AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

15 Οκτ 2018

"Η Σάμος το φθινόπωρο είναι ό,τι κοντινότερο στον επουράνιο παράδεισο!"

Φωτογραφία του Στέφανου Ψημμένου

Τη Σάμο θεωρεί ως ιδανικότερο φθινοπωρινό προορισμό ο γνωστός συγγραφέας και εκδότης ταξιδιωτικών οδηγών, Στέφανος Ψημμένος!

Αυτό απαντά ο ίδιος σε ερώτηση του Lifo.gr με θέμα "Πού θα ήθελες να ταξιδέψεις αυτό το φθινόπωρο;"

Ο γνωστός συγγραφέας και εκδότης ταξιδιωτικών οδηγών, Στέφανος Ψημμένος

Πιο συγκεκριμένα ο Στέφανος Ψημμένος θεωρεί ότι "Η Σάμος το φθινόπωρο είναι ό,τι κοντινότερο στον Επουράνιο Παράδεισο!" και προσθέτει:

"Εκεί πηγαίνω κάθε Οκτώβριο. Παίρνω το σακίδιό μου κι έναν πεζοπορικό χάρτη, και ανηφορίζω στα μονοπάτια του Καρβούνη και του Κέρκη.   

Στους ορεινούς αμπελώνες, στις βουνοπλαγιές, οι αμπελουργοί έχουν τρυγήσει τα σταφύλια τους αλλά έχουν μείνει πολλά τσαμπιά ολόγλυκα σταφύλια πάνω στα κλήματα. 

Μαζεύω όσα μπορώ, μαζεύω καρύδια που έχουν πέσει στο έδαφος από τις καρυδιές, ρόδια, λωτούς και μήλα από τις αυλές των αγροικιών στο δάσος, και κάθομαι δίπλα σε έναν χείμαρρο ή μια πηγή και απολαμβάνω τους καρπούς της γης όπως οι πρωτόπλαστοι!   

Αν δω καπνό να βγαίνει από καμιά καλύβα στην άκρη κάποιου ορεινού χωριού, ξέρω ότι εκεί φτιάχνουν σούμα, το σαμιώτικο τσίπουρο με όλα τα αρώματα του βουνού. 

Πίνω ζεστά ζεστά δυο τρία ποτηράκια, έτσι όπως βγαίνει αυτό το νέκταρ από το καζάνι, και συνεχίζω πετώντας παρά περπατώντας!   

Μαζεύω κάστανα, ελιές «χαμάδες» (ελιές που έχουν ωριμάσει και ζαρώσει στο κλαδί, έχουν χάσει την πικράδα τους και έχουν πέσει στο χώμα), μαζεύω κούμαρα και χαρούπια. 

Γεμίζω το παγούρι μου νερό από τις πηγές. 

Πεζοπορώ σε μονοπάτια που καταλήγουν σε παραλίες ερημικές και πανέμορφες αυτή την εποχή, κολυμπάω στη δροσερή θάλασσα, στεγνώνω στον ήλιο.   

Πώς να γυρίσω μετά από όλα αυτά στον «πολιτισμό»; 

Στήνω τη σκηνή μου στην παραλία, ανάβω φωτιά, ψήνω κάστανα, βυθίζομαι στη γαλήνη και αφήνω τον νυκτερινό ουρανό και τους γαλαξίες να με σκεπάσουν. 

Η φθινοπωρινή Σάμος είναι ο δικός μου παράδεισος!"


Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com