AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

18 Ιαν 2013

Ερώτηση βουλευτών Κ.Κ.Ε για την συγχώνευση των Νοσοκομείων Ικαρίας- Σάμου


Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας υπέβαλαν πέντε βουλευτές του Κ.Κ.Ε. σχετικά με τη συγχώνευση των Νοσοκομείων Ικαρίας - Σάμου.

Πιο αναλυτικά, οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε ερωτούν τα εξής:

"Τα μέτρα που παίρνονται στο χώρο της Υγείας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. H τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, υλοποιώντας την πολιτική που συνδιαμόρφωσε με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για την Υγεία (όπως και για την Παιδεία και Πρόνοια), την αντιμετωπίζει σαν κόστος και ως εμπόρευμα, πηγή κέρδους του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στο χώρο, και τους ασθενείς και τις οικογένειές τους ως πελάτες.

Έτσι με την απαράδεκτη απόφασή της να συγχωνεύσει το νοσοκομείο της Ικαρίας με αυτό της Σάμου (που απέχει 5 ώρες με το πλοίο) άνοιξε το δρόμο για το κλείσιμο τμημάτων και μετακινήσεις προσωπικού από νησί σε νησί, αλλά και στρώνοντας το έδαφος για το προχώρημα της εφεδρείας και των απολύσεων. Οι οργανισμοί παραμένουν ίδιοι ανεπαρκείς και χωρίς καθόλου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Ικαριωτών, των Σαμιωτών, αλλά και των Φουρνιωτών.

Δηλαδή δεν δημιουργούνται θέσεις για νέες ειδικότητες, δεν θα καλυφθούν οι κλινικές, θα συνεχίσουν να υπάρχουν μονήρεις ειδικότητες και ειδικότητες που θα λείπουν, με άλλα λόγια οι ίδιες τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό που αφήνουν τα Περιφερειακά Ιατρεία χωρίς αγροτικό γιατρό και ολόκληρες τεράστιες περιοχές με πολλά χωριά και οικισμούς, με αρκετό πληθυσμό εκ των οποίων σημαντικό κομμάτι τους είναι ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ, γυναίκες και παιδιά, με δημοτικά σχολεία, γυμνάσιο και λύκειο, να μένουν χωρίς τη στοιχειώδη ιατρική κάλυψη, χωρίς την παροχή ούτε των πρώτων βοηθειών.

Η απόφαση αυτή είναι συνέχεια των αντιλαϊκών μέτρων που, εκτός των άλλων, μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να βάζουν το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη. Εξελίξεις και μέτρα που θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, των λαϊκών οικογενειών των δυο νησιών για να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου μέσω της μεταφοράς κονδυλίων από τις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες στη στήριξη των μονοπωλίων αλλά και με το άνοιγμα του χώρου στην επιχειρηματική δράση μέσα και έξω από τον δημόσιο τομέα Υγείας. Ενώ οι ασθενείς πολλές φορές θα είναι αναγκασμένοι επειδή δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στα νοσοκομεία των δυο νησιών να ταξιδεύουν στην Αθήνα ή σε άλλη μεγάλη πόλη υπομένοντας, αυτοί και οι οικογένειές τους, τεράστια ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι και στα δυο Νοσοκομεία οι ελλείψεις ήταν τεράστιες σε προσωπικό, θέσεις είχαν καταργηθεί, απαραίτητο, βασικό νοσηλευτικό υλικό το αγοράζουν οι ασθενείς

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός τι θα κάνει ούτως ώστε άμεσα να ακυρωθεί η παραπάνω απόφαση που θέτει κυριολεκτικά σε κίνδυνο ακόμα περισσότερο την υγεία των κατοίκων των δυο νησιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων των δυο νοσοκομείων και τι μέτρα θα πάρει για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και στα τρία νησιά.
 
Πιο συγκεκριμένα:

1.   Να ακυρωθεί η κατάργηση - συγχώνευση του νοσοκομείου της Ικαρίας με εκείνο της Σάμου.
2.  Να μην μένει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμία μονάδα Υγείας της Ικαρίας ούτε για μισή ώρα.
3.  Άμεση στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Ικαρίας, των Φούρνων και της Σάμου με τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες και το λοιπό νοσηλευτικό, παραϊατρικό  και βοηθητικό προσωπικό (μόνιμοι, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης) ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του Ικαριώτικου, του Φουρνιώτικου και Σαμιώτικου λαού
4.    Καμία μονήρης ειδικότητα στις μονάδες Υγείας στο Νομό μας.
5.  Να αναπτυχθούν, εξοπλιστούν και επανδρωθούν κλινικές και μονάδες αναγκαίες, που θα ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες ιατρικών παροχών του λαού της Ικαρίας και της Σάμου στα αντίστοιχα νοσοκομεία. (για παράδειγμα μονάδα αυξημένης φροντίδας στην Ικαρία)
6.  Να μη γίνει καμιά απόλυση-μετακίνηση προσωπικού. Κανένας εργαζόμενος σε εφεδρεία. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης με βάση τις ανάγκες ανάπτυξης των δυο νοσοκομείων.
7.  Να σταματήσει κάθε πληρωμή από τους ασθενείς που προσέρχονται να εξεταστούν στα τακτικά και επείγοντα ιατρεία, ή και για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.
8.  Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους και τους γιατρούς των δυο νοσοκομείων από υπερωρίες, αργίες, νυχτερινά και εφημερίες.


Οι βουλευτές,
Διαμάντω Μανωλάκου,
Χρήστος Κατσώτης,
Λιάνα Κανέλλη,
Γιώργος Λαμπρούλης,
Θανάσης Παφίλης
"