AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Σεπ 2016

Ταινίες του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ "Aegean Docs" στη Σάμο στις 25-26/9


Το φετινό πρόγραμμα της Κινηματογραφικής Λέσχης Σάμου ξεκινά την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου με ένα διήμερο αφιέρωμα στο 4o φεστιβάλ ντοκιμαντέρ "Aegean Docs".

Θα προβληθούν συνολικά 9 επιλεγμένα ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Η ώρα έναρξης των προβολών την Κυριακή 25/9 και τη Δευτέρα 26/9 είναι 20.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.


Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών:

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου:

FINISH LINE

Υπόθεση: Διασχίζοντας την Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη, το νέο αυτό συναθλητικό ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις ζωές τριών ασπρομάλληδων μαραθωνοδρόμων που δεν βιάζονται να τερματίσουν. Ο Ιδομενέας είναι ένας εύρωστος Κρητικός που τρέχει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο ξυπόλητος, φορώντας αρχαιοελληνική πανοπλία. Ο Αντώνης είναι ένας βοσκός του παλιού καιρού, που ανακάλυψε το ταλέντο του στο τρέξιμο όταν προσπέρασε κατά λάθος ένα λύκο που του είχε κλέψει ένα πρόβατο. Ο Στέλιος είναι ο γηραιότερος Έλληνας μαραθωνοδρόμος, που μοιάζει να τρέχει πρόσω ολοταχώς προς την αθανασία. Οι τρεις τους μοιράζονται μια εντελώς δική τους φιλοσοφία για το τρέξιμο. Κάθε φορά που περνούν τη γραμμή του τερματισμού, έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στον καθημερινό ήρωα που κρύβουν μέσα τους!

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα
Σκηνοθεσία / Παραγωγή: Eliana Abravanel
Διάρκεια: 70’
Δείτε το trailer:




ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ – ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Υπόθεση: Μια περιήγηση σε αγαπημένα και ιστορικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας, όπου συλλέκτες κάθε ηλικίας αναζητούν ανεκτίμητης συχνά αξίας όσο και δυσεύρετα βιβλία. Με ευαίσθητη ματιά αλλά συγχρόνως και με εμφανή τα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας καταγράφεται η ατμόσφαιρα των παλαιών βιβλιοπωλείων, οι ιστορίες που συχνά κρύβει ένα βιβλίο, όπως και οι ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται καθημερινά στον χώρο των βιβλιοπωλείων. Ένα γοητευτικό ντοκιμαντέρ που σίγουρα αγγίζει τις ευαίσθητες καρδιές βιβλιόφιλων και μη!

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα
Σκηνοθεσία / Παραγωγή: Marie Noelle Moreigne
Διάρκεια: 55’


INSIDE THE DMZ

Υπόθεση: Το έργο προτείνει να προσεγγίσουμε με έναν ασυνήθιστο τρόπο τη διαίρεση της Κορέας εστιάζοντας στην αποστρατικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στον Βορά και το Νότο. Η DMZ (De-Militarized Zone) ακολουθεί τη διαχωριστική γραμμή (38th Parallel) σε λωρίδα πλάτους 4 χιλιομέτρων, κόβοντας τη χερσόνησο σε δυο μισά από τη Δύση στην Ανατολή. Από το τέλος του πολέμου της Κορέας (1953), συμβολίζει τον Κορεάτικο χωρισμό τόσο συμβολικά όσο και κυριολεκτικά. Για πρώτη φορά, μια ομάδα από μη στρατιωτικούς παρατηρητές έχει την άδεια να εισέλθει στη DMZ. Καθώς συνοδεύουμε αυτούς τους επιστήμονες, αναλυτές, συγγραφείς και δημοσιογράφους, θα ανακαλύψουμε μαζί τους κάποια από τα μυστικά που περικλείει ζώνη αυτή. Πέρα όμως από τις ασυνήθιστες ανακαλύψεις, η διερευνητική ματιά των πολιτών-παρατηρητών θα μας αποκαλύψει μιαν ανείπωτη αλήθεια: Οι δύο στρατοί υπεύθυνοι της DMZ και από τις δυο πλευρές κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν τη DMZ ζωντανή για πάντα.. Αλλά τότε, πως μπορεί να υπάρξει ειρήνη και επανένωση ;

Χώρες παραγωγής: Κίνα – Γαλλία
Σκηνοθεσία: Jeong Gyoung-youl
Παραγωγή: Lim Huyn Chan & Michel Noll
Διάρκεια: 52’
Δείτε το trailer:



THE ROOM



Υπόθεση: Μια ηλικιωμένη γυναίκα ζει μόνη της σε ένα ερειπωμένο διαμέρισμα στην Αθήνα, ετοιμάζεται για την πρωινή της βόλτα. Μια ματιά μέσα στο μυαλό ενός διανοητικά διαταραγμένου ατόμου.

