AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Μαΐ 2019

ΒΙΝΤΕΟ: Νέο ιστορικό ντοκιμαντέρ για τη Σάμο!


Η ιστορική περίοδος της "Σαμιακής Πολιτείας" (1830-1834), η οποία ακολουθήθηκε από την περίοδο της Σαμιακής Ηγεμονίας (1834-1912), ήταν το θέμα του νέου επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ "Δημοκρατία Κέκληται".

Το επεισόδιο αυτό προβλήθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή 17/5 στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων. 

Υπεύθυνος για την επιμέλεια και την παρουσίαση της σειράς είναι ο δημοσιογράφος Τάκης Κάμπρας, ενώ την επιστημονική τεκμηρίωση του επεισοδίου για τη "Σαμιακή Πολιτεία" έκαναν ο πρώην προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Σάμου, Χρήστος Λάνδρος, και η προϊσταμένη  των Γενικών Αρχείων Σάμου, Αγγέλα Χατζημιχάλη.

Λίγα λόγια για το θέμα του ντοκιμαντέρ

Η ιδιοτυπία του καθεστώτος της Σάμου συντέλεσε στην ανάπτυξη θεσμών διαφορετικών από τα άλλα νησιά του Αιγαίου, που είχαν παραμείνει εκτός των συνόρων του ελληνικού κράτους. 

Η μη συμπερίληψη, το 1830,  της νήσου στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, είχε ως συνέπεια την ίδρυση της «Σαμιακής Πολιτείας», που είχε δική της σημαία και πλήρη εσωτερική αυτονομία, με αναγνώριση της ελληνικής καταγωγής, της γλώσσας και της θρησκείας των κατοίκων, ενώ τελούσε υπό την εγγύηση και προστασία των ευρωπαϊκών  δυνάμεων. 

Την ταραγμένη περίοδο 1881-1912, ακολούθησε η ανάδειξη του  Θεμιστοκλή Σοφούλη στο πολιτικό προσκήνιο, το τέλος της επικυριαρχίας των Οθωμανών και η ένωση με την Ελλάδα, που επισφραγίσθηκε από την κατάπλευση, τον Μάρτιο 1913, του ελληνικού στόλου στο νησί.

Στο μεταξύ, κατασκευάστηκε Μέγαρο για τη στέγαση των υπηρεσιών της Βουλής και την εξυπηρέτηση των αναγκών της Γενικής Συνέλευσης των Πληρεξουσίων. Στο Βουλευτήριο συνε­δρίασε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1901  η Γενική Συνέλευση των Πληρεξουσίων και η Σαμιακή Βουλή έως την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα στις 11 Νοεμβρίου 1912.

Δείτε το ντοκιμαντέρ "Σαμιακή Πολιτεία" που προβλήθηκε πρόσφατα στην τηλεόραση της Βουκλής των Ελλήνων:


Important note for Google Translate users:
To watch the videos please return to the untranslated version of this post.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com