AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Μαΐ 2013

Η Δ.Ο.Υ. Σάμου στο επίκεντρο επαφών τοπικών φορέων στην Αθήνα


Συνάντηση αντιπροσωπείας φορέων της Σάμου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στην Αθήνα. Κεντρικό θέμα ήταν η μεταφορά τμημάτων της Δ.Ο.Υ. του νησιού εκτός Σάμου.

Στη σχετική σύσκεψη πήραν μέρος η βουλευτής Σάμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ.  Αγνή Καλογερή, ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ και ο πολιτευτής Μάνος Λογοθέτης, αντιπροσωπείες του συλλόγου εργαζομένων της Δ.Ο.Υ. Σάμου, της ομοσπονδίας Π.Ο.Ε-Δ.Ο.Υ, της Πανσαμιακής Αδελφότητας, καθώς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Στάντζος.

Σύμφωνα με την κ. Καλογερή, «η συζήτηση που έγινε ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του Υπουργείου για την τύχη των νησιωτικών Δ.Ο.Υ αλλά και τις δεσμεύσεις του, όχι βέβαια απέναντι στους πολίτες και τους ακρίτες, αλλά απέναντι στο μνημόνιο και την τρόικα.

Με απλά λόγια ο κ. Θεοχάρης μάς εξήγησε ότι η στρατηγική του Υπουργείου είναι η συγκέντρωση των υπηρεσιών ελέγχου και δικαστικού για να μπορεί να είναι πιο εύκολη η άμεση παρακολούθηση από την τρόικα και το Υπουργείο Οικονομικών, ότι η απόφαση έχει ήδη υπογραφεί και ότι μετά το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ στον Άγιο Κήρυκο και στο Καρλόβασι οι υπηρεσίες ελέγχου και δικαστικού μεταφέρονται στον Πειραιά το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, παρά τις επίμονες ερωτήσεις ακόμα και "κυβερνητικών" παρευρισκομένων, απέφυγε να δεσμευτεί για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και είπε ότι αυτές θα προκύψουν από το καινούργιο οργανόγραμμα του Υπουργείου σε μελλοντικό χρόνο.

Από την πλευρά μας είπαμε ότι αυτό είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί καινούριες αδικίες και τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τους κατοίκους των νησιών. Ότι δεν λαμβάνεται υπ' όψιν η συνταγματικά κατοχυρωμένη ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου. Ότι σε μια ακριτική περιοχή, όπως είναι η Σάμος ή η Χίος, η διατήρηση διοικητικών δομών έχει μεγάλη εθνική σημασία και ότι τέλος η αποψίλωση και η υποβάθμιση όχι μόνο της Δ.Ο.Υ., αλλά και άλλων δομών όπως της υγείας, της παιδείας, των συγκοινωνιών κλπ, αυξάνουν το αίσθημα ανασφάλειας και υποδηλώνων τη διοικητική συρρίκνωση-αποχώρηση του ελληνικού κράτους από τα νησιά.

Απαντήσαμε ότι αυτές οι αποφάσεις δεν μπορεί να παίρνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και ότι η φωνή μας από δω και πέρα θα είναι πιο ενωμένη, πιο δυνατή για να γίνει και πιο αποτελεσματική.

Δεν παζαρεύουμε το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας και την αξιοπρέπειά μας μπροστά στη νέα κατοχή των μνημονίων και της τρόικας
», τόνισε η κ. Καλογερή.


Οι θέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων

«Η μνημονιακή πολιτική εναντίον των νησιών της Ελλάδας, συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Είναι οριστικό, πλέον, ότι σε πρώτη φάση στη Σάμο και στη Χίο - έπεται συνέχεια στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και τα Ιόνια - οι Δ.Ο.Υ. θα μείνουν χωρίς Έλεγχο και Δικαστικό, που μεταφέρονται αντίστοιχα στον Πειραιά και τη Μυτιλήνη», ανέφερε από την πλευρά του ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος επεσήμανε τους λόγους για τους οποίους  δεν μπορούν να αποψιλωθούν οι Δ.Ο.Υ. Σάμου-Χίου από τις δύο σημαντικότατες διευθύνσεις τους :

«1. Η ασφάλεια την οποία οφείλουν να νιώθουν οι κάτοικοι των παραμεθορίων νησιών, έχοντας το Κράτος σε πλήρη ανάπτυξη δίπλα τους και όχι με. τηλεπάθεια σε άλλα σημεία της Επικράτειας.

2. Η ιδιαιτερότητα της νησιωτικής Ελλάδας η οποία προστατεύεται από το άρθρο 101 του Συντάγματος.

3. Η απαράδεκτη βάσανος της μετακίνησης των φορολογουμένων από Σάμο προς Πειραιά και από Χίο προς Μυτιλήνη, η οποία κοστίζει και σε εργατοώρες και σε χρήμα.

Ενδεικτικό είναι ότι με το τεράστιο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σάμου με τον Πειραιά το ταξίδι μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι και 15 ώρες, σύνολο 30 με την επιστροφή, συν μια μέρα διαμονή στην πρωτεύουσα.

Σε ό, τι αφορά το κόστος του ταξιδιού, δεν συζητείται καν το τίμημα του αεροπορικού εισιτηρίου, χωρίς να είναι ευκαταφρόνητος και ο ακτοπλοϊκός ναύλος.

4. Ο κίνδυνος για τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ., οι περισσότεροι των οποίων όταν τοποθετήθηκαν εκεί υπέγραψαν υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχονται να 'ριζώσουν' σε παραμεθόριες υπηρεσίες
».

«Η συγκυβέρνηση οδηγεί τους νησιώτες στα άκρα», υποστήριξε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., λέγοντας : «Τους έχετε αποδομήσει από τα πάντα ξεκινώντας από την υγεία και καταλήγοντας στις Εφορίες. Η Σάμος είναι ένα νησί με έντονη τουριστική δραστηριότητα. Θα έχετε τις συνέπειες ενός εύλογου ξεσηκωμού του κόσμου. Περιμένω πώς θα αντιδράσουν και σε αυτή την απόφαση οι τοπικές κομματικές οργανώσεις της συγκυβέρνησης, οι οποίες είτε με τη σιωπή τους είτε παριστάνοντας το Ζήκο το Μπακαλόγατο δουλεύουν ασύστολα τους ψηφοφόρους τους».