AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

8 Σεπ 2019

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η εορτή στην Παναγία Βροντιανή!

Φωτογραφία της Ευαγγελίας Βουρνόβα

Η Ιερά Μονή Παναγίας Βροντιανής (Βροντά)* κοντά στους Βουρλιώτες Σάμου πανηγύρισε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου. 

Την παραμονή, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, κ. Ευσεβίου, ενώ το πρωί της Κυριακής η ακολουθία του πανηγυρικού Όρθρου και εν συνεχεία Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη.

Δείτε φωτογραφίες  από τις σελίδες της Ευαγγελίας Βουρνόβα και του Νάσου Συμεωνίδη από τους εορτασμούς στην Ιερά Μονή Παναγίας Βροντιανής:

Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου

Φωτογραφίες της Ευαγγελίας Βουρνόβα:








 
Παραμονή της εορτής, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου

Φωτογραφίες του Νάσου Συμεωνίδη:












Φωτογραφίες της Ευαγγελίας Βουρνόβα:




* Πληροφορίες για την Ιερά Μονή Παναγίας Βροντιανής

Η Ιερά Μονή Παναγίας Βροντιανής είναι το παλαιότερο μοναστήρι της Σάμου, κοντά στο χωριό Βουρλιώτες (απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από εκεί) χτισμένο στις πλαγιές του βουνού Καρβούνης (Άμπελος).

Χτίστηκε από 2 αδέλφια, τον Ιάκωβο και τον Μακάριο το 1566, πάνω στα θεμέλια ενός άλλου μοναστηριού, που οι ντόπιοι το αναφέρουν ως Παληομονάστηρο. 

Το κτιριακό συγκρότημα είναι τετράγωνο, τα κελιά χτισμένα με θολωτές αψίδες και στην είσοδό του υπάρχει παλιό καμπαναριό (20 Ιουλίου 1812) που έχει μαρμάρινη πλάκα με δικέφαλο αετό και δικέφαλα φίδια. 

Το καθολικό είναι ρυθμού βασιλικής με τρούλο. Το τέμπλο του καθολικού είναι εξαιρετικής τέχνης και επιχρυσωμένο, διακοσμημένο με παραστάσεις από την Αγία Γραφή, ενώ οι φορητές εικόνες είναι του 18ου και 19ου αιώνα.

Αξιόλογης τέχνης είναι και ο δεσποτικός θρόνος που χρονολογείται περί το 1703.

Η μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού του 1999 ήταν ολέθρια, καθώς πολλές τοιχογραφίες, το ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και μεγάλη συλλογή από ιερά σκεύη χάθηκαν στις μανιασμένες φλόγες.

Σήμερα αποκαταστάθηκε πλήρως. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία της Σάμου. 

Εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com