AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

27 Απρ 2013

Η συμμετοχή των φορέων της Σάμου στην Εργατική Πρωτομαγιά


Τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς και την 24ωρη απεργία της Τετάρτης 1/5 ανακοίνωσαν διάφοροι φορείς  της Σάμου.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί τους εργαζομένους της Σάμου να συμμετάσχουν στην απεργία. Οργανώνει προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Σάμου και στη συνέχεια πορεία προς το λιμάνι, με κατάληξη την Πλατεία Πυθαγόρα. Εκεί θα γίνουν οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα του Κυριάκου Μαυρίκη.


Τα απεργιακά αιτήματα που κοινοποίησε με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Σάμου είναι τα εξής:

¨1. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και των μνημονίων. Διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε.
2. Εδώ και τώρα να υπογραφτεί ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΓΣΣΕ). Το κατώτερο μεροκάματο να ορίζεται με συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι από τον εκάστοτε υπουργό. Υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων.
3. Όχι στις ατομικές συμβάσεις και στον ηλικιακό διαχωρισμό των εργαζομένων. Κανείς να μην δουλεύει χωρίς Συλλογική Σύμβαση και ανασφάλιστος.
4. Μέτρα προστασίας όλων των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς προϋποθέσεις
5. Δουλειά για όλους μόνιμη και σταθερή με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Όχι στις απολύσεις.
6. Όχι στη φοροληστεία. Κατάργηση όλων των χαρατσιών. Υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος. Μισθοί και συντάξεις με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
7. Αποκλειστικά Δημόσιο & Δωρεάν Σύστημα Υγείας & Πρόνοιας χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση, βάση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, με πλήρως στελεχωμένες μονάδες.
8. Εθνικός οργανισμός ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας. Καθημερινά δρομολόγια, μείωση των εισιτηρίων, όχι στην ιδιωτικοποίηση λιμανιών και αεροδρομίων".


Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου συμμετέχει και αυτός στην 24ωρη απεργία, με τα εξής αιτήματα:

"1. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
2. Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία, ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.
3. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των Σ.Σ.Ε. για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
4. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
5. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
"

Ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του να συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί της Τετάρτης 1/5 έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Σάμου και στη συνέχεια να συμμετάσχουν στην πορεία και τη συγκέντρωση στην Πλατεία Πυθαγόρα.


Το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Πρακτορεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα δήλωσε συμμετοχή στις εκδηλώσεις και την απεργία της Πρωτομαγιάς.

Τα αιτήματα του Σωματείου σύμφωνα με την ανακοίνωσή του είναι:

"Κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Εδώ και τώρα να υπογραφτεί η ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΓΣΣΕ).Το κατώτερο μεροκάματο να ορίζεται με συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι από τον εκάστοτε υπουργό. Επέκταση και υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Όχι στις ατομικές συμβάσεις. Κανείς να μη δουλεύει χωρίς Συλλογική Σύμβαση. Κανένας ανασφάλιστος.

Όχι στην κατάργηση του επιδόματος ανεργίας.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.

Αποκλειστικά Δημόσιο & Δωρεάν Σύστημα  Υγείας και Πρόνοιας χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση. Να ακυρωθεί η απόφαση για συγχώνευση των Νοσοκομείων  Ικαρίας – Σάμου.

Εθνικός οργανισμός ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας.  Καθημερινά δρομολόγια, μείωση των εισιτηρίων, όχι στην ιδιωτικοποίηση λιμανιών και αεροδρομίων."

Το Σωματείο καλεί και αυτό τα μέλη του στην προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί της Πρωτομαγιάς έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Σάμου και στη συνέχεια σε πορεία και συγκέντρωση στην Πλατεία Πυθαγόρα".


Όπως διαβάσατε σε προηγούμενη δημοσίευση του My Samos Blog, τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς ανακοίνωσε και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.