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα
Σκηνοθεσία / Παραγωγή: Μιλτιάδης Χριστίδης
Διάρκεια: 8’


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου:

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: ΟΥΤΟΠΙΑ

Υπόθεση: Όταν το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ στη Θεσσαλονίκη κλείνει, μερικοί εργάτες αποφασίζουν να κάνουν κάτι επαναστατικό: να το καταλάβουν και να το λειτουργήσουν µόνοι τους µε τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας. Το εγχείρημά τους εμπνέει ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο, ενώ η πρώην διευθύντρια έκπληκτη παρακολουθεί την οικογενειακή επιχείρηση να μετατρέπεται σε σύμβολο της ριζοσπαστικής αριστεράς. Για τους εργάτες, η αυτοδιαχείριση εξελίσσεται σε µια περιπέτεια επιβίωσης γεμάτη συγκρούσεις. Σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι για να τα καταφέρουν, θα πρέπει να αλλάξουν πρώτα οι ίδιοι…

Ελλάδα
Σκηνοθεσία: Απόστολος Καρακάσης
Παραγωγή: Marco Gastine, Ελένη Χανδρινού
Διάρκεια: 91’

APolis

Υπόθεση: Άλλη μια ταινία για τις χαμένες πατρίδες; Μάλλον, ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ γι' αυτούς που έφεραν στην Ελλάδα κάτι παραπάνω απ' όσα ονομάστηκαν, αργότερα, «πολίτικη κουζίνα». Για τους πλακόστρωτους δρόμους της Πόλης, τις μετακινήσεις, για τη μνήμη που ταξιδεύει μέσα στις λιγοστές αποσκευές. Για τα χρώματα, τους ήχους, τα βλέμματα για τα ορατά κι αόρατα υλικά μιας καθημερινής ζωής, πίσω από μισόκλειστα παράθυρα και πόρτες. 

Για τους ανθρώπους που κρατούν την πόλη τους σφιχτά και για έναν ολόκληρο κόσμο που «επιστρέφει» διαρκώς, χάρη στις διηγήσεις μιας Πολίτισσας, παρακολουθώντας 41 ηθοποιούς και χορευτές να διαβαίνουν την Ιστορία, σαν περίπατο στο άλλοτε κατάφυτο Taksim Park. Μια φέτα σινεμά, ανάμεσα στο προσωπικό ημερολόγιο και στο κινηματογραφικό χρονικό, γεμάτο συνδυασμούς σκέψεων, εικόνων, αισθημάτων και ερεθισμάτων. 

Το «aPolis» πήρε μέρος στο πρόσφατο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας όπου και απέσπασε τα βραβεία : Kαλύτερης ταινίας - Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. 3ο Βραβείο Μεγάλου Μήκους. Διεύθυνσης Φωτογραφίας. Διεύθυνσης Φωτογραφίας - Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών. Μουσικής.

Ελλάδα – Τουρκία
Σκηνοθεσία / Παραγωγή: Κατερίνα Τζόβα
Διάρκεια: 59’


BREAKER

Υπόθεση: Η ταινία “Breaker” θίγει την πραγματικότητα της ζωής στη Γάζα, την καθημερινή ταλαιπωρία και τις δοκιμασίες από τον αποκλεισμό των Παλαιστινίων στην ίδια τους τη γη. Ο τίτλος και το εύρημα της ταινίας αναφέρεται σε μια, μόνο, από τις απαγορεύσεις, που έχουν επιβάλλει οι Ισραηλινοί. Τα οικοδομικά υλικά απαγορεύεται να εισαχθούν στη Γάζα, οπότε νεαρά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο και δουλεύουν σκληρά σπάζοντας πέτρες από εγκαταλελειμμένες κατοικίες με απώτερο σκοπό να ανακυκλώσουν τα υλικά σε νέες οικοδομές.

Παλαιστίνη
Σκηνοθεσία: Wesam Mousa
Παραγωγή: initiative Young Cinema for Change, Palestine-Gaza Strip
Διάρκεια: 25’

CHRIST/EL

Υπόθεση: Ένα οικογενειακό πορτραίτο ειπωμένο μέσα από φιλμάκια Super8 και παλιές κασέτες του 1975-77. Στην ουσία είναι ένα ερώτημα σχετικά με την πίστη. Είναι η βασανιστική ταλάντευση ενός αγοριού ανάμεσα στην επιθυμία για ελευθερία και τις δυσκολίες της εφηβείας από τη μια και την έντονη υποβολή Χριστιανικής κατήχησης από το οικογενειακό του περιβάλλον. Ταυτόχρονα η περίσκεψη για των θάνατο των γονέων του, εγείρει ερωτήματα.


Γερμανία
Σκηνοθεσία / Παραγωγή: Andreas Grützner
Διάρκεια: 8’



WOMEN IN SINK

Υπόθεση: Η ταινία “Women in Sink” αφηγείται την ιστορία ενός μικρού κομμωτηρίου στην καρδιά της Χριστιανικής Αραβικής κοινότητας στη Χάιφα, όπου η σκηνοθέτης Ίρις Ζάκη πάει να δουλέψει ως βοηθός υπεύθυνη για τα λουσίματα. 

Τοποθετώντας την κάμερα της πάνω από τον νιπτήρα, όπου οι πελάτες απολαμβάνουν ένα μασάζ στο κεφάλι, η Ίρις συζητά με Άραβες και Εβραίες γυναίκες διαφορετικών γενεών και κοινωνικής καταγωγής για ποικίλα θέματα: από την πολιτική και τον πόλεμο έως την αγάπη. 

Μέσω αυτής της ξεχωριστής επικοινωνίας, οι ιστορίες των γυναικών παρουσιάζουν τη ζωή στο Ισραήλ από μια προσωπική και συχνά απρόσμενη σκοπιά.
Ισραήλ – Η.Π.Α.
Σκηνοθεσία / Παραγωγή: Iris Zaki
Διάρκεια: 36’