AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

11 Αυγ 2018

Συναυλία μουσικής δωματίου στο Πυθαγόρειο στις 11/8


Με τη συναυλία μουσικής δωματίου με τίτλο "Από τον Schubert στον Bernstein" συνεχίζεται το Σάββατο 11/8 το 9o Samos Young Artists Festival (for English click here) που διεξάγεται έως τις 13 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου στη Σάμο.

Θα ακουστούν έργα των Schubert, Poulenc και Bernstein από τους:

Θοδωρής Ιωσηφίδης (πιάνο),

Φανή Αντωνέλου (σοπράνο),

Veriko Tchumburidze (βιολί),

Φαίδων Μηλιάδης (βιολί),

Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα),

Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος (βιολοντσέλο) και

Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο)

Η συναυλία θα αρχίσει στις 20:30.

Εισιτήρια: 5€ / Δωρεάν είσοδος σε: Παιδιά, Φοιτητές, Ανέργους 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ



Ο Έλληνας πιανίστας Θοδωρής Ιωσηφίδης έχει εμφανιστεί σε πολλές αίθουσες συναυλιών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα, ανάμεσά τους στον ναό του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών στο Λονδίνο, στο City Halls της Γλασκώβης, στον Καθεδρικό Ναό του Knighton στην Ουαλία, καθώς και στο Εδιμβούργο, το Ινβερνές, το Μπέρμιγχαμ, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, με διπλώματα αρμονίας και πιάνου με Άριστα παμψηφεί. Έλαβε πτυχίο Bachelor in Music Performance με την ανώτατη διάκριση (First Class Honours) από το Trinity College of Music του Λονδίνου, όπου μελέτησε κοντά στους Yonty Solomon και Philip Fowke. Ο Θοδωρής είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων με διακρίσεις (Mmus with Distinction, MMusAcc) ως υπότροφος της Royal Scottish Academy of Music and Drama, όπου μελέτησε κοντά στον Jonathan Plowright.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ, όπως Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου, Leeds Lieder Plus και Φεστιβάλ Αθηνών, και είχε τη μουσική διεύθυνση στις όπερες δωματίουDido and Aeneas, La Belle Hélène και Trouble in Tahiti. Έχει συνεργαστεί με πολλούς συνθέτες και δώσει πολυάριθμες παγκόσμιες πρεμιέρες, τόσο ως σολίστ όσο και ως μέλος συνόλων. Από το 2016 είναι μέλος του Trio El Greco.

ΦΑΝΉ ΑΝΤΩΝΈΛΟΥ


Η Φανή Αντωνέλου είναι νικήτρια του Διεθνούς Grand Prix Maria Callas στην κατηγορία Ορατόριο–Lied (2005). Απέσπασε επίσης δύο πρώτα βραβεία Frankfurter Mendelssohn (2008 και 2009), και ήταν φιναλίστ στον διαγωνισμό τραγουδιού Schubert und die Musik der Moderne στο Graz (2009).
Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από τη μεσαιωνική και πρώιμη Μπαρόκ μουσική μέχρι τη σύγχρονη. 

Έχει συνεργαστεί με τα μουσικά σύνολα MusicAeterna, Lautten Compagney, Il Gusto Barocco, Ensemble La Fenice, L'Arpa Festante, Armonia Atenaea, Solistenensemble Stimmkunst, Munich Bach Choir & Orchestra, Ensemble Sarband, Barockorchester Le Chardon, Arsys Bourgogne, Latinitas Nostra, Ex Silentio, SWR Vokalensemble. 

Τον Σεπτέμβριο 2012 συμμετείχε ως Susanna στην πολυσυζητημένη ηχογράφηση των Γάμων του Φίγκαρο από τον Θεόδωρο Κουρεντζή και την ορχήστρα MusicAeterna για τη Sony Classical, που απέσπασε βραβείο Echo για την καλύτερη ηχογράφηση όπερας (17ος/18ος αιώνας) της χρονιάς 2014. Πρόσφατα ηχογράφησε με το μουσικό σχήμα Ex Silentio έργα των τροβαδούρων Raimbaut de Vaqueiras και Elias Cairel, που δραστηριοποιήθηκαν στο βασίλειο της Θεσσαλονίκης μετά το 1204.

