AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

4 Ιαν 2017

Τι ζήτησαν οι φορείς της Σάμου από τον υπουργό Ναυτιλίας


Σύσκεψη υπό τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παν. Κουρουμπλή για θέματα του νησιού οργανώθηκε το πρωί στα γραφεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Σάμο.

Συμμετείχαν ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο βουλευτής Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού-αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης, ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κατρακάζος και εκπρόσωποι 14 τοπικών φορέων.


Η Χριστιάνα Καλογήρου, αφού εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος και τον Λιμενάρχη Σάμου για την προσφορά τους, αναφερόμενη στο ακτοπλοϊκό σημείωσε ότι "έχει βελτιωθεί σημαντικά, αποτέλεσμα των ενεργειών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και από την προηγούμενη και από τη σημερινή κυβέρνηση". 

Η κ. Καλογήρου επισήμανε την ανάγκη για ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα των νησιών, ιδίως ενόψει της προεδρίας της Μάλτας στην ΕΕ, με στόχο την άρση των ανισοτήτων και τη διευκόλυνση της αναπτυξιακής προσπάθειας. Όπως είπε, "τα νησιά μας έχουν απόλυτη ανάγκη από ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, ιδιαίτερα για τη δύσκολη φάση που έχουμε μπροστά μας". 

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος, ζήτησε από τον υπουργό Ναυτιλίας τη διασύνδεση των νησιών του βορείου Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας την αναπτυξιακή σημασία της. Επίσης, παρουσίασε τα θέματα που απασχολούν τα νησιά της Π.Ε. Σάμου, καταλήγοντας ότι "είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες για τον εξορθολογισμό των ναύλων μεταφοράς οχημάτων και επιβατών από και προς τα νησιά μας". 

Σύμφωνα με τον βουλευτή Σάμου, Δημήτρη Σεβαστάκη, ο υπουργός εστίασε, μεταξύ άλλων, σε τρία βασικά σημεία-δράσεις, που αφορούν στην αναπτυξιακή δυναμική της Σάμου:

1) Στην εντατική και καλά προγραμματισμένη τουριστική προβολή του νησιού, που να συνδυάζει τρία πλεονεκτήματα: Φυσικό κάλλος, γαστρονομία, φιλοξενία-ανθρωπισμό των κατοίκων,
2) Την αξιοποίηση όλων των δυνατών πόρων (ευρωπαϊκών, εθνικών, ιδιωτικών), για την ανάπτυξη του νησιού.
3) Τις συντονισμένες επαφές και τη συνεργασία με τις υπόλοιπες νησιωτικές περιφέρειες της Ευρώπης, ώστε από κοινού να υλοποιηθούν αναπτυξιακές δραστηριότητες.

Ο υπουργός ζήτησε και έλαβε ενημέρωση από τον βουλευτή για την πορεία των έργων στην Πανεπιστημιούπολη του νησιού. Ο κ. Κουρουμπλής έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση πόρων προκειμένου να υλοποιηθούν έργα υποδομής για το Πανεπιστήμιο. 

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου, Γιώργος Κυριαζής, ενημέρωσε τον υπουργό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες και οι επιχειρήσεις του Νομού με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, το υψηλό κόστος μετακίνησης, την αναγκαιότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σάμου με την Θεσσαλονίκη άλλα και τις επιπτώσεις στον τουρισμό από το μεταναστευτικό και τις συγκοινωνίες. 

Ο κ. Κυριαζής πρότεινε στον υπουργό:

* Την αξιοποίηση όλων των λιμανιών του Νομού στον σχεδιασμό των δρομολογίων του υπουργείου,
* Τον επανασχεδιασμό των επιδοτούμενων γραμμών ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανταπόκρισης με άλλες ακτοπλοϊκές ή αεροπορικές γραμμές για την καλύτερη και πιο γρήγορη μετακίνηση των πολιτών, τουριστών και εμπορευμάτων,
* Την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σάμου με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης,
* Την εξομοίωση των ναύλων επιβατών και οχημάτων με ναύλους γειτονικών νησιών, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις τιμές,
* Να συνεχίσουν να ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, όχι μόνο για έναν χρόνο, καθώς η αύξηση του ΦΠΑ θα είναι καταστροφική για τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους του Νομού και θα αυξήσει δραματικά το κόστος διαβίωσης,
* Άμεση αποσυμφόρηση του hot spot, καθώς δημιουργεί αρνητικό κλίμα στην ανάπτυξη του τουρισμού στη Σάμο.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριαζή, ο υπουργός δεσμεύτηκε να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα συνάντηση των φορέων της Σάμου στο υπουργείο, για να υπάρξει ολοκληρωμένος προγραμματισμός για τον Νομό.

Ο κ. Κουρουμπλής, απαντώντας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενωτική εικόνα που παρουσίασαν οι φορείς. "Εκλαμβάνω την παρουσία όλων σας και όλων μας των θεσμικών εκπροσώπων ως εθνική παρουσία. Οι πολιτικές που πρέπει να εκπονήσουμε έχουν ταυτότητα νησιωτική αλλά και εθνική. Δεν ερχόμαστε να πούμε ωραία λόγια, αλλά να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης. 

Στο επόμενο δεκαήμερο θα κληθείτε στην Αθήνα και θα συζητήσουμε την τουριστική προβολή των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, ώστε να αντισταθμιστεί η όποια εικόνα δημιουργήθηκε από το βάρος που σήκωσαν τα νησιά, διαχειριζόμενα με άψογο τρόπο την προσφυγική κρίση", δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας. Σημείωσε ότι με αντίστοιχες κινήσεις στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 30% ο τουρισμός στη Λαπεντούζα.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε ότι η νησιωτική πολιτική είναι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής. "Θέλουμε να ακούσουμε τους προβληματισμούς των νησιωτών και θέλουμε στενή και άμεση συνεργασία με τους φορείς για να βοηθήσουμε να αμβλυνθούν τα προβλήματα. Εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα σας και η πόρτα του γραφείου μας θα είναι ανοιχτή", δήλωσε ο κ. Σαντορινιός. Στη συνάντηση που έγινε στο Αγαθονήσι, ο κ. Σαντορινιός δήλωσε ότι υλοποιείται άμεσα η εξαγγελία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για να καλυφθούν με δορυφορικό τηλεοπτικό σήμα όλα τα νησιά.