AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Σεπ 2014

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Απάλλαξαν το βυθό από πλαστικές βάρκες!


Το Σαββατοκύριακο 20-21 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου και η Σχολή Καταδύσεων Aegean Scuba ένωσαν τις δυνάμεις τους για να απαλλάξουν το βυθό του Σιδερά, του Ακρωτηρίου Πράσσο και του Βαθυρέματος στη Σάμο από τις συσσωρευμένες βυθισμένες πλαστικές βάρκες.

Πιο αναλυτικά, το απόγευμα του Σαββάτου 20 Σεπτεμβρίου δεκαμελής ομάδα του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου βούτηξε στα νερά του Σιδερά με σκοπό την ανέλκυση των πλαστικών βυθισμένων βαρκών που έχουν συσσωρευτεί στο βυθό του.

Κατά την προετοιμασία των αυτοδυτών στη παραλία τους επισκέφτηκαν τελειόφοιτοι φοιτητές του τμήματος θαλάσσιας γεωγραφίας του Βρετανικού Πανεπιστημίου του Cardiff.

Οι φοιτητές ενημερώθηκαν εκτενώς για τις περιβαλλοντικές δράσεις του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου και για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

Στη συνέχεια με τη χρήση σάκων ανέλκυσης από τα 17 έως τα 28 μέτρα βάθος, οι αυτοδύτες έφεραν στη επιφάνεια τέσσερις βάρκες. Στην επιφάνεια ελεύθεροι δύτες και ο Ανδρέας Βαρδίκος με το σκάφος του παρείχαν υποστήριξη και ασφάλεια στους αυτοδύτες, ενώ μετέφεραν και τα πλαστικά κουφάρια των σκαφών στην ακτή.

Παράλληλα, εθελοντές καθάρισαν τη παραλία του Σιδερά από πλαστικά απορρίμματα και πεταμένο αλιευτικό εξοπλισμό.

Τη Κυριακή το πρωί το ραντεβού των εθελοντών ήταν η απομακρυσμένη παραλία Βαθύρεμα. Από την ακροθαλασσιά οι εθελοντές ξέθαψαν τέσσερα πλαστικά σκάφη ενώ αυτοδύτες της σχολής καταδύσεων AegeanScuba ανέσυραν από το βυθό άλλη μια βάρκα και 10 διάτρητους σάκους γεμάτους με σκουπίδια.

Ομάδα αυτοδυτών με το σκάφος του Δημήτρη Βακάλη κατέπλευσε στο Ακρωτήριο Πράσο απ’ όπου ανασύρθηκαν άλλες δυο βάρκες.

Τη δράση υποστήριξαν με τα σκάφη τους οι Νίκος και Άγγελος Τρόκας και ο Marco Podinne.

Συγκινητική ήταν η συμμετοχή του πυροσβέστη – δύτη Γεωργίου Αντωνίου ο οποίος ταξίδεψε από τη Λάρνακα της Κύπρου στη Σάμο, για να συμμετάσχει στο διήμερο των εθελοντικών υποβρύχιων καθαρισμών.

Στο τέλος της ημέρας οι εθελοντές συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις της σχολής καταδύσεων AegeanScuba και ακολούθησε δεξίωση στο Kerveli Village Hotel.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου με την ονομασία "Κυνήγι Βυθισμένων Πλαστικών Βαρκών" και αποσκοπεί αφενός στην αποφόρτιση του βυθού και των παραλιών από τα εν λόγω σκάφη, που πιέζουν περιβαλλοντικά και αισθητικά την ακτογραμμή μας και αφετέρου στην ευαισθητοποίηση τον κατοίκων και επισκεπτών του νησιού ώστε ατομικά ή σε επίπεδο παρέας να τα μαζεύουν και να μην τα αφήνουν να υποβαθμίζουν περεταίρω το παράκτιο περιβάλλον μας.
 
Δείτε τις φωτογραφίες από την αξιέπαινη αυτή περιβαλλοντική δράση, τις οποίες ανάρτησε στη σελίδα του στο facebook ο Στέλιος Χατζηανδρέου: