AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

6 Ιουν 2018

ΠΟΕΔΗΝ: Αυτές είναι οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο Σάμου & το Κ.Υ. Καρλοβάσου

 
Τις μεγάλες ελλείψεις στα Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ στις τουριστικές περιοχές της χώρας καταγράφει μεγάλη έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Τι αναφέρει για τη Σάμο.
 
Πιο αναλυτικά, η εν λόγω έρευνα κάνει λόγο για πανελλαδικά "τραγική κατάσταση", λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.
 
Μεταξύ άλλων, διαπιστώνει "μεγάλη αύξηση της ζήτησης στις Υγειονομικές Μονάδες των νησιών, λόγω των μεταναστών και των προσφύγων" και χαρακτηρίζει τα hotspot ως "σύγχρονα υγειονομικά ναρκοπέδια".
 
Ειδικά για τη Σάμο, η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει:

Γενικό Νοσοκομείο "Άγιος Παντελεήμων":

"Εκατόν είκοσι κλίνες. Μεγάλη υποστελέχωση, σε νησί με μεγάλες εισροές προσφύγων. Το νοσοκομείο καλύπτει και το ΚΥΤ (Κέντρο Υπηρεσίας Τακτοποίησης ή hot spot), διότι δεν υπάρχει ιατρείο εκεί. Δεν υπάρχει διερμηνέας όλο το 24ωρο με συνέπεια δυσλειτουργία, καθυστέρηση, εκνευρισμό των ασθενών κ.ά.
 
Ένας νοσηλευτής σε 2-3 τμήματα, στο ακτινολογικό οι χειριστές δεν παίρνουν άδειες, διότι είναι ένας το πρωί ). Η αιμοδοσία ΚΛΕΙΝΕΙ τη νύχτα λόγω έλλειψης προσωπικού.
 
Ελάχιστοι τηλεφωνητές, κανένας φύλακας. Ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας, πολύ παλιός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.
 
Οι ασθενείς ενώ νοσηλεύονται, όταν χρειαστούν γαστροσκόπηση, μεταφέρονται με το ασθενοφόρο του νοσοκομείου σε ιδιωτικά κέντρα που κανένα δεν έχει σύμβαση με ΕΟΠΥΥ και πληρώνουν από την τσέπη τους, εδώ και χρόνια λόγω έλλειψης γαστρεντερολόγου.
 
Δεν υπάρχει ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος, ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ.
 
Ένας μόνο οφθαλμίατρος, ένας ΩΡΛ.
 
Έλλειψη πληρωμάτων για ΕΚΑΒ, ένα ασθενοφόρο που δε καλύπτεται σε όλες τις βάρδιες.
 
Ο κ. Πολάκης από τη Μυτιλήνη δήλωσε ότι υπάρχει κονδύλι διαθέσιμο 15 εκ. μόνο για τη Σάμο. Επί σειρά ετών δε γίνεται καμία συντήρηση στο νοσοκομείο, 3 χρόνια δεν είχε θέρμανση και ζεστό νερό, κλινοσκεπάσματα. Μόνο από δωρεές καλύπτονταν οι επείγουσες ανάγκες.
 
Δεν έχουν πληρωθεί οι επιπρόσθετες εφημερίες γιατρών. Σοβαρή η έλλειψη αντιδραστηρίων.

Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου (15.000 πληθυσμός):

Ένας επικουρικός ακτινολόγος, του οποίου η θητεία λήγει. Επείγει η αντικατάστασή του. Έλλειψη προσωπικού καθαριότητας. Για τους εφημερεύοντες ιατρούς 24ωρου δεν προβλέπεται σίτιση.

ΕΚΑΒ:

Δώδεκα διασώστες. Το νησί γνωρίζει μεγάλη τουριστική κίνηση τη θερινή περίοδο. Οι αποστάσεις είναι τεράστιες με πολύ άσχημο οδικό δίκτυο. Η ύπαρξη κέντρου φιλοξενίας με περίπου 3.000 πρόσφυγες επιβαρύνουν το έργο του ΕΚΑΒ. Χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 6 διασώστες, οι οποίοι, μαζί με τους τέσσερις οδηγούς του Κ.Υ. Καρλοβασίου, να καλύπτουν το νησί με δύο ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση. Δύο διασώστες από το ΚΕΕΛΠΝΟ, λήγει η σύμβασή τους στις 19/8.


ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com