AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Μαρ 2013

"Ταξίδι" στο νησί του Πυθαγόρα


Ρεπορτάζ για τα περίφημα σαμιώτικα κρασιά παρουσίασε πρόσφατα η εφημερίδα Espresso. Έχει ως τίτλο: "Ενα ευφραντικό ταξίδι στο νησί του Πυθαγόρα".

Πιο αναλυτικά ο δημοσιογράφος Ανδρέας Αξιώτης αναφέρει:
 
"Μέσα σε ένα ανακαινισμένο, παλαιό, πετρόκτιστο οινοποιείο η Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου δημιούργησε το Μουσείο Σαμιακού Οίνου στο Μαλαγάρι. Η «Espresso» επισκέφτηκε το κτίριο-κόσμημα της Σαμιακής Ενωσης, γνώρισε από πρώτο χέρι τα μυστικά της αξεπέραστης παραδοσιακής οινοποίησης, ταξίδεψε στον χρόνο μέσα από παλιές αφίσες και φυσικά δοκίμασε τα περίφημα κρασιά του νησιού του Πυθαγόρα!

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή και οινολόγο της Ενωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου Μανώλη Τσακαλάκη, το Μουσείου Σαμιακού Οίνου δέχεται περίπου 30.000 επισκέπτες τον χρόνο, ενώ μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν και ορισμένα σπάνια που έχουν ηλικία μεγαλύτερη των εκατό ετών.

«Τα περισσότερα αντικείμενα και εκθέματα ανήκουν στην ΕΟΣΣ, ενώ κάποια άλλα τα βρήκαμε παρατημένα μέσα στο εγκαταλειμμένο κτίριο του παλιού οινοποιείου» μας λέει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Εδώ ο επισκέπτης μπορεί δοκιμάσει και να προμηθευτεί όλα τα σαμιώτικα κρασιά, να δει παλιά πιεστήρια σταφυλιών, φίλτρα, δεξαμενές, όργανα χημείου, βαρέλια καθώς και γεωργικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν σε περασμένες δεκαετίες για την καλλιέργεια των αμπελιών. Επίσης, σε ειδικά διαμορφωμένες βιτρίνες φιλοξενούμε πολύτιμα αντικείμενα, όπως παλιές φιάλες και έγγραφα, αλλά και ένα ασημένιο πιατάκι που μας είχε δωρίσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος όταν είχε επισκεφτεί τη Σάμο. Σε ένα από τα τμήματα του μουσείου έχουμε διαμορφώσει ένα μικρό πατητήρι χωρικής οινοποιήσεως με ξύλινη πρέσα. Επίσης, εκθέτουμε σημαντικό φωτογραφικό υλικό, αλλά και παλιές ετικέτες των σαμιακών κρασιών».

Οι διακρίσεις και τα μετάλλια που έχουν αποσπάσει τα κρασιά της Σάμου είναι εκατοντάδες και ως εκ τούτου, μία από τις αίθουσες του μουσείου φιλοξενεί ορισμένα από αυτά. Ο κ. Τσακαλάκης μας λέει: «Εχουμε εκθέσει έναν περιορισμένο αριθμό μεταλλίων και βραβεύσεων από διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς αφού αντιλαμβάνεστε πως όλα αυτά τα χρόνια τα κρασιά μας έχουν κερδίσει εκατοντάδες μετάλλια. Τα περισσότερα από αυτά είναι από χώρες που παράγουν κρασί, όπως η Γαλλία». Αναφορικά με τις εξαγωγές του σαμιακού οίνου, ο ίδιος μας λέει: «Οι εξαγωγές καλύπτουν το 80% της ετήσιας παραγωγής που αγγίζει τους 7.000 τόνους κρασιού. Αξίζει να σημειωθεί πως η Γαλλία εισάγει το 60% της παραγωγής του νησιού, ενώ σημαντικές ποσότητες εισάγουν πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Ιταλία, η Αυστραλία, αλλά και χώρες της Απω Ανατολής».

Οι αμπελώνες της Σάμου θεωρούνται μοναδικοί παγκοσμίως και αποτελούνται από 16.000 στρέμματα που είναι διαμορφωμένα σε παραδοσιακές πεζούλες με ξερολιθιά, οκτακόσια μέτρα πάνω από το Αιγαίο, στις πλαγιές του όρους Αμπελος. Εκεί απαντάται η ποικιλία «βασιλιάς» της Σάμου, το μοσχάτο λευκό ή «μοσχούδι» που καλύπτει το 97% των αμπελώνων του νησιού και από το οποίο παράγεται το πολυβραβευμένο διεθνώς «Σάμος Νέκταρ», το γλυκό κρασί από υπερώριμα λιαστά, μοσχάτα σταφύλια που παλαιώνει για τρία χρόνια σε ξύλινα βαρέλια. Το γλυκό σαμιώτικο κρασί θεωρείται ένα από τα κορυφαία του είδους του, ενώ τα κρασιά του νησιού είναι τα πρώτα ελληνικά που αναγνωρίστηκαν ως ΟΠΕ (Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης) και πάνω από έναν αιώνα αποτελούν τον καλύτερο πρεσβευτή της ελληνικής οινοποιίας.

Μάλιστα, πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα «υγρό» κομμάτι της ελληνικής οινικής ιστορίας, το «Σάμος Νέκταρ Εσοδείας 1975» που διατίθεται σε λιγότερες από 1.500 φιάλες και φέρει σκαλιστό το σύμβολο της αυτόνομης σαμιακής ηγεμονίας των χρόνων 1834- 1912! Αξίζει να σημειωθεί πως από το 1934, όταν ιδρύθηκε η Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, το γλυκό εκκλησιαστικό κρασί του νησιού διατηρεί το προνόμιο να εξάγεται για τις ανάγκες της Θείας Ευχαριστίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ενώ εκκλησιαστικό κρασί παράγεται και για την Ορθόδοξη Εκκλησία.
"