AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

6 Σεπ 2019

Πυροσβεστική Σάμου: 800 τα καμμένα στρέμματα στη φωτιά του Αυγούστου

Φωτογραφία αρχείου του Ανδρέα Αξιώτη / File photo by Andreas Axiotis

Τον απολογισμό της πυρκαγιάς στη Σάμο στις 24 Αυγούστου κάνει σήμερα η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Πιο αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της για την ημέρα εκείνη αναφέρει:

"Την 24-08-2019 ημέρα της εβδομάδος Σάββατο και περί ώρα 17:09, η Υπηρεσία μας ειδοποιήθηκε για πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην θέση «Λουγκόβρυση» περιοχή Μεσοκάμπου Μυτιληνιών  του Δήμου Σάμου.

Έγινε μεγάλη κινητοποίηση από την Υπηρεσία μας και από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε γενική επιφυλακή το προσωπικό της Π.Υ. Σάμου και του Π.Κ. Καρλοβασίου με εντολή του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, αρχιπύραρχου, Διονύσιου Κουτσούκου.

Η πυρκαγιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, είχε ως αποτέλεσμα τη γρήγορη εξάπλωσή της προς τα άναντι-ανωφέρεια και την άνοδό της στο Αιολικό πάρκο Πυθαγορείου και εν συνεχεία με κατεύθυνση προς την περιοχή Γλυκόριζα Πυθαγορείου του Δήμου Σάμου. Ήταν ισχυρής έντασης και έκτασης, με ορατό τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, λόγω του μεγάλου πυροθερμικού φορτίου, καθώς προσέγγιζε σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της ευρύτερης τουριστικής περιοχής του Πυθαγορείου, με μεγάλο αριθμό ατόμων προσωρινής διαμονής (τουρίστες-παραθεριστές) και εργαζομένων.

Πραγματοποιήθηκε επιτόπιο ΣΤΟ και, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Σάμου, εδόθη εντολή εκκένωσης των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής, όπου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκκένωση και η απομάκρυνσή του διαμένοντος πληθυσμού των ξενοδοχείων και κατοικιών, διά μέσω θαλάσσης και ξηράς σε ασφαλές σημείο.

Από την πυρκαγιά κάηκαν περίπου 800 στρέμματα με αγροτοδασικές εκτάσεις.

Η Υπηρεσία μας επενέβη στο συμβάν με 14 πυροσβεστικά οχήματα και 46 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα της Π.Υ. Σάμου έξι ατόμων, πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ 31 ατόμων με επικεφαλής τον Διοικητή, αρχιπύραρχο Γεώργιο Πουρναρά, πεζοπόρο τμήμα της 2ης ΕΜΑΚ 24 ατόμων, δύο αεροσκάφη CL 415, δύο CL 215 και τέσσερα ελικόπτερα, με τη συνδρομή 39 εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων με 132 εθελοντές πυροσβέστες, βυτιοφόρα οχήματα και χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου Σάμου.

Επίσης, συμμετείχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάσβεσης η ΕΛ.ΑΣ., η Διεύθυνση Δασών Σάμου, το Λιμενικό Σώμα, η ΕΟΔ Σάμου, η FRONTEX, η Θυροφυλακή Σάμου και πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

Ενημερώθηκε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Σάμου και έδωσε εντολή σχηματισμού δικογραφίας.

Παρευρέθη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), ενώ προανάκριση διενεργείται από το Ανακριτικό τμήμα της Π.Υ. Σάμου για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Από την πρώτη στιγμή παρευρέθη ο Διοικητής της Π.Υ. Σάμου, πύραρχος Κωνσταντίνος Δ. Φράγκος, ο οποίος συντόνιζε της πυροσβεστικές δυνάμεις έως την άφιξη του συντονιστή Πειραιά, υποστράτηγου Ιωάννη Πετρούτσου, και του Διοικητή Περιφερειακής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου, αρχιπύραρχου Διονύσιου Κουτσούκου".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com