AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Νοε 2018

Η πανεργατική απεργία της 28ης Νοεμβρίου στη Σάμο


Στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου συμμετείχε το Εργατικό Κέντρο Σάμου και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς του νησιού.

Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν το πρωί στα γραφεία του Ε.Κ.Σ και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης της Σάμου.

Επίσης εξέδωσαν το ακόλουθο ψήφισμα:

"Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ 28/11/2018

Στη Σάμο σήμερα οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι που συγκεντρωθήκαμε κατά τη διάρκεια της 24ωρης Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας που κήρυξε το Ε.Κ.Σ. και τα σωματεία του, 

Διαπιστώνουμε

Ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις τεράστιες προπαγανδιστικές προσπάθειες που κάνει για να μας πείσει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και ξεκινάει μια νέα και καλύτερη εποχή για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να συνεχίζει την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική και την ανελέητη επίθεση ενάντιά μας. 

Κανένας από τους πάνω από 700 μνημονιακούς νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις των μνημονίων δεν έχει καταργηθεί. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε με πετσοκομμένα δικαιώματα σε καθεστώς γαλέρας, με μερική δουλειά και ασφάλιση, με αύξηση της φοροληστείας και του ΕΝΦΙΑ (μόνο από την μείωση του αφορολόγητου θα χάσουμε από ένα μισθό), με νέες αυξήσεις σε τιμολόγια ΔΕΗ, πετρέλαιο, καύσιμα, με εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους, με λεηλατημένες συντάξεις, με τα τραπεζικά και άλλα κεφαλαιοκρατικά κοράκια να θέλουν να αρπάξουν τα σπίτια και το βιός  μας. 

Εξακολουθούν τα παιδιά μας να εγκαταλείπουν τη χώρα και να ψάχνουν στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο.

Τα ψίχουλα που τάζει η κυβέρνηση είναι στάχτη στα μάτια για να ξεγελάσει άλλη μια φορά το λαό προεκλογικά και ν’ αρπάξει τον ψήφο του.

Το «κοινωνικό μέρισμα» που θα μοιράσει είναι από τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν προέρχονται από την φορολογία της πλουτοκρατίας αλλά από την μεγαλύτερη φοροληστεία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Τα παίρνουν δηλαδή από τους φτωχούς για να δώσουν ένα μέρος τους στους εξαθλιωμένους και τα υπόλοιπα πάλι γίνονται «μπαξίσι» στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παινεύονται που «κατάφεραν τάχα» να μη γίνουν και οι νέες περικοπές στις συντάξεις, αλλά δεν καταργούν το νόμο Κατρούγκαλου  που οι ίδιοι ψήφισαν και που εκεί προβλέπεται ότι θα γίνουν οι νέες περικοπές. Προφανώς το σχέδιό τους είναι να πάνε πρώτα στις εκλογές χωρίς την όποια επιβάρυνση που θα έφερναν οι περικοπές και σε επόμενο χρόνο να τις εφαρμόσουν καθώς  είναι νόμος του κράτους.

Παινεύονται που επαναφέρουν λέει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά απέρριψαν στην Βουλή την πρόταση των 530 και πλέον συνδικάτων για κατώτερο μισθό 751€ και επαναφορά των ΣΣΕ. Ψήφισαν μαζί με τη ΝΔ και τους υπόλοιπους καλοθελητές το νόμο Αχτσιόγλου-Βρούτση που λέει ότι τον κατώτερο μισθό θα τον διαμορφώνει το υπουργείο αφού πάρει υπόψη του «την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, την απασχόληση, την ανεργία …» όλο δηλαδή το αντιδραστικό πλαίσιο που χρησιμοποιήθηκε για να πετσοκόψουν τους μισθούς. 

Από την άλλη αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ο ρόλος των εργοδοτικών και κυβερνητικών πλειοψηφιών τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και στις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν στις κυβερνήσεις και το κεφάλαιο σαν μηχανισμός στήριξης του συστήματος είναι «πολύτιμος». Ξεπουλάνε την εργατική τάξη, προσπαθούν με κάθε τρόπο να διασπάσουν τον ενωμένο και ενιαίο αγώνα, φέρνουν την αστυνομία μέσα στα συνδικάτα για να περιφρουρούν αποφάσεις κατά της εργατικής τάξης, για να κάνουν όργια νοθείας στις εκλογές ώστε να κρατάνε αυτοί τις καρέκλες τους και τους εργαζόμενους στο περιθώριο υποταγμένους και συμβιβασμένους.

Γι αυτό είναι καιρός να μην πιστέψει κανείς τα ψέματα, τα τρικ και τις απάτες της κυβέρνησης. Είναι η ώρα να βγει η εργατική τάξη στο προσκήνιο και να διεκδικήσει το δίκιο και τα δικαιώματά της. Είναι η ώρα να παραμερίσουμε τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές και να χαράξει το συνδικαλιστικό μας κίνημα τη νέα ταξική του πορεία.

ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ :

  • Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση. Επαναφορά ΣΣΕ και κατώτερου μισθού στα 751€ για όλους.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. 
  • Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, στο 80% του κατώτερου μισθού. 
  • Να καταργηθεί ο άθλιος διαχωρισμός παλιών και νέων εργαζομένων. Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών να είναι με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα
  • Αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, με πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων υγείας.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να σταματήσουν όλες οι διώξεις!
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
  • Υποδομές εδώ και τώρα, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης για να μην πνιγόμαστε με την πρώτη βροχή, να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι. 
  • Όχι στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά μας. Να διευρυνθεί για όλα τα νησιά. Να καταργηθεί στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. 
  • Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών. Να κλείσει τώρα το χοτσποτ και να μη δημιουργηθεί άλλο".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com