Έχει συνεργαστεί με την Κρατική Όπερα της Στουτγάρδης, το Μέγαρο Μουσικής και τη Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Rossini στο Wildbad, καθώς και με το Θέατρο και την Όπερα Τσαϊκόφσκι του Περμ της Ρωσίας.

VERIKO TCHUMBURIDZE


Γεννήθηκε στα Άδανα της Τουρκίας το 1996 και ξεκίνησε μουσικές σπουδές στο Κρατικό Ωδείο του Πανεπιστημίου Mersinμε τους Selahattin Yunkuş και Lili Tchumburidze. Το 2010, συνέχισετις σπουδές της στο Hochschule für Musik της Βιέννης με τη Dora Schwarzberg, ως υπότροφος του προγράμματος Young Musicians on World Stages. Από 19 ετών, μελετάει στο Musikhochschule του Μονάχου με την Ana Chumachenco. Έχει παρακολουθήσει masterclass με τους Igor Ozim, Albert Markov και Shlomo Mintz.

Το 2004, κέρδισε στον διεθνή διαγωνισμό βιολιού Gülden Turalı και το 2006 στον Κρατικό Διαγωνισμό της Γεωργίας. Το 2012, απέσπασε το 1ο Βραβείο στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Νέων Μουσικών Tchaikovsky.Το 2013, το τουρκικό μουσικό περιοδικό Andante τηςαπένειμε τον τίτλο της Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Μουσικού της χώρας. Εμφανίστηκε στην εναρκτήρια συναυλία του 41ου Φεστιβάλ Μουσικής της Κωνσταντινούπολης με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Borusan και συμμετείχε στο Seiji Ozawa Academy Masterclass και το Φεστιβάλ Verbier στην Ελβετία.

Η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας της με τους υποτρόφους YMWS στη Tonhalle της Ζυρίχης στη σειρά μουσικής δωματίου τον Μάρτιο 2014 της χάρισε μια πρόσκληση να εμφανιστεί με την Ορχήστρα Δωματίου της Ελβετίας στο KKL της Λουκέρνης. Μετά τη συναυλία αυτή, επιλέχθηκε από το Orpheum Musik Stiftung της Ζυρίχης για να κυκλοφορήσει μια σειρά CD με την Ορχήστρα Δωματίου του Μονάχου υπό τη διεύθυνση του Howard Griffiths.

Έχει παίξει με διεθνείς ορχήστρες όπως οι Ορχήστρες Δωματίου της Ζυρίχης και του Μονάχου, η Κρατική Ορχήστρα του Βραδεμβούργου, το Musikkollegium Winterthur, η Ορχήστρα του Θεάτρου Mariinski, η Συμφωνική Ορχήστρα του Borusan και η Συμφωνική της Βαρσοβίας.

Το 2016, 20 ετών, απέσπασε το 1ο Bραβείο στον σημαντικό διεθνή διαγωνισμό βιολιού Henryk Wieniawski.Τον Ιανουάριο εμφανίστηκε στη Ζυρίχη στο πλαίσιο της προώθησης του πρώτου της CD για τη Sony, και ηχογράφησε τη μουσική του John Williams για την ταινία Η Λίστα του Σίντλερ με την Ορχήστρα Δωματίου του Βραδεμβούργου υπό τον Howard Griffiths για την Klanglogo. Επιλέχθηκε από το Ίδρυμα Orpheum ως πρώτο όνομα στην εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Όπερας της Ζυρίχης. Τον Ιούνιο, ως μέλος του Trio Arte, απέσπασε το 1ο Βραβείο μουσικής δωματίου στον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Pietro Argento (Ιταλία). Το Trio Arte ερμήνευσε σε παγκόσμια πρεμιέρα το Ludus Modalis, που συνέθεσε ειδικά για το σύνολο ο διάσημος τούρκος συνθέτης Özkan Manav.

Έχει προσκληθεί σε πολλά φεστιβάλ, όπως Πασχαλινό Φεστιβάλ Beethoven, Gstaad Menuhin & Festival Academy, Schleswig-Holstein, Musica Mundi, Olympus, μαζί με τους Nicholas Angelich, Maxim Vengerov, Lisa Batiashviliκαι Michael Sanderling.

