AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

13 Μαρ 2016

Το μέλλον του πρώην ξενοδοχείου "Ξενία" στην πόλη της Σάμου

Φωτογραφία του Γιάννη Παλαιοκαστρίτη

Ένα πανό μεγάλων διαστάσεων καλύπτει εδώ και μερικές μέρες την πρόσοψη του πρώην Ξενοδοχείου "Ξενία" στην παραλιακή οδό της πόλης της Σάμου.

Το πανό αυτό δίνει στοιχεία για την ταυτότητα, την ιστορία, το όραμα και το μέλλον αυτού του κτιρίου, ενώ περιέχει κάλεσμα προς τους πολίτες να προτείνουν ιδέες για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίησή του:

Ταυτότητα

Το "Ξενία" είναι το πρώτο σύγχρονο ξενοδοχείο στη Σάμο. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη υπό την επίβλεψη του Άρη Κωνσταντινίδη και λειτούργησε υπό την εποπτεία του κράτους. 

Η αρχιτεκτονική μορφολογία του κτιρίου ανήκει στο Μοντέρνο Κίνημά, ενώ αντλεί αναφορές και εξελίσσει βιοκλιματικά στοιχεία του τοπικού χαρακτήρα.

Το κέλυφος του κτιρίου και η τοιχογραφία του γνωστού ζωγράφου, Αλέκου Φασιανού. χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα μνημεία το 2012, ενώ τον ίδιο χρόνο η ιδιοκτησία παραχωρήθηκε στον Δήμο Σάμου.

Ιστορία 

Το "Ξενία" χτίστηκε στα ερείπια του νεοκλασικού κτιρίου που στέγαζε από το 1875 έως το 1912 τα γραφεία του Ηγεμόνα της Σάμου και αργότερα υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, σηματοδοτώντας τη μεταστροφή της τοπικής - αγροτικής κυρίως - οικονομίας στις υπηρεσίες, τον τουρισμό, την εξωστρέφεια.

Το όραμα και το μέλλον

Με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής το αρχειακό υλικό και τα σχέδια του κτιρίου έχουν ψηφιοποιηθεί, διερευνώνται τεχνικές λύσεις επισκευής και αποκατάστασης και παράλληλα αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης.

Ιδέες, σχέδια και απόψεις για τη μελλοντική χρήση του κτιρίου και τη διαμόρφωση του εσωτερικού είναι ευπρόσδεκτες στο e-mail: samosxenia@islandofsamos.gr