AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Μαΐ 2019

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εορτασμός του Αγίου Νικολάου στο Πάνδροσο Σάμου!


Η εορτή της ανακομιδής και μετακομιδής του ιερού λειψάνου του θαυματουργού Αγίου Νικολάου, γιορτάστηκε την Κυριακή 19 Μαΐου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Πανδρόσου Σάμου και τη Δευτέρα 20 Μαΐου στο ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Στο φετινό εορτασμό αφιερώθηκε στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου Πανδρόσου από τον σαμιακής καταγωγής εκπαιδευτικό – συγγραφέα κ. Αριστείδη Θεοδωρόπουλο μία φορητή εικόνα του Αγίου Νικολάου, διαστάσεων 55Χ42 cm, έργο του Αγιογραφικού Οίκου Βουρδαχά.  

Στην εικόνα απεικονίζεται ο Άγιος με φόντο το ορεινό χωριό Πάνδροσο και τον πέτρινο λόφο με τον ομώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου. 

Όπως αναφέρει ο κ. Θεοδωρόπουλος, "ο αξιοπρόσεκτος ναός του Αγίου Νικολάου Πανδρόσου Σάμου, ο οποίος είναι ορατός από πολλά σημεία της νοτιοανατολικής Σάμου, ανεγέρθηκε μετά την κατά το έτος 1920 θαυματουργή φανέρωση του Αγίου Νικολάου στην Ευθαλία Βούρου, τη μετέπειτα μοναχή Ευπραξία, η οποία εγκαταβίωσε στην ιδρυθείσα το 1928 υπό του Αγίου Ανθίμου του Βαγιάνου Ιερά Μονή Παναγίας Βοηθείας Χίου επί 54 έτη, από το 1939 μέχρι και την οσιακή της τελευτή, στις 23 Οκτωβρίου 1993. 

Επ’ ευκαιρία της αφιερώσεως της φορητής αυτής εικόνας τελέστηκε την Κυριακή του Παραλύτου, 19 Μαΐου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πανδρόσου Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας. 

Η εικόνα του Αγίου ετέθη προς προσκύνηση στο κέντρο του ναού, ενώ για την ιστόρησή της και τη θαυματουργή φανέρωση του Αγίου το 1920, αλλά και για τα μηνύματα της ευαγγελικής περικοπής της Κυριακής του Παραλύτου μίλησε ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας κ. Αριστείδης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος εκ μητρός έλκει την καταγωγή του από τα ορεινά χωριά Μανωλάτες και Πάνδροσο Σάμου. 

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου και επ’ ευκαιρία της εορτής του Αγίου μεταφέρθηκε η εικόνα στο περιώνυμο εκκλησάκι του Αγίου με τη θαυμάσια ακουστική και την εξαίσια θέα, όπου τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας. 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας διανεμήθηκε στους πιστούς η πατροπαράδοτη «γιορτή»".

Δείτε τις φωτογραφίες του κ. Αριστείδη Θεοδωρόπουλου από την εορτή της ανακομιδής και μετακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου στο Πάνδροσο Σάμου!

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου στο Πάνδροσο Σάμου

Από τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Πάνδροσο Σάμου:



Φωτογραφίες από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον πέτρινο λόφο έξω από το Πάνδροσο Σάμου:






Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com