AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

13 Σεπ 2014

Δωρεάν προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ από την Κινηματογραφική Λέσχη (trailers)


Στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs 2014, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 28 Σεπτεμβρίου στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου συμμετέχει σε αυτή τη γιορτή πολιτισμού και διασκέδασης πολυβραβευμένων κινηματογραφικών έργων για τρεις ημέρες, από τις 26 έως τις 28 Σεπτεμβρίου.
Οι προβολές είναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Σάμου, στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Στο τριήμερο πρόγραμμα της Λέσχης εντάσσονται οι ακόλουθες ταινίες:


 Παρασκευή 26/9

19:00. ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΩΝ, του Χάρη Ραφτόγιαννη - Ελλάδα (45')

Μια φορά κι έναν καιρό, οι ψαράδες των Κυκλάδων έπιαναν μυθικές ψαριές που γέμιζαν δίχτυα και στόματα, διατηρώντας το παραδοσιακό αυτό επάγγελμα στην κορφή της διατροφικής αλυσίδας. Κάθε χρόνο, όμως, ο βυθός δυσκολευόταν ολοένα και περισσότερο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ανθρώπων που ζούσαν εις βάρος του, μέχρι που αναφορές μείωσης της τάξεως του 90% σήμαναν το καμπανάκι του κινδύνου. Επίσημες δειγματοληψίες επισήμαναν σημαντική διακύμανση στα αλιεύματα, που σύντομα θα άφηνε του κυνηγούς των θαλασσών χωρίς δουλειά: μόνη σωτηρία, η πλήρης απαγόρευση του ψαρέματος σε επιλεγμένες περιοχές, ώστε κάποια στιγμή να καταφέρουν να λειτουργήσουν ως φυσικά ιχθυοτροφεία. Με υπέρμαχο το Δημήτρη Ζάννε, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Κυκλάδων, το σχέδιο παρουσιάστηκε ενώπιον θεού και ανθρώπων συναντώντας μια μεγάλη γκάμα αντιδράσεων – μία για κάθε απόχρωση του ουράνιου τόξου. Ευτυχώς, οι περισσότεροι συγκλίνουν προς το πράσινο, μια οικολογική δηλαδή προσέγγιση στην αλιεία για να μη βουλιάξει αυτό το παραδοσιακό επάγγελμα λόγω… σιγής ιχθύων.

20:00. MY WORLD, του Sergio Locatelli - Ισπανία (4')

Ψάχνω να βρω μέσα μου αν η Μαδρίτη είναι η πόλη μου.
Ήρθα εδώ πριν από 7 χρόνια από έναν τόπο 9546 χιλιόμετρα μακριά.
Την ημέρα με το φως, αισθάνομαι ξένος εδώ, παρόλο που κανείς δεν το καταλαβαίνει αν δεν ανοίξω το στόμα μου.
Το βράδυ όμως…

20:05. BUCHAREST - MEMORY LOST, του Albert Sole - Ισπανία (80')

To ”Bucharest Memory Lost” είναι ένα ντοκιμαντέρ για την μνήμη. Ένας δημοσιογράφος που γεννήθηκε στην εξορία αναζητά μέσα από τις αναμνήσεις του πατέρα του, την Ισπανία που ποτέ δεν γνώρισε: των παιδικών του χρόνων αλλά και της Ισπανικής αριστεράς από τον εμφύλιο και την δικτατορία μέχρι σήμερα. Ο πατέρας του ο Jordi Sole Tura μετά από μια ζωή γεμάτη πολιτικά και προσωπικά πάθη, εξορίστηκε από την Φρανκική Ισπανία στα τέλη της δεκαετίας του 50. Τώρα ζει μια δεύτερη εξορία, εσωτερική, το Αλτσχάιμερ. Μέσα από το ντοκιμαντέρ ο γιός του ανασύρει και ανασυνθέτει αναμνήσεις, ξαναζωντανεύοντας σημαντικά γεγονότα και προσωπικότητες της σύγχρονης Ισπανικής ιστορίας, την μνήμη της οικογένειάς του, την ίδια την δική του μνήμη.

Δείτε το trailer:




Σάββατο 27/9

19:00. ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ, του Ε. Ταρασίδη - Ελλάδα (15')

Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι μια διαφορετική άποψη των buskers στη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα μια διαφορετική άποψη για τους μουσικούς του δρόμου. Είναι ο δρόμος ένα ανοιχτό φεστιβάλ τέχνης; Μήπως παράγουν τέχνη; Διακρίνονται οι μουσικοί από τους ζητιάνους; Είναι ο ρατσισμός ένα πραγματικό πρόβλημα για το μουσικό του δρόμου; Αυτό το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να απαντήσει σε όλες αυτές τις ερωτήσεις. Η πολύχρωμη πλευρά. Ο Σίμος και ο σκύλος του, Cassetta, ο Γιούρι ο Βούλγαρος μουσικός και οι Ananas Band μιλούν για τη στάση των ανθρώπων που περνούν από μπροστά τους κάθε μέρα, για το νομικό καθεστώς, το ρατσισμό εναντίον των ξένων μουσικών, τις δυσκολίες της εργασίας τους, την ομορφιά παίζοντας μουσική στο δρόμο, τη διαφορετικότητα μεταξύ μουσικής στο δρόμο και σε μια μουσική σκηνή.

Δείτε το trailer:



19:30. 112 WEDDINGS, του Doug Block -Η.Π.Α (95')

Στην διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών ο αναγνωρισμένος ντοκιμαντερίστας Doug Block (51 Birch Street, The Kids Grow Up) δούλευε παράλληλα φτιάχνοντας βίντεο γαμήλιων τελετών. Περίεργος για το πώς τελικά πήγε ο έγγαμος βίος αυτών των ζευγαριών αναζήτησε τους πρωταγωνιστές γαμπρούς και τις νύφες…

Δείτε το trailer:



21:00. MARRY ME, της Uli Gaulke - Γερμανία (105')

Κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Κούβα ο Γερμανός Erik γνωρίζει την όμορφη μιγάδα Gladis. Ο έρωτάς τους είναι κεραυνοβόλος. Παντρεύονται. Η Gladis και ο οκτάχρονος γιος της αφήνουν πίσω τους το τροπικό νησί…

Δείτε το trailer:





Κυριακή 28/9

20:00. THE ARMSTRONG LIE, του Alex Gibney - Πορτογαλία (105')

Το 2009 ο σκηνοθέτης της ταινίας Alex Gibney ανέλαβε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ο Δρόμος της Επιστροφής” με κεντρικό πρόσωπο τον υπερπρωταθλητή της ποδηλασίας Λανς Άρμστρονγκ και την επιστροφή του στην ενεργό δράση ύστερα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, στον οποίο είχε καταδικαστεί μετά την ομολογία του ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η ταινία είχε ολοκληρωθεί όταν ξέσπασε ένα νέο σκάνδαλο. Αποδείχθηκε ότι ο Άρμστρονγκ συνέχισε να ντοπάρεται. Του αφαιρέθηκαν οι επτά τίτλοι του νικητή στο Γύρο της Γαλλίας και τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό. Θύμα του σκανδάλου ήταν και η ταινία, αφού βασιζόταν στο ψέμα και όχι στην αλήθεια. Λίγες ώρες μετά την εμφάνιση του στο talk show της Oprah ο ποδηλάτης συναντά τον σκηνοθέτη και αφηγείται όλη την αλήθεια.

Δείτε το trailer:





Πληροφορίες για το φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στο: www.aegeandocs.gr