Από το 2016, παίζει ένα βιολίτου Giambattista Guadagnini, του 1756, γενναιόδωρη παραχώρηση του Γερμανικού Ιδρύματος Μουσικής Ζωής.

ΦΑΊΔΩΝ ΜΗΛΙΆΔΗΣ

Ο Φαίδων Μηλιάδης ξεκίνησε σπουδές βιολιού στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, με δασκάλους τον Κώστα Βοζίκη και την Irina Dragneva. Το 2005, μετοίκησε στο Λονδίνο για πανεπιστημιακές σπουδές στο Royal College of Music,με καθηγητή τον Adrian Levine. Επόμενη στάση το Koninklijk Conservatorium στις Βρυξέλλες, όπου έλαβε Master στην τάξη της Kati Sebestyén. Παρακολούθησε masterclass μουσικής δωματίου και ατομικά,με τους Zakhar Bron, Rudolf Koelman, Γεώργιο Δεμερτζήκαι Levon Chilingirian. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες και ρεσιτάλ σε αίθουσες και φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ευρώπη (Bozar, Southbank Centre, Gent Opera Studio). Παράλληλα, διατέλεσεμέλος της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Από το 2014, ο Φαίδων ζει στην Αθήνα, όπου συνεργάζεται τακτικά με καλλιτέχνες και σύνολα σε ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, από συναυλίες πρώιμης μουσικής έως παραστάσεις σύγχρονης μουσικής. Έχει διατελέσει β’ κορυφαίος στα πρώτα βιολιά της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και, από το 2017, είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρα Αθηνών. Είναι ιδρυτικό μέλος του Trio El Greco.

ΑΓΓΈΛΑ ΓΙΑΝΝΆΚΗ


Η Αγγέλα Γιαννάκη σπούδασε βιολί και βιόλα στην Αθήνα και στο Λονδίνο ((Guildhall School of Music and Drama, Royal College of Music). Οι σπουδές της υποστηρίχθηκαν από υποτροφίες από την Ελλάδα και την Αγγλία. Έχει επίσης λάβει υποτροφία της International Ensemble Modern Academy της Φρανκφούρτης. Η Αγγέλα έχει εμφανιστεί σε συναυλίες σεΑγγλία, Γαλλία, Αυστρία, Δανία, Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο. 

Την περίοδο 2007-2010 συμμετείχε στο Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, με το οποίο πραγματοποίησε πολλές συναυλίες στην Ευρώπη και την Τουρκία, όπως και ηχογραφήσεις. Ως σολίστ, έχει συμπράξει με τις περισσότερες σημαντικές ελληνικές ορχήστρες. Είναι η βιολονίστρια του συνόλου σύγχρονης μουσικής Ergon. Από το 2006, η Αγγέλα είναι η πρώτη βιόλα στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

ΑΛΈΞΗΣ ΚΑΡΑΪΣΚΆΚΗΣ- ΝΆΣΤΟΣ


Η καλλιτεχνική παρουσία του Αλέξη Καραϊσκάκη στην Ελλάδα τού χάρισε τη βράβευση του  «Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη της Χρονιάς» από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής το 2011. Απέσπασε δύο πρώτα βραβεία στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Αγώνες Βιολοντσέλου του Υπουργείου Παιδείας στην Α΄ και Β΄ κατηγορία. Το 2003 έκανε το ντεμπούτο του ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Μουσικά Σύνολα – Νέοι Σολίστ. Παίζει με την ίδια άνεση και ενθουσιασμό τόσο μπαρόκ όσο και μοντέρνο τσέλο, με το ρεπερτόριο του να εκτείνεται από την πρώιμη μπαρόκ μέχρι και τη σύγχρονη μουσική δημιουργία του 20ού και 21ου αιώνα. Η ενεργός δράση του στη μουσική δωματίου περιλαμβάνει εμφανίσεις σε σημαντικούς χώρους συναυλιών της Ελλάδας και της Ευρώπης. Από το 2014 συμπράττει με την ορχήστρα Καμεράτα-Armonia Atenea και από το 2016 με το KyklosEnsemble. Το 2017 έκανε το ντεμπούτο του στις Η.Π.Α.,ερμηνεύοντας τις Παραλλαγές σε ένα θέμα ροκοκότου Τσαϊκόφσκι.

