AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Δεκ 2018

Ε.Κ.Σ: "Ψέματα οι υποσχέσεις για αποσυμφόρηση του hotspot Σάμου"


Ως "ψέματα και κούφια λόγια" χαρακτηρίζει τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, για αποσυμφόρηση του hotspot Σάμου με αναχώρηση 2.000 αλλοδαπών έως τις 16/12 το Εργατικό Κέντρο του νησιού. Ανάλογη δυσφορία για τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν από τον υπουργό εκφράζει ο Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου.

Το Ε.Κ.Σ αναφέρει αναλυτικά:

"Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης και του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Δήμου και τους Φορείς της Σάμου, για μετακίνηση 2000 προσφύγων έως τις 16 Δεκέμβρη, αποδείχτηκαν ψέματα και κούφια λόγια. 

Ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που έχουν μετακινηθεί από το νησί προς την ηπειρωτική Ελλάδα είναι πολύ μικρός, σαν σταγόνα στον ωκεανό (από τις 7-16/12 έφυγαν 650 και ήρθαν στο νησί 380). Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας πρώτα και κύρια για τις ευάλωτες ομάδες (βρέφη, παιδιά, γυναίκες, εγκύους, ηλικιωμένους, αρρώστους) και για το σύνολο προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε άθλιες συνθήκες στο ΚΥΤ και μάλιστα σε μια περίοδο που το κρύο και η βροχή είναι καθημερινό φαινόμενο στο νησί μας. Δεν ανταποκρίθηκε και δεν σεβάστηκε στο παραμικρό τις απαιτήσεις του Σαμιακού λαού για κλείσιμο του hotspot, απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών και κατάργηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος ότι το κλείσιμο του hotspot και ο απεγκλωβισμός είναι η μόνη λύση, αφού η λεγόμενη «αποσυμφόρηση» που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις είναι ένα «άδειο πουκάμισο», είναι το πραγματικά μη εφικτό!

Το νομοσχέδιο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, που κατατέθηκε στη Βουλή και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες προσφύγων-μεταναστών και κατοίκων των νησιών και δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα. 

Αντίθετα προβλέπει την παράταση ακόμη ενός έτους του τρόπου διαδικασίας ασύλου στα σύνορα, όπου σε συνδυασμό με την συνέχιση της απαράδεκτης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας (που κανένα κόμμα που ακολουθεί την πολιτική της Ε.Ε. δεν καταδικάζει ή επιθυμεί την κατάργησή της, όπως μας ειπώθηκε και στις συναντήσεις μαζί τους στην Αθήνα) τελικά ενισχύει για να μην πούμε ότι μονιμοποιεί τον εγκλωβισμό στα νησιά. 

Επίσης παρατείνει το καθεστώς της απευθείας ανάθεσης έργων μίσθωσης για το προσφυγικό (στέγαση, σίτιση κλπ) παρατείνοντας τον ρόλο και την εμπλοκή στο ζήτημα ΜΚΟ και ιδιωτών, αφού τελικά είναι ηλίου φαεινότερο ότι όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια δίνονται για να στηριχτούν οι ευρωενωσιακοί νόμοι και ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα.

Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του μέσα από την πείρα του. Να γυρίσει την πλάτη σε όλους όσοι τον κοροϊδεύουν ή δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες του. Οργανωμένα να δράσει μέσα από τα σωματεία του και τους φορείς του κινήματος απαιτώντας να κλείσει το Hotspot, να μην γίνει κανέναν νέο, να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες, να καταργηθεί η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και να ενισχυθεί η αλληλεγγύη και πάλη ενάντια στον πόλεμο"

Ο Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις υποσχέσεις περί αποσυμφόρησης του hotspot αναφέρει τα εξής:

"Με υπομονή περιμέναμε την υποτιθέμενη αποσυμφόρηση των 2.000 μεταναστών από το ΚΥΤ έως τις 16 Δεκεμβρίου όπως μας είχε δηλώσει ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά την συνάντηση μας στο Υπουργείο στις 4 Δεκεμβρίου. 

Ούτε 2.000 μετανάστες αποχώρησαν προς την ηπειρωτική χώρα ούτε καμία από τις δεσμεύσεις του έκανε πράξη !

Τονίσαμε αλλεπάλληλες φορές στον Υπουργό ότι η πόλη μας και οι επιχειρήσεις μας ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ το βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος έχουμε χάσει την κανονικότητα της ζωής μας, την εύρυθμη λειτουργία της πόλης μας και τον τουριστικό προσανατολισμό μας.

 Καλούμε τον Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη να αναλάβει τις ευθύνες του,  αφού και ο ίδιος ήταν παρών στην συνάντηση με τον Υπουργό, να παραιτηθεί για να ασκήσει πίεση στην Κυβέρνηση! 

Ο Σύλλογος μας δεν θα σταματήσει τις πιέσεις μέχρι να βρεθεί πραγματική λύση στο πρόβλημα- ζούμε στην πόλη- δουλεύουμε στην πόλη –θέλουμε την πόλη μας πίσω! 

Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να βρούμε τρόπους και λύσεις για να επιστρέψει η πόλη μας σε εμάς! Οι επόμενες κινήσεις μας θα είναι πιο δυναμικές και δεν θα μείνουμε στις επιστολές και στις ανούσιες-πλέον για εμάς-συζητήσεις".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com