AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

27 Ιουν 2014

Το πρόγραμμα των αγώνων ελεύθερης κατάδυσης με σκανταλόπετρα στη Σάμο


Από 10 έως 13 Ιουλίου θα διεξαχθούν στην περιοχή Κέρβελη Σάμου οι "Skandalopetra Inter Games", οι πρώτοι αγώνες ελεύθερης κατάδυσης με σκανταλόπετρα. Δείτε αναλυτικά τι ακριβώς θα γίνει στο τετραήμερο αυτό!

Οι αγώνες διοργανώνονται από το Δήμο Σάμου, το Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου, το παράρτημα Σάμου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, το Ναυτικό Όμιλο Σάμου, το Κέντρο Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου και το Σύλλογο Ελεύθερης Κατάδυσης Θεσσαλονίκης.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι λάτρεις της θάλασσας, κάθε ηλικίας και φύλου, που θεωρούν ότι βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση ώστε να επιχειρήσουν μια ελεύθερη κατάδυση με "σκανταλόπετρα", μια πέτρα ως βοηθητικό εργαλείο  καταδύσεων, γνωστή από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε χρήση μέχρι το 1960 από τους σφουγγαράδες του Αιγαίου.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν υπό την επιστημονική επίβλεψη του ιατρού καταδυτικής υπερβαρικής ιατρικής Νικολάου Τρικοίλη. Θα περιλαμβάνουν επίσης, ειδικό ταχύρυθμο σεμινάριο πρακτικής και θεωρητικής εκμάθησης αυτού του ιδιαίτερου τρόπου ελεύθερης κατάδυσης, που έχει ιστορία χιλιάδων ετών και έχει φτάσει σε μέγιστα επίπεδα τελειότητας και ασφάλειας.

Η σκανταλόπετρα είναι ένα κομμάτι πέτρας, συνήθως μάρμαρο η γρανίτης, με στρογγυλεμένες γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα, βάρους 8-14 κιλών. Αποτελεί τον "πρόγονο" των βαρών που χρησιμοποιούνται σήμερα στις καταδύσεις ωστόσο, είναι ταυτόχρονα έρμα, πηδάλιο, φρένο και βάση στήριξης κατά την ανάδυση.  Το σχοινί που είναι δεμένη, εκτός άλλων και ο "ομφάλιος λώρος", το μέσο επικοινωνίας του δύτη με τον "κολαουζέρη" και τη βάρκα. Ο τρόπος αυτός κατάδυσης ήταν ευρύτατα διαδεδομένος στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους για αλιεία σφουγγαριών μέχρι και τη δεκαετία του ’60, οπότε και αντικαταστάθηκε από το σκάφανδρο.

Πολλοί διεθνείς αθλητές έχουν μέχρι σήμερα καταδυθεί σε διάφορα βάθη με αυτόν τον τρόπο, σημειώνοντας αξιοσημείωτα ρεκόρ. Κάτι αντίστοιχο, σύμφωνα με τις ήδη καταγεγραμμένες συμμετοχές, θα επιχειρηθεί και στη Σάμο, αυτό το καλοκαίρι!

"Καλούμε λοιπόν όλους τους λάτρεις της θάλασσας και της κατάδυσης, στα μέσα του Ιουλίου, να γνωρίσουν το μαγευτικό βυθό και το απέραντο γαλάζιο στο νησί του Πυθαγόρα, συμμετέχοντας σε μια αξέχαστη κατάδυση με σκανταλόπετρα", τονίζουν οι διοργανωτές των αγώνων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ:

Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου και στο τηλέφωνο 2273080321.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:




Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου ''Ο Λυκούργος'' θα συμμετάσχει στην τελετή λήξης την Κυριακή 13 Ιουλίου στις 13:00 στην Κέρβελη. Θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς της Καλύμνου οι οποίοι έχουν διασωθεί από τη ζωή και τα βιώματα των σφουγγαράδων.