AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

7 Ιουν 2016

Η εκδήλωση για την εξοικονόμηση ενέργειας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα "Εξοικονόμηση ενέργειας: προβλήματα-καλές πρακτικές-προοπτικές" οργάνωσε τη Δευτέρα η Επιτροπή "Πράσινο Πανεπιστήμιο" του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος.

Μέσω  του συστήματος τηλεδιάσκεψης του Πανεπιστημίου, έγινε εφικτή η σύνδεση των έξι νησιών που φιλοξενούν τις πανεπιστημιουπόλεις του και η ολοκλήρωση μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συζήτησης με τη συμμετοχή φορέων από τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ακαδημαϊκών, ειδικών, εκπροσώπων Μ.Κ.Ο και πολιτών.

Το ενεργειακό είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα που εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής απασχολεί πλέον όλους τους πολίτες. Η  συζήτηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα επίκαιρη καθώς αναμένεται αυτή την περίοδο η ανάπτυξη των έργων για το νέο Ε.Σ.Π.Α 2014-2020. 

Στη συνάντηση ο Μ. Προδρόμου από το WWF παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα ως προς την ενεργειακή θωράκιση ιδιωτικών και δημοσίων κτιρίων, όπου απαιτούνται μέτρα και κίνητρα για την ενεργειακή εξοικονόμηση και θωράκιση με εφαρμογές εναλλακτικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας, έξυπνα δίκτυα και προώθηση μικροσυνεταιρισμών με συμμετοχή και φορέων της τοπικής  αυτοδιοίκησης.

Ο Σ. Παλαντζάς, εκ μέρους του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου, παρουσίασε την πρώτη εφαρμογή παθητικού κτιρίου στην Ανατολική  Μεσόγειο που έγινε στην Αθήνα και τις προοπτικές για τα παθητικά κτίρια με μηδενικές σχεδόν ανάγκες ενέργειας.

Ο Ν. Συνοδινός, εκ μέρους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ν. Αιγαίου, παρουσίασε το έργο της ενεργειακής διασύνδεσης των νησιών της Σύρου, Νάξου, Πάρου, και Μυκόνου, έργο με μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος, ενώ ο Α. Χατζέλλης, εκ μέρους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Β. Αιγαίου, παρουσίασε τις προοπτικές χρηματοδότησης έργων ενεργειακής εξοικονόμησης σε εθνικό επίπεδο, αλλά και πιο ειδικά τα σχέδια για το Βόρειο Αιγαίο, με στόχο την, μέσω Ε.Σ.Π.Α, ενεργειακή αναβάθμιση 4 νοσοκομείων και 82 σχολικών μονάδων.

Ο Σ. Βουγιούκας, εκ μέρους του Περιφερειακού Ταμείου Β. Αιγαίου, παρουσίασε τα φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα που έχει  εκπονήσει τα τελευταία χρόνια το Ταμείο,  ενώ η Α. Φωτιάδου, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσίασε την πρόταση του Ιδρύματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων σε Λέσβο και Χίο, που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση εκπομπών CO2  και ενέργειας της τάξης του 68% με ανάλογο περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Προέδρου των Λημνιακών Συλλόγων Αττικής Α. Καραγιάννη και του Προέδρου των Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής Ν. Βακάλη για τη σημασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα νησιά μας και τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας των συλλόγων τους με το Ίδρυμα.

Η συνάντηση έκλεισε με παρουσίαση από τον πρόεδρο της Επιτροπής "Πράσινο Πανεπιστήμιο", επίκουρο καθηγητή Κ. Ευαγγελινό, των δράσεων της Επιτροπής.

Η επιτροπή "Πράσινο Πανεπιστήμιο" του Πανεπιστημίου Αιγαίου φιλοδοξεί να επαναλάβει στο μέλλον ανάλογες εκδηλώσεις με στόχο αφενός μεν την ενεργή συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας στον σχεδιασμό, ανάπτυξη και εφαρμογή των στρατηγικών περιβαλλοντικής διαχείρισης, αφετέρου τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία των νησιών μας με την προαγωγή καλών και καινοτόμων πρακτικών.