Πνευματικό Κέντρο Δ. Αθηναίων

- Θέατρο Ρεματιάς – Χαλάνδρι

- Μπενάκειο Θέατρο – Πειραιάς

- Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

- Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

- Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

- Ηρώδειο – Φεστιβάλ Αθηνών καθώς και σε όλη σχεδόν την 

υπόλοιπη Ελλάδα σε Φεστιβάλ και Συναυλίες – ρεσιτάλ (Βόλος, Χανιά, Ηράκλειο, Σπάρτη, Καβάλα,Θεσσαλονίκη κλπ)

Έχει συμμετάσχει σε Διεθνή Φεστιβάλ:

- Sani Festival (Χαλκιδική)

- Nuborg Castle Festival (Κοπεγχάγη)

- Jazz Festival of Istanbul (Τουρκία)

- Reading Festival (Kent – Αγγλία)

Σχετικά με τη δισκογραφία του:

Το πρώτο του c.d. με τον τίτλο “Resurrection … a jazz sensation” κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2006 και περιείχε οκτώ δικές του συνθέσεις, μία του P. Simon και μία του J. Mercer. Μετά τις εγκωμιαστικές κριτικές του πρώτου c.d., το δεύτερο c.d. του με τίτλο “Love obsession … a jazz sensation 2” κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2007. Στο c.d. συμμετέχουν σολίστες μουσικοί, η χορωδία του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών, η Νατάσσα Μποφίλιου που ερμηνεύει το τραγούδι του Τάκη Μωράκη “Τι ειν’ αυτό που το λένε αγάπη” και ο Μίμης Πλέσσας, σε ένα κομμάτι δικό του, ενορχηστρωμένο για δύο πιάνα. Το c.d. αυτό τον κατέταξε ανάμεσα στους πολλά υποσχόμενους συνθέτες της jazz της χώρας μας και έλαβε εξαιρετικές κριτικές.

Το 2011 κυκλοφόρησε το τρίτο c.d. του, με τίτλο “The Art of Melancholy” με τη συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων της jazz μουσικής σκηνής, όπως ο Δημήτρης Βασιλάκης, ο Γιώργος Κοντραφούρης, ο Τάκης Μπαρμπέρης, ο Σεραφείμ Μπέλλος, ο Μάνος Λούτας και πολλοί άλλοι. 

Ο Μίμης Πλέσσας συμμετέχει και σε αυτό το c.d., ενώ πολύ ιδιαίτερη είναι η συμμετοχή της σοπράνο Μυρσίνης Μαργαρίτη στα φωνητικά και της Πηνελόπης Τζανετάκη σε αγαπημένα jazz standards. Το “The Art of Melancholy” θεωρείται το masterpiece του Γιώργου Ψυχογιού και αποτελεί μια κορυφαία συνθετική στιγμή του.

Το τέταρτο cd “Yiorgos Psihoyios in Paris” περιέχει αγαπημένα κομμάτια της διεθνούς δισκογραφίας και δικές του συνθέσεις, παιγμένες πρώτη φορά στο ακορντεόν. Ένα cd με την αύρα ενός παριζιάνικου jazz club, που επίσης έλαβε εξαιρετικές κριτικές.

Τον Δεκέμβριο του 2016 κυκλοφορεί το “MECHANISM”, ένα cd εμπνευσμένο από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και μπαίνει αμέσως στη λίστα των καλύετρων του 2016, από τον Γιάννη Αλεξίου στο Ήχος και Εικόνα. Με αυτό το έργο πραγματοποίησε επιλεκτικά ρεσιτάλ ανά την Ελλάδα.

Δίνει ρεσιτάλ σε επιλεγμένους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παρουσιάζεται συχνά με το trio του ή μικρές ορχήστρες σε φεστιβάλ και χώρους τέχνης.

Σήμερα, ετοιμάζει το έκτο cd του, με δικές τους συνθέσεις και γνωστές διασκευές, που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2020. 

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com