Όλα τα γλυκά μοσχάτα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου, τα Samos Nectar, Samos Grand Cru, Samos Vin Doux και Samos Anthemis προκρίθηκαν και τιμήθηκαν με ισάριθμα ασημένια μετάλλια, στον διεθνή διαγωνσισμό οίνου "Decanter 2019", ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε 17.000 ετικέτες του διεθνούς αμπελώνα!
Το πολύπλοκο Samos Nectar εσοδείας 2012 βαθμολογήθηκε με 91/100 και απέσπασε Ασημένιο μετάλλιο. Την ίδια εξαιρετική βαθμολογία απέσπασαν και τα μυρωδάτα Samos Grand Cru (εσοδείας 2018) και Samos Vin Doux (επίσης εσοδείας 2018).
Πολύ κοντά με 90/100 και Ασημένιο μετάλλιο τιμήθηκε και το ισορροπημένο Samos Anthemis εσοδείας 2013.
Ο ιδιαιτέρως απαιτητικός διεθνής διαγωνισμός Decanter διάρκειας δύο εβδομάδων, έχει θεσπίσει και τηρεί αυστηρούς όρους αξιολόγησης των οίνων. Διακόσιοι ογδόντα κριτές, εκ των κορυφαίων ειδικών στο χώρο του κρασιού (Masters of Wine και Master Sommeliers) πραγματοποίησαν τυφλές γευστικές δοκιμές σε περίπου 17.000 κρασιά από 57 χώρες.
Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του ΕΟΣΣ, "μέσα σε αυτήν τη «θάλασσα» ετικετών και με άκρως αξιόπιστα κριτήρια για τις τελικές βαθμολογίες, τα κρασιά του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ κατέλαβαν επάξια τη δική τους περίοπτη θέση ανάμεσα στα βραβευμένα του παγκόσμιου αμπελώνα.
Καθώς ο διεθνής ανταγωνισμός αυξάνει και οι ετικέτες των κρασιών πληθαίνουν, είναι ενθαρρυντικό κι ελπιδοφόρο το ότι το «άσπρο μοσχάτο Σάμου» που καλλιεργείται στις ορεινές αναβαθμίδες του πανέμορφου νησιού της Σάμου, εξακολουθεί να πρεσβεύει περήφανα το ελληνικό κρασί και το Συνεταιρισμό, αλλά και το μόχθο των ντόπιων αμπελουργών".