AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

9 Νοε 2017

Σε εκτροφεία προβάτων ο Νίκος Κατρακάζος


Εκτροφεία προβάτων στη Σάμο επισκέφθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κατρακάζος, συνοδευόμενος από στελέχη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της τοπικής Περιφερειακής Ενότητας.

Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε τις συστεγαζόμενες εκτροφές προβάτων του Χριστόδουλου Κάππα και της Κατερίνας Μεθενίτου.

"Γνωρίζοντας τις πολύ δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν οι κτηνοτρόφοι στα νησιά μας, προσπαθούμε, στο πλαίσιο πάντα των αρμοδιοτήτων μας, να είμαστε δίπλα τους. Τα προβλήματα είναι πολλά και η έλλειψη σφαγείου δυστυχώς είναι ανασταλτικός παράγοντας σε ό,τι αφορά την οποιαδήποτε ανάπτυξη. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από φορείς που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία του, αλλά και του ότι οι περιφέρειες δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι φορείς, προσπαθούμε σε διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουμε την πιθανότητα να ξεπεράσουμε αυτήν την αίρεση" δήλωσε σχετικά ο κ. Κατρακάζος.

Όπως εξήγησε, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου εφαρμόζει προγράμματα ελέγχου και εκρίζωσης νοσημάτων των αιγοπροβάτων. Ειδικότερα, υλοποιείται σταθερά πρόγραμμα για τη βρουκέλλωση (μελιταίος πυρετός) και τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων.

Επίσης, λόγω του αυξημένου κινδύνου εισαγωγής στη χώρα νοσημάτων από τις ασιατικές χώρες, ξεκινά και η εφαρμογή προγράμματος επιτήρησης "εξωτικών νοσημάτων", που όσον αφορά τα αιγοπρόβατα περιλαμβάνει την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, την ευλογιά και τον αφθώδη πυρετό.

Οι τελευταίες εξελίξεις με την εμφάνιση ασθενειών σε γειτονικές περιοχές υποχρεώνουν τους κτηνιάτρους να βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να προστατευθεί η υγεία του ζωικού κεφαλαίου, η δημόσια υγεία, αλλά και το εισόδημα των κτηνοτρόφων.