AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Απρ 2013

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τίμησαν τη μνήμη του Καπετάν Κωνσταντή Λαχανά


Η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση για τον αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Καπετάν Κωνσταντή Λαχανά τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη Σάμο.

Φέτος η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος Σάμου «Ο Καπετάν Λαχανάς» με τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Σάμου.

Ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Ήρωα, στη θέση «Πηγαδάκι» Βαθέος, εκεί όπου ο Καπετάν Κωνσταντής Λαχανάς ύψωσε για πρώτη φορά στη Σάμο τη σημαία της Επανάστασης, τη νύκτα της 17ης προς 18ης Απριλίου του 1821.



Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος, τον οποίον συνόδευσαν οι ιερείς Βασίλειος Γιαμαίος και Δημήτριος Λάνδρος.

Μετά το πέρας της δεήσεως, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Βαθέος κ. Φρατζή, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος Σάμου «Ο Καπετάν Λαχανάς» κ. Βουργάνα και από την κα Ντίνα Λαχανά-Κηλάδη, απόγονο του «Καπετάν Λαχανά».



Στη συνέχεια, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος, ακολούθησε ομιλία από τον Φιλόλογο και Διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου Σάμου κ. Χρήστο Λάνδρο, με θέμα «Καπετάν Κωνσταντής Λαχανάς, ένας Καρμανιόλος Χιλίαρχος».


Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς σαμιώτικους χορούς που παρουσίασε χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Καπετάν Λαχανά», υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου του συλλόγου, Ελευθερίας Καραγεωργίου.


Το παρών έδωσε αρκετός κόσμος, μεταξύ αυτών ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, ο Δήμαρχος Στέλιος  Θάνος, καθώς και εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας.