AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Δεκ 2018

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την αύξηση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών


Την αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας / ηλεκτροφωτισμού, ένα από τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σχολιάζει η Λαϊκή Συσπείρωση, δημοτική παράταξη που πρόσκειται στο Κ.Κ.Ε.

Οι υπεύθυνοι της Λαϊκής Συσπείρωσης αναλύουν το θέμα:

"Στην ψήφιση της αύξησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας/ ηλεκτροφωτισμού κατά 17,41 %, προχώρησε η δημοτική αρχή επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των λαϊκών οικογενειών με επιπλέον 550.000 ευρώ από το 2019. 

Την ίδια στιγμή η μέθοδος των οριζόντιων αυξήσεων « επί δικαίων και αδίκων», αφήνει στο απυρόβλητο τις μεγάλες επιχειρήσεις που πληρώνουν «ψίχουλα» σε σχέση με την επιβάρυνση που προκαλούν στη καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό και τα κέρδη που αποκομίζουν.

Πρόκειται για μια στυγνή ταξική προσέγγιση της δημοτικής αρχής της Ν.Δ που ρίχνει ακόμη μια φορά τα βάρη στο λαό. 

Αντίστοιχες είναι οι ευθύνες της μείζονος αντιπολίτευσης του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) που άσκησε κριτική (Δ .Μηλίγγος) γιατί δεν υπήρχε αναλυτική μελέτη για το κόστος της καθαριότητας και του δημοτικού φωτισμού ώστε να τεκμηριωθεί η όποια αύξηση, καταψηφίζοντας και την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης. 

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να επικαλεστεί ως επιτυχία το παράδειγμα του πρώην δήμου Πυθαγορείου όπου ή ίδια παράταξη που διοικούσε τότε, είχε προχωρήσει ...μετά από μελέτη (!) σε υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών. 

Αλλά και οι άλλες παρατάξεις, οι αυτοαποκαλούμενες ως ανεξάρτητες, δεν αξιοποίησαν την ριζικά διαφορετική πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για να εκφράσουν την αντίθεσή τους αλλά ψήφισαν κατά και των δύο προτάσεων (Χ. Χατζηχριστοδούλου) ή δήλωσαν «παρών» στη πρόταση της δημοτικής αρχής και καταψήφισαν τη πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης (Α .Σίμος), υποδηλώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο ότι η αντίθεσή τους στην εισήγηση της δημοτικής αρχής ήταν – όπως συνηθίζουν - σε δευτερεύοντα διαχειριστικά ζητήματα και όχι στον αντιλαϊκό της προσανατολισμό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετήθηκε – όπως πάντα - με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την άγρια φορολογική επέλαση των κυβερνήσεων Ν.Δ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και από τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που εξαφάνισαν βασικά εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Σήκωσε - για μια ακόμη φορά - μόνη της το βάρος της ουσιαστικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει δραστική μείωση των ανταποδοτικών τελών μέχρι την πλήρη κατάργησή τους καταθέτοντας παράλληλα για ψήφιση δική της πρόταση η οποία προέβλεπε: 

1. Να εξομοιωθούν οι συντελεστές, στις τιμές των χαμηλότερων συντελεστών των πρώην δήμων: Δηλαδή 0,65(αντί 1,40) στις πόλεις και 0,46 (αντί 1,10) στα ορεινά χωριά για τις κατοικίες,  2,20 (αντί 3,25 &2,60) στις πόλεις και τουριστικές περιοχές  και 0,90 (αντί 1,10- 2) στα ορεινά χωριά για τις επιχειρήσεις. 

2. Να απαλλαγούν από ανταποδοτικά τέλη,  άτομα με ειδικές ανάγκες, άποροι, μακροχρόνια άνεργοι όσο καιρό διαρκεί η ανεργία τους, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ.

3. Να καθοριστούν δραστικά μεγαλύτεροι συντελεστές στις μεγάλες επιχειρήσεις, (π.χ Τράπεζες, μαρίνα , αεροδρόμιο, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, μεγάλα χονδρεμπορικά  κλπ) και κάποιες απ’ αυτές να κληθούν να πληρώσουν παλαιότερες οφειλές που καθυστερούν επί χρόνια,. Σ’ αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να αναζητηθούν επιπλέον πόροι από ανταποδοτικά τέλη, όπως τονίστηκε.

4. Εξοικονόμηση πόρων από ενδεχόμενες σπατάλες σε κάποιους κωδικούς εξόδων , ανάληψη του κόστους ηλεκτροφωτισμού της εθνικής οδού και άλλων σημείων του δικτύου που πρέπει να επιβαρύνει την Περιφέρεια αλλά το πληρώνει ο δήμος, όπως παραδέχθηκε η δημοτική αρχή κ.ά

5. Να χρηματοδοτείται 100% η μισθοδοσία όλων των εργαζομένων (μόνιμων, αορίστου χρόνου, συμβασιούχων) των δήμων, από το κράτος.

6. Να αποδοθεί στους δήμους  άμεσα η τελευταία δόση των συμφωνηθέντων από τους παρακρατημένους πόρους  προηγούμενων ετών, που έπρεπε να είχε καταβληθεί μέσα στο 2018. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση απλώνει το χέρι στους εργαζόμενους , μικροσυνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες και τους καλεί να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για όλους όσοι τους υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια» μέχρι να αναρριχηθούν στην εξουσία και μετά «ανακαλύπτουν» ότι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών είναι ανέφικτη και τελικά κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή γραμμή. 

Να καταδικάσουν την επιβολή πρόσθετων βαρών στη πλάτη τους και να παλέψουν μαζί μας , μαζί με το ΚΚΕ, για την απόσπαση μέτρων ανακούφισης και για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Για ν’ ανοίξει ο δρόμος να γίνει ο λαός αφέντης στο πλούτο που παράγει και να τον διαχειριστεί με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com