AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

26 Απρ 2013

Αντιπεριφερειάρχης προς πρωθυπουργό: «Ο 'Φάρος' κινδυνεύει σοβαρά»


Τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους Υπουργούς Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο ενημερώνει, μεταξύ άλλων, με σημερινή επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης, Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, σχετικά με την πλημμελή πλέον λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Σάμου «Φάρος», που ιδρύθηκε το 1999 στη Σάμο.

Σε αυτή τονίζει ότι «εξαιτίας της ακραίας υποχρηματοδότησης, το Κέντρο Πρόληψης της περιοχής μας, αδυνατώντας να αντεπεξέλθει στα πάγια έξοδά του, κινδυνεύει σοβαρά με διακοπή της λειτουργίας του».

Ο κ. Παπαθεοφάνους αναφέρει ότι στον «Φάρο» οφείλονται βάσει προϋπολογισμών από το Υπουργείο Υγείας και τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. περίπου 100.000 ευρώ και επίσης περίπου 150.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως σημειώνει, «επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη, που οδηγεί στη διακοπή της συμβουλευτικής υποστήριξης των κατοίκων της  περιοχής μας και ιδιαίτερα των νέων για προβλήματα που σχετίζονται με τις εξαρτήσεις, αλλά και την ψυχοκοινωνική υγεία γενικότερα,

Επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη διακοπή των παρεμβάσεων πρόληψης και ενίσχυσης παιδιών και εφήβων, εντός και εκτός σχολικού πλαισίου, καθώς και των εκπαιδευτικών τους,

Επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη διακοπή τής δωρεάν στήριξης της οικογένειας  μέσω ομάδων γονέων,

Ζητούμε από τους συναρμόδιους φορείς :

- Την καταβολή όλων των οφειλών του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Υγείας.

- Την άμεση έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, που λήγει το 2013.

- Τη χρηματοδότησή τους για το 2013 με βάση την Προγραμματική Σύμβαση, τις λειτουργικές και επιχειρησιακές ανάγκες των δομών και την υγεία των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα της νεολαίας.

- Την επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης, με μετεξέλιξή τους σε μόνιμες δημόσιου χαρακτήρα δομές, με σαφή, πάγια και κεντρική κρατική χρηματοδότηση και εργασιακή ασφάλεια του συνόλου του προσωπικού τους χωρίς εξαιρέσεις
».