Ξεκινώντας το βιολοντσέλο στην τάξη της Αναστασίας Κατοχιανού, συνέχισε τις σπουδές του στο Conservatoire National de Région de Boulogne-Billancourtστο Παρίσι, αποφοιτώντας με άριστα και δύο πρώτα βραβεία (Μουσικής δωματίου και Βιολοντσέλου). Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Hochschule der Künste της Ζυρίχης, λαμβάνοντας πτυχία BA και MA. Καθηγητές του ήταν οι Xavier Gagnepain, Raphaël Chrétien και Roel Dieltiens  στο βιολοντσέλο και η Hortense Cartier-Bresson στη μουσική δωματίου. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια με τους Anner Bylsma, Philippe Müller και Jérôme Pernoo. Διδάσκει  βιολοντσέλο, μπαρόκ βιολοντσέλο  και μουσική δωματίου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Το 2018 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Σάμου του Ιδρύματος Schwarz.

ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΤΊΓΚΑΣ


Ο Δημήτρης Τίγκας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1982. Σπούδασε μοντέρνο κοντραμπάσο, αρχικά με τον Evgeny Bratushka στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου και έπειτα με τον Βασίλη Παπαβασιλείου στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε. Τον Σεπτέμβριο 2006 μετοίκησε στο Άμστερνταμ, όπου και σπούδασε βιολόνε (πρόγονο του κοντραμπάσου) με τη Maggie Urquhart. Είναι απόφοιτος (Bachelor's και Μaster's) του Ωδείου του Άμστερνταμ. Είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δώσει πλήθος συναυλιών, με συμφωνικές ορχήστρες, σύνολα μουσικής δωματίου αλλά και σχήματα ηλεκτροακουστικής μουσικής. Είναι τακτικό μέλος των σχημάτων παλαιάς μουσικής: Latinitas Nostra, Ex Silentio και Armonia Atenea, καθώς και της κολλεκτίβας Medea Electronique.

Λίγα λόγια για το Samos Young Artists Festival

Όπως κάθε χρονιά το φεστιβάλ στοχεύει να χτίσει γέφυρες μέσω της μουσικής και να γκρεμίσει τις διακρίσεις μεταξύ των μουσικών ειδών αλλά και των ανθρώπων, ζήτημα μάλιστα εξαιρετικά επίκαιρο για ένα παραμεθόριο νησί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως η Σάμος, εκεί όπου συναντιούνται Ανατολή και Δύση. Κατά την παράδοση του φεστιβάλ, εμφανίζονται στην ίδια σκηνή Έλληνες και Τούρκοι μουσικοί, ανάμεσα σε μια πλειάδα διεθνών καλλιτεχνών.

"Σας καλωσορίζουμε στο θαυμάσιο αρχαίο θέατρο του Πυθαγορείου, όπου πριν 2500 χρόνια ο Πυθαγόρας συνέθεσε τους νόμους της Μουσικής και της Φυσικής. Για μία ακόμη χρονιά φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να συγκεράσουμε διαφορές και αντιθέσεις. Να απολαύσουμε κλασική μουσική και τζαζ, όπερα και φολκλόρ. Να γνωρίσουμε από κοντά διακεκριμένους καλλιτέχνες καθώς και νέα ταλέντα από όλο τον κόσμο που ξεκινούν μια υποσχόμενη καριέρα. 

Εδώ στη Σάμο, στη μεθόριο Ανατολής και Δύσης, θα υπερβούμε τα σύνορα και θα χτίσουμε μουσικές γέφυρες, συνδυάζοντας καθιερωμένες αξίες και φρέσκους ήχους. Η μουσική φέρνει κοντά όλους τους ανθρώπους, σε όποια πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική κοινότητα και αν ανήκουν. Ελάτε μαζί μας σε ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι στον κόσμο σε επτά ημέρες!", δηλώνουν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του φεστιβάλ, Masha Ilyashov και Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος.


Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com