AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

2 Δεκ 2018

Επίσκεψη του προέδρου της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε στη Σάμο


Τη Σάμο επισκέφτηκε το Σάββατο ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Ύφεσης και Ειρήνης (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε) και βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο κ Τάσσος, συνοδευόμενος από στελέχη της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, του Εργατικού Κέντρου Σάμου και Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου το ΚΥΤ Σάμου, το γνωστό hotspot προσφύγων και μεταναστών στο νησί.Είχε συνάντηση με τη διοικήτρια του Κέντρου από την οποία ενημερώθηκε για τα προβλήματα διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών που, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του λιγοστού προσωπικού, είναι άθλιες εξαιτίας του υπερπληθυσμού που συγκεντρώνεται στο χώρο και στη γύρω περιοχή, σε αυτοσχέδιες σκηνές μέσα στις λάσπες και το κρύο. Είναι χαρακτηριστικό της ανεπάρκειας των υποδομών το γεγονός ότι πέρα από τους διαδρόμους του Κέντρου που είναι ασφυκτικά γεμάτοι με σκηνές, οι υπόλοιποι πρόσφυγες καταλαμβάνουν με τις «σκηνές» τους χώρο μεγαλύτερο από το Κέντρο.

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους φτάνει επίσημα στα 3850 άτομα. Απ’ αυτούς 250 είναι τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ η προέλευσή τους είναι κατά κύριο λόγο από Συρία, Αφγανιστάν , Ιράκ, αλλά και από χώρες της υποΣαχάριας Αφρικής (Κογκό, Σομαλία κλπ). Στις ευάλωτες ομάδες ανήκουν αυτή τη στιγμή 230 άτομα που περιμένουν να φύγουν, αλλά ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται ανάλογα με τις αφίξεις ή από άτομα που διαπιστώνονται ως ευάλωτα κατά τη διάρκεια των εξετάσεών τους.

Στο Κ.Υ.Τ υπάρχει μόνο ένας γιατρός στη βάρδια , ενώ επικουρικά βοηθούν γιατροί από την 79 ΑΔΤΕ. Τα παραπεμπτικά με ραντεβού για το Νοσοκομείο - σύμφωνα με τη διοικήτρια -φτάνουν τα 30 τη μέρα, αλλά είναι δεκάδες οι πρόσφυγες που καταφεύγουν σ’ αυτό με δική τους πρωτοβουλία.
Η διοικήτρια υποστήριξε ότι υπάρχει επάρκεια ρούχων, κουβερτών και υποδημάτων. αλλά γίνεται δεκτή οποιαδήποτε προσφορά από φορείς.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε είχε σύντομη συνομιλία και με αστυνομικούς που έχουν την ευθύνη φύλαξης του Κέντρου οι οποίοι υπογράμμισαν με έμφαση τις ελλείψεις σε επαρκές προσωπικό για την ασφάλεια της δομής.

Ο Σταύρος Τάσσος επανέλαβε τη θέση του κινήματος και του ΚΚΕ για κλείσιμο των hot spot στα νησιά, άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων, φιλοξενία σε Κέντρα που να πληρούν τις προϋποθέσεις ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπου να γίνονται με ταχύτητα οι διαδικασίες ασύλου κλπ και να πηγαίνουν στις χώρες προορισμού τους.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε μίλησε το βράδυ του Σαββάτου σε εκδήλωση της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης στο ξενοδοχείο ΑΙΟΛΙΣ με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ο ρόλος του ΝΑΤΟ».Στη κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου, η πρόεδρος της Επιτροπής Ρούλα Στεφανάκη σημείωσε τη σημασία της πάλης του φιλειρηνικού κινήματος απέναντι στα δολοφονικά για τους λαούς σχέδια του ΝΑΤΟ και την σημασία της πρόσφατη έκδοσης της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε  «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση: Εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών» για να γνωρίζουμε όλα όσα έχουν σχέση με την λυκοσυμμαχία.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε  περιέγραψε αναλυτικά την ιστορία του ΝΑΤΟ, τους λόγος της ίδρυσής του, το ρόλο του στο ματοκύλισμα λαών όπου τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων τους το απαιτούσαν, την υποκίνηση και υποστήριξη δικτατορικών τυραννικών καθεστώτων όπως τη δικτατορία 67-74 στην Ελλάδα, την ενθάρρυνση της Τουρκικής εισβολής στη Κύπρο κ.ά.

Στις μέρες μας -τόνισε ο Σταύρος Τάσσος - το ΝΑΤΟ χωρίς το αντίπαλο δέος της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών, έχει γίνει παγκόσμιος χωροφύλακας των μονοπωλιακών συμφερόντων και δυνάστης – σφαγέας λαών όπως συμβαίνει στη περιοχή της Μέσης Ανατολής ενώ έχει προηγηθεί ο διαμελισμός και η καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας.

Τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια περιλαμβάνουν την περικύκλωση της Ρωσίας , την αντιμετώπιση της Κίνας στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μεταξύ τους για το μοίρασμα των αγορών και σ’ αυτά τα σχέδια όλοι οι λαοί , ιδιαίτερα της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, θα βρεθούν θύματα για ξένα συμφέροντα.

Απέναντι σ’ αυτή τη κατάσταση τόνισε ο ομιλητής πρέπει να δυναμώσει το αντιϊμπεριαλιστικό κίνημα, να δυναμώσει η πάλη των λαών κατά του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του, αλλά και κατά της αστικής τάξης κάθε χώρας που ενισχύει αυτά τα σχέδια για τα δικά της συμφέροντα. 

Το συμφέρον των λαών- κατέληξε την ομιλία του ο πρόεδρος της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε βρίσκεται στον αντίποδα των μονοπωλιακών ανταγωνισμών, στην αμφισβήτηση της εξουσίας τους, για να υπάρξει πραγματική ειρήνη στο κόσμο , χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.

Στην εκδήλωση διακινήθηκε η έκδοση για το ΝΑΤΟ, ενώ ανακοινώθηκε ότι το φετινό Χριστουγεννιάτικο «Παζάρι της Ειρήνης» θα γίνει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Σάμου και θα περιλαμβάνει Παιδική γιορτή με πλούσιο πρόγραμμα και θέμα την αλληλεγγύη στα παιδιά της Παλαιστίνης.

Το ίδιο θέμα έχει και η φετινή πρωτοβουλία της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε για καμπάνια στα σχολεία και στη νεολαία γενικότερα με πρόσκληση για καλλιτεχνική δημιουργία με θέμα τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει το δικό του ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com