AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

6 Νοε 2018

Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιωμάτων: "Να ενσωματωθούν στην Ελλάδα οι μετανάστες"


"Η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να λάβει μέτρα και να υιοθετήσει μακροπρόθεσμες πολιτικές αφενός για τη βελτίωση της υποδοχής και της ένταξης των μεταναστών, αφετέρου για την αντιστροφή των δυσμενών επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας στην πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση".

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων στην έκθεσή της η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, έπειτα από την επίσκεψή της στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, η Επίτροπος σημειώνει τις αξιέπαινες προσπάθειες του ελληνικού λαού και των αρχών της Ελλάδας για υποδοχή μεταναστών. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι συνθήκες υποδοχής παραμένουν κατώτερες των αποδεκτών προτύπων, ειδικά στα νησιά. Κάνει λόγο για κακές συνθήκες υγιεινής, ψυχική ταλαιπωρία κι αβεβαιότητα που απειλούν την υγεία των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στα νησιά και τονίζει ότι οι αρχές θα πρέπει να επιταχύνουν τις μεταφορές στην ηπειρωτική χώρα.

Η Επίτροπος Ντ. Μιγιάτοβιτς εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τις ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης και την έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες στην Ελλάδα, καθώς και για τη στέρηση της ελευθερίας των κρατουμένων υπό καθεστώς "προστατευτικής κράτησης" (protective custody). "Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ειδικότερα να σταματήσουν αμέσως την κράτηση των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών. Τα παιδιά μετανάστες πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες ενσωμάτωσής τους" θεωρεί.

Στην έκθεσή της σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει τρία νέα Κέντρα Υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, που παρέχουν στέγαση σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, πράγμα που θα μειώσει περαιτέρω την πίεση στις υπάρχουσες δομές. Έτσι, 20.441 άνθρωποι στεγάζονται σε δομές βάσει του προγράμματος ΕΣΤΙΑ (από 18 Σεπτεμβρίου 2018).

Τονίζει, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους υποστηρίζοντας την Ελλάδα στις προσπάθειές της να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής.

Παράλληλα, διαπιστώνει ότι ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των χερσαίων συνόρων, η Ελλάδα γίνεται de facto χώρα προορισμού και δεν είναι πλέον απλώς χώρα διέλευσης. Ως εκ τούτου αναδεικνύεται η ανάγκη συνολικής και μακροπρόθεσμης πολιτικής που θα εστιάζει στην οικογενειακή επανένωση, τη μακροχρόνια διαμονή και την ιδιότητα του πολίτη (citizenship), την επαγγελματική κατάρτιση, την εκμάθηση της γλώσσας, την ένταξη και την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων κατά των μεταναστών.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις της λιτότητας στην Ελλάδα, η επίτροπος επισημαίνει ότι από το 2010 η Ελλάδα έχει συνάψει τρία προγράμματα οικονομικής προσαρμογής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και έχει εγκρίνει περίπου 15 πακέτα λιτότητας που περιέχουν ένα ευρύ φάσμα δραστικών μέτρων, και ειδικότερα μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, τις συντάξεις, τους φόρους και την αγορά εργασίας, που έχουν επηρεάσει αρνητικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως τα δικαιώματα στην υγεία και την εκπαίδευση.

"Οι ελλείψεις στο προσωπικό και τον εξοπλισμό και η κρίση στο ελληνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, σε συνδυασμό με περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των ασθενών, έχουν παρεμποδίσει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη" αναφέρει η κ. Μιγιάτοβιτς. Καλεί τις αρχές να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, την άρση των εμποδίων στην καθολική ιατρική κάλυψη και την υποστήριξη του τομέα της ψυχικής υγείας και της ένταξης ατόμων με αναπηρίες.

