AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Μαρ 2013

Κέντρο Εκκλησιαστικών Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών στη Σάμο


Στην ίδρυση «Κέντρου Εκκλησιαστικών Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών| προχώρησε η Ιερά Μητρόπολις Σάμου και Ικαρίας. Κατόπιν ενεργειών της που εγκρίθηκαν από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος,  δημοσιεύθηκε το σχετικό διάταγμα σύστασης και λειτουργίας του μη κερδοσκοπικού αυτού εκκλησιαστικού ιδρύματος (ΦΕΚ 3568, τεύχος Β΄, 31 Δεκεμβρίου 2012).

Σκοπός του Κέντρου αυτού είναι κυρίως η οργάνωση της επιστημονικής μελέτης της εκκλησιαστικής παραδόσεως, των κειμηλίων και της εν γένει ιστορικής πορείας και πολιτισμικής προσφοράς της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα νησιά της κανονικής δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως, δηλαδή στη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους Κορσεών.

Αποστολή του θα είναι και η μελέτη της πλούσιας λαϊκής θρησκευτικής και λατρευτικής παράδοσης των κατοίκων των τριών αυτών νησιών, των εκδηλώσεων και των ιστορικών συνισταμένων τους, όπως επίσης και της ιστορικής διαδρομής τους. Επίσης, η μελέτη και προβολή τής εν γένει διαχρονικής προσφοράς της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Γένος και τον Ελληνισμό.

Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο θα διοργανώνει επιστημονικές διαλέξεις, ημερίδες και επιστημονικά συνέδρια, θα υλοποιεί σχετικά ερευνητικά προγράμματα, σε συνεργασία και με άλλους ανάλογους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς της Σάμου, της υπόλοιπης Ελλάδος και του εξωτερικού, ενώ θα εκδίδει αυτοτελείς μελέτες, αλλά και περιοδική επιστημονική έκδοση, η οποία θα αποτελεί την επετηρίδα του.

Το «Κέντρο Εκκλησιαστικών Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» αποσκοπεί να πετύχει με συστηματική προσπάθεια τους στόχους του, τόσο με τη συνεργασία των μονών και Ιδρυμάτων των τριών νησιών, όσο και με την εθελοντική προσφορά επιστημόνων και ερευνητών. Επιδιώκει να αναπτύξει πρωτοπόρες δράσεις που θα συσπειρώσουν, θα οργανώσουν και θα δώσουν βήμα και τρόπο έκφρασης στις επιστημονικές και πνευματικές δυνάμεις του τόπου. Οι δράσεις αυτές, που θα αρχίσουν τους επόμενους μήνες, πέραν της επιστημονικής μελέτης, θα αποβλέπουν και στην ανάδειξη της ελληνορθόδοξης παράδοσης του λαού μας.

Ήδη, με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου συγκροτήθηκε, κατά τον κανονισμό λειτουργίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου, το οποίο κατόπιν συγκροτήθηκε σε σώμα, αποτελούμενο από τους εξής :

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο π. Βασίλειος Λάμπρου.

ΤΑΜΙΑΣ : Ο π. Στέφανος Αθανασίου.

ΜΕΛΗ : Ο Χρήστος Καζάζης και η Γραμματική Διακογιάννη-Κονταξή.

Διευθυντής του Κέντρου ορίστηκε ο Εμμ. Βαρβούνης, Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Νομικός σύμβουλος του Κέντρου ορίστηκε ο δικηγόρος Ιωάννης Χατζηκωνσταντής και επί του τύπου και της επικοινωνίας σύμβουλος ο δημοσιογράφος Γεράσιμος Κοσμάτος. Χρέη γραμματέως ανατέθηκαν στον Αλέξ. Βαρβούνη, υπάλληλο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ως έδρα των δραστηριοτήτων του Κέντρου ορίστηκε η προσφάτως αναπαλαιωθείσα Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις κατάλληλες για την εξυπηρέτηση των σκοπών του, ενώ το γραφείο του θα στεγάζεται στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας.