AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Σεπ 2014

Στον αέρα μέχρι νεοτέρας η μεταφορά των μαθητών της Σάμου


Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών για το τρέχον σχολικό έτος 2014-2015 απασχόλησε τον νέο Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκο Κατρακάζο. Λύση, ωστόσο, ακόμα δεν έχει βρεθεί. Λύση, ωστόσο, στο Βόρειο Αιγαίο ακόμα δεν έχει βρεθεί, αν και το Υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει ότι κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών στις 29/8/2014.

Ουσιαστικά, ωστόσο, αυτός κρίνεται άγονος ως προς το αποτέλεσμα εξυπηρέτησης του μεταφορικού έργου, αφού σε σύνολο 83 δρομολογίων, δόθηκαν προσφορές μόνο για 35 και αυτές αφορούσαν μόνο δρομολόγια με ταξί.

Σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια Σάμου, "το Υπουργείο Εσωτερικών, φορέας χρηματοδότησης του μεταφορικού έργου των μαθητών, λαμβάνοντας υπόψη  το γεγονός ότι στις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας δεν θα είχαν ολοκληρωθεί  οι διεθνείς διαγωνισμοί και οι απαιτούμενες μετά τη λήξη τους ενέργειες έως την υπογραφή και ανάληψη του έργου από τους μειοδότες, με εξαιρετικά  επείγουσα εγκύκλιό του στις 23/7/2014, καλούσε όλες τις Περιφέρειες της χώρας μπροστά στο κίνδυνο να μην υπάρχουν μειοδότες από τους διεθνείς διαγωνισμούς, να προχωρήσουν άμεσα σε διακήρυξη πρόχειρων διαγωνισμών. Το έκαναν όλες οι Περιφέρειες εκτός από τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προφανώς με ευθύνη της τότε Περιφερειακής Αρχής.

Την Τετάρτη 10/9 το Υπουργείο Εσωτερικών με τροπολογία που κατέθεσε έδωσε τη δυνατότητα  στις Περιφέρειες που έκαναν ήδη τους πρόχειρους διαγωνισμούς να προχωρήσουν, εάν υπάρχουν αδιάθετα δρομολόγια, σε απευθείας διαπραγμάτευση με τους μεταφορείς, για να μπορεί να πραγματοποιηθεί η μεταφορά των μαθητών. Όμως στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έγιναν οι πρόχειροι  διαγωνισμοί για να μπορούμε άμεσα να προχωρήσουμε στο στάδιο της απευθείας ανάθεσης με διαπραγμάτευση
", υποστηρίζει.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου με έγγραφες και προφορικές παρεμβάσεις του, τόσο στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και στον Αναπληρωτή Υπουργό Θεόφιλο Λεονταρίδη που κατέθεσε την τροπολογία, ζήτησε η προς ψήφιση τροπολογία να παρακάμπτει το γεγονός της μη εκτέλεσης των πρόχειρων διαγωνισμών, πράγμα που σε εξαιρετικές περιπτώσεις η νομοθεσία επιτρέπει.

"Λυπούμαστε που πρέπει να ομολογήσουμε ότι αντιμετωπίσαμε ανάλγητη και καθαρά τυπολατρική αντιμετώπιση, χωρίς μέχρι τώρα να δοθεί λύση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τα νησιά μας.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι επειδή η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή δεν ολοκλήρωσε πρόχειρους διαγωνισμούς σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο -μοναδική δυστυχώς Περιφέρεια πανελλαδικά- πρέπει σήμερα οι μαθητές αυτής της τόσο προβληματικής περιοχής της χώρας μας, όπου μεταφέρονται μικροί μαθητές ακόμα και με μικρά πλοιάρια, ουσιαστικά να τιμωρούνται.

Προσπαθούμε πολιτικά, έστω και την ύστατη στιγμή, να δοθεί λύση και υπηρεσιακά να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες - ήδη προκηρύξαμε πρόχειρο διαγωνισμό για την γεωγραφική ενότητα της Σάμου και το επόμενο διάστημα για την Ικαρία- και δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι αποκλεισμοί και ανάλγητες συμπεριφορές θα μας βρουν δυναμικά αντίθετους
", αναφέρει η Αντιπεριφέρεια Σάμου. 

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Λεονταρίδης απέστειλε έγγραφο στον γ.γ.Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Σπύρο Σπυρίδωνα, με το οποίο του ζητά να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αναζητηθούν οι ευθύνες για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη δημοπράτηση των διαγωνισμών.