Η ίδια επισημαίνει ότι στην εκπαίδευση οι περικοπές του προϋπολογισμού έχουν οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση της ευημερίας των μαθητών, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών και του σχολικού εξοπλισμού. Οι αρχές θα πρέπει να άρουν όλα τα εμπόδια στην αποτελεσματική πρόσβαση στην εκπαίδευση, μεταξύ άλλων μέσω στοχοθετημένων πολιτικών για να συμπεριλάβουν τα ευάλωτα παιδιά, τα παιδιά με αναπηρίες και τα παιδιά Ρομά, υποστηρίζει η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το περιεχόμενο της έκθεσης σχολίασε με καυστικό τρόπο για την κυβερνητική πολιτική στο Μεταναστευτικό ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

"Η έκθεση-ντροπή για τη χώρα μας της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Προσφυγικό αποτελεί ηχηρή διάψευση της κυβέρνησης και βάζει πλέον ευρωπαϊκή σφραγίδα στην αναξιοπιστία της" υποστηρίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Όπως σημειώνει, η εν λόγω έκθεση "επιβεβαιώνει με θλιβερό τρόπο όσα η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει εδώ και πολύ καιρό. Εκθέτει, όμως, ανεπανόρθωτα τον αρμόδιο υπουργό, κ. Βίτσα, που μόλις πριν λίγες ημέρες δήλωνε με περίσσεια ανευθυνότητα σε συνέντευξή του ότι όλα αυτά που καταγγέλλουμε είναι υπερβολές, ενώ πριν μια εβδομάδα στη Βουλή, με πρωτοφανές θράσος υπεδείκνυε στη ΝΔ να ζητήσει συγγνώμη".

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Βαρβιτσιώτης προκαλούν την κυβέρνηση "να διαβάσει την έκθεση-κόλαφο της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου και να απαντήσει υπεύθυνα σε όσα αυτή καταγράφει:

Για τις τρισάθλιες συνθήκες διαβίωσης στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Για την πλήρη έλλειψη ιατρικού προσωπικού και φαρμακευτικής περίθαλψης.

Για την απουσία συνθηκών ασφαλείας για εκείνους που διαμένουν, αλλά και εκείνους που εργάζονται στα κέντρα υποδοχής.

Για τα διαδοχικά κρούσματα βιασμών ανηλίκων και ανυπεράσπιστων γυναικών.

Για τον αδικαιολόγητο υπερσυνωστισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, παρόλο που οι ροές έχουν μειωθεί σημαντικά.

Για την πλήρη απουσία σχεδίου από πλευράς της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση ενός νέου Μεταναστευτικού".

"Μήπως, είναι τώρα η ώρα για τον κ. Βίτσα - και την ανίκανη κυβέρνηση συνολικά - να ζητήσει συγγνώμη από όλους τους Έλληνες για τον διεθνή εξευτελισμό που προκαλούν στη χώρα μας;

Υ.Γ.: Αλήθεια, το άλλοτε λαλίλαστο και πολυγραφότατο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ακόμα;" διερωτάται ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Την έκθεση της Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα δικαιώματα σχολίασαν στο ΑΜΠΕ πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρουν, "η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία που συλλέχθηκαν τον περασμένο Ιούνιο. Από τότε, στο πλαίσιο του προγράμματος αποσυμφόρησης των νησιών που εφαρμόζει το ΥΜΕΠΟ, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι που είχαν αντίστοιχο δικαίωμα έχουν μεταφερθεί σε δομές της ενδοχώρας και πλέον διαβιούν κάτω από συνθήκες παραπάνω από αξιοπρεπείς".

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, "ασφαλώς, κρίσιμοι παράγοντες στην εξίσωση του προσφυγικού-μεταναστευτικού παραμένουν αφενός οι συνεχιζόμενες ροές προς τον Έβρο και τα νησιά, αφετέρου η έλλειψη προγράμματος ανακατανομής στην Ευρώπη. Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναγνωρίζει τους επιβαρυντικούς παράγοντες, δεν κάνει όμως εκτενέστερη αναφορά σε μια σειρά από δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, στις οποίες οι συνθήκες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από πολύ καλές έως άριστες".

Καταλήγοντας, οι πηγές του ΥΜΕΠΟ τονίζουν ότι "το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συνεχίζει τον αγώνα δρόμου για την αποσυμφόρηση των νησιών και τη βελτίωση των συνθηκών, παρά τις πασιφανείς αντιξοότητες, κάτι που αποτυπώνεται και στην έκθεση".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com