AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Νοε 2018

Συγκέντρωση ρούχων-κουβερτών για τους πρόσφυγες στο Εργατικό Κέντρο Σάμου


Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί τον σαμιακό λαό, τα σωματεία και τους φορείς του νησιού να ανταποκριθούν στην έκκληση που κάνει μαζί με τη Επιτροπή Ειρήνης για τη συγκέντρωση χειμερινών ρούχων, κουβερτών και παπουτσιών που θα διατεθούν ενόψει του χειμώνα στους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στο ΚΥΤ (hotspot) της Σάμου.

Τα είδη συγκεντρώνονται στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στην πόλη της Σάμου κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, κατά τις ώρες 10 π.μ – 1 μ.μ και 6 μ.μ - 8 μ.μ.

Παράλληλα το Εργατικό Κέντρο κοινοποίησε την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στον υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής σχετικά με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ Σάμου.

Το Ε.Κ.Σ ζητά στην επιστολή αυτή τον άμεσο απεγκλωβισμό των αλλοδαπών από το ΚΥΤ και επίσης να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διαβίωσή τους υπό ασφαλείς συνθήκες το χειμώνα.

Δείτε την επιστολή:

"ΠΡΟΣ: Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Δήμο Σάμου
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Αντιπεριφέρεια Βορείου Αιγαίου
    
ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ HOTSPOT ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΤΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Κύριοι, 

οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν ακόμη μια φορά. Αυτό για το οποίο μιλούσαμε εδώ και καιρό έγινε. Τα πρώτα κρύα και οι πρώτες βροχές έφτασαν και η κατάσταση στο Hotspot της Σάμου εξακολουθεί να είναι άθλια και να χειροτερεύει. Πρόσφυγες και μετανάστες είναι στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες, σε σκηνές, χωρίς θέρμανση, μέσα στο κρύο και τις λάσπες, χωρίς υγειονομική και ιατρική φροντίδα. Άνθρωποι και σκουπίδια έχουν γίνει ένα. 

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει άμεσα να δώσει λύση στην εξαθλίωση που βιώνουν συνάνθρωποί μας που είναι θύματα του πολέμου και της φτώχιας. Τώρα κιόλας να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες, με προτεραιότητα σε όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και άμεσα να πάρει μέτρα προστασίας ώστε να μην μένουν άνθρωποι στο κρύο και τη βροχή. 

Η μόνη ρεαλιστική λύση για την άσχημη κατάσταση που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και ο ντόπιος πληθυσμός είναι να κλείσει το hotspot, να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και τη χώρα, να μετακινηθούν άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου θα διαμένουν προσωρινά σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες σίτισης, διαμονής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, απ’ όπου γρήγορα να μεταβαίνουν σε όποια χώρα επιθυμούν με ασφάλεια και ευθύνη του κράτους, οι υπηρεσίες ασύλου και τα όποια αιτήματά τους να γίνονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, εδώ να παραμένουν για πολύ λίγο καιρό σε ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους, χωρίς καμιά ανάμειξη των ΜΚΟ.

Ταυτόχρονα καλούμε το Δήμο Σάμου, την Περιφέρεια και Αντιπεριφέρεια Βορείου Αιγαίου, να στηρίξουν τη θέση αυτή του Εργατικού Κέντρου Σάμου, που αποτελεί θέση και διεκδίκηση δεκάδων Σωματείων, Συλλόγων και φορέων του νησιού, του εργατικού και λαϊκού κινήματος. 

Η πολιτική που στηρίζει τα κέρδη των λίγων, που παίρνει το ψωμί από το τραπέζι και μας αφήνει χωρίς δουλειά, είναι η ίδια που δημιουργεί πολέμους και προσφυγιά. Ενάντια σε αυτήν πρέπει να στρέψουμε τα βέλη μας και όχι ενάντια στους συνανθρώπους μας. Στηρίζουμε τα θύματα του πολέμου, τα θύματα της πολιτικής από την εκμετάλλευση του πλούτου των χωρών τους, τα θύματα της φτώχιας. Θέλουμε οι λαοί να ζουν ειρηνικά.


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ζήτω η φιλία των λαών"

Στην πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Σάμου συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες-μετανάστες συμβάλλουν και οι τέσσερις σύλλογοι γυναικών της Σάμου που είναι μέλη της Ο.Γ.Ε. 

Σε κοινή τους ανακοίνωση για το θέμα οι σύλλογοι αναφέρουν τα εξής:

"ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ
ΟΜΑΔΑ ΟΓΕ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ
ΟΜΑΔΑ ΟΓΕ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ

Γυναίκες της Σάμου

Όλες μαζί να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σταματήσει να εφαρμόζει την επαίσχυντη συμφωνία της με ΕΕ και Τουρκία να εγκλωβίζει στο νησί μας πρόσφυγες και μετανάστες κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, επιβαρύνοντας τόσο τους πρόσφυγες, όσο και το λαό του νησιού μας. 

Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να κλείσει εδώ και τώρα το hot spot και να μην ανοίξει άλλο στο νησί. Οι πρόσφυγες να απεγκλωβιστούν από το νησί και από τη χώρα. Να παρθούν άμεσα μέτρα από κυβέρνηση, δήμο, περιφέρεια, για να μην μένουν οι άνθρωποι απροστάτευτοι στο κρύο και στη βροχή.  Να φύγουν εδώ και τώρα από το νησί οι ευάλωτες ομάδες και να πάνε σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Μέχρι τότε δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στη δυστυχία και να συνηθίζουμε στην απανθρωπιά. Μπροστά μας έχουμε χειμώνα, βροχές και κρύα. Δεν ανεχόμαστε μικρά παιδιά ξυπόλητα, γυμνά, γυναίκες έγκυες, άρρωστες να ζούνε σε χαρτόνια, σκηνές μέσα στα σκουπίδια και στα ποντίκια.

Καλούμε τις γυναίκες μέλη μας, αλλά και όσες γυναίκες αρνούνται να αποδεχτούν στη συνείδησή τους αυτό το αίσχος, να σταθούν αλληλέγγυες σ' αυτή την προσπάθεια. Συγκεντρώνουμε κουβέρτες, χειμερινά ρούχα παπούτσια  για όποιον έχει ανάγκη (ντόπιο και ξένο)

● στο Εργατικό Κέντρο Σάμου: κάθε Δευτέρα -Τετάρτη και Παρασκευή  10πμ – 1μμ. 

● στα κατά τόπους γραφεία των συλλόγων γυναικών μέλη της Ο.Γ.Ε.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ  

ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ"

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com