AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Ιουν 2014

Τα συμπεράσματα της ημερίδας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

 

Ημερίδα εργασίας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Μεγάρου Σάμου η Διεύθυνση Δασών Ν. Σάμου, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Διοίκηση Σάμου και το Δήμο Σάμου, καθώς και με την επιστημονική υποστήριξη του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (Ι.Μ.Δ.Ο & Τ.Δ.Π) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού "ΔΗΜΗΤΡΑ".

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το Πράσινο Ταμείο του Υ.ΠΕ.Κ.Α. έργου με τίτλο «Συμβολή στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών κατά το έτος 2012-2014 με την μεθοδολογία INCA» και είχε σαν στόχο την προώθηση της καλύτερης συνεργασίας όλων των ενδιαφερομένων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, αξιοποιώντας σύγχρονες γνώσεις και μία μεθοδολογία που αναπτύχθηκε στα πλαίσια ενός Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου με τον τίτλο INCA.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Δρ. Νικόλαος Θεοδωρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, ο Δήμαρχος Σάμου κ. Στέλιος Θάνος και ο αντιδήμαρχος και προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Γεώργιος Στάντζος, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου κ. Χρήστος Σπαθούλας, ο εκπρόσωπος του Στρατού Ταγματάρχης Μηχανικού κ. Κωνσταντίνος Στροπωνιάτης, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος Σημαιοφόρος κ. Σταμάτης Τσαγκάρης, ο αερολιμενάρχης Σάμου κ. Παναγιώτης Μανούκας, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Νικόλαος Καλογερόπουλος, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Πυθαγορείου κ. Γεώργιος Μανωλιός καθώς και πρόεδροι κοινοτήτων και εθελοντικών συλλόγων, στελέχη φορέων και απλοί ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Τους σύντομους χαιρετισμούς των αρχών ακολούθησε παρουσίαση του Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλου, ερευνητή του Ι.Μ.Δ.Ο & Τ.Δ.Π, ειδικού στις δασικές πυρκαγιές, ο οποίος μίλησε για την πρόληψη των πυρκαγιών και για τους στόχους της ημερίδας και εξήγησε τα βήματα της μεθοδολογίας INCA.  Την ομιλία ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων για το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών στη Σάμο, με έμφαση σε ότι αφορά την πρόληψη των πυρκαγιών. Ανάμεσα στα επιμέρους προβλήματα που αναδείχθηκαν περιλαμβάνονται, ως σημαντικότερα, τα εξής:

- Υπάρχουν προβλήματα με τη δασική νομοθεσία, κυρίως όσον αφορά τους αναδασωμένους αγρούς, που δημιουργούν τριβές και αποξενώνουν τους πολίτες από τη Δασική Υπηρεσία.

- Υπάρχει σημαντική έλλειψη πιστώσεων για την πρόληψη και δεν λαμβάνεται κατά την κατανομή αυτών υπόψη η δασοβρίθεια και ο αυξημένος κίνδυνος που υπάρχει στη Σάμο.

Η ύπαρξη αρκετών περιοχών στο νησί όπου υπάρχει μεγάλη συσσώρευση ζωντανής και νεκρής βιομάζας κοντά και μέσα σε οικισμούς οπότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος καταστροφών σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα των Δήμων να κάνουν καθαρισμούς και να χρεώσουν τους ιδιοκτήτες αλλά η έλλειψη δεδομένων ιδιοκτησίας σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί εμπόδιο.

Σε γενικές γραμμές επισημάνθηκε από πολλούς ομιλητές η καλή συνεργασία φορέων στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας (Σ.Ο.Π.Π, Σ.Τ.Ο) αλλά και μέσω διαπροσωπικών σχέσεων στην κατεύθυνση της πρόληψης, καθώς και η άμεση κινητοποίηση σε περίπτωση πυρκαγιάς. Όμως, αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει σημαντικό κενό στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των πολιτών για το ρόλο που μπορεί να παίξει ο καθένας στην πρόληψη αλλά και στη βελτίωση της ασφάλειας του ιδίου, της οικογένειάς του και της περιουσίας του. Για το σκοπό αυτό, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια εθελοντική ομάδα εργασίας από ενδιαφερομένους πολίτες και στελέχη φορέων που θα δραστηριοποιηθεί σε δράσεις πρόληψης των πυρκαγιών. 

Οι δράσεις αυτές θα είναι επικουρικές των δράσεων των φορέων στην κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Ανάμεσα σε αυτές θα είναι και ο εντοπισμός κινδύνων τοπικά (κατοικίες, κοινότητες, κλπ.) που θα επισημανθούν για τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να βρουν πληροφορίες για την πρόληψη και για την ασφάλεια των κατοικιών τους στον ιστότοπο του Ι.Μ.Δ.Ο & Τ.Δ.Π που είναι αφιερωμένος στην πρόληψη.