AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Αυγ 2018

Ο Δήμος Σάμου για την απώλεια του μεγάλου Σαμιώτη αρχιτέκτονα Κώστα Κονδύλη


Ο Δήμος Σάμου εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Κώστα Κονδύλη, του μεγάλου αρχιτέκτονα σαμιακής καταγωγής, ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 78 ετών.

Στην ανακοίνωσή του ο δήμος αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

"Η απώλεια του διεθνούς φήμης ομογενούς αρχιτέκτονα, με καταγωγή από τη Σάμο, Κώστα Κονδύλη είναι μεγάλη, όχι μόνο για τον επιστημονικό και ακαδημαϊκό κόσμο, αλλά και για το νησί μας, όπως επίσης και για τη μεγάλη ελληνική κοινότητα της Βόρειας Αμερικής.

Ως ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Kondylis Architecture, με έδρα τη Νέα Υόρκη, άφησε το στίγμα του στην αμερικανική μητρόπολη επί δεκαετίες. Υπήρξε ευφυής και οραματικός επιστήμονας και επιχειρηματίας και, συγχρόνως, ένας βαθιά δημιουργικός άνθρωπος που εργάστηκε με ήθος, αφοσίωση και αστείρευτη έμπνευση. Η συνεισφορά του στη διαμόρφωση της εμβληματικής μοντέρνας αστικής αισθητικής του Μανχάταν και της αμερικανικής μητρόπολης συνολικά, υπήρξε καθοριστική και το κενό που αφήνει, δυσαναπλήρωτο.

Η κληρονομιά του θα παραμείνει ζωντανή με αδιάψευστους μάρτυρες τα δεκάδες κτήρια που φέρουν την υπογραφή του και η συνεισφορά του στην αρχιτεκτονική υπήρξε και παραμένει ανεκτίμητη.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας  συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του για την απώλεια αυτού του σπουδαίου Σαμιώτη".

Ο Κώστας Κονδύλης ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της Kondylis Architecture, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Γεννήθηκε στις 17 Απριλίου 1940 στη Σάμο. Πέρασε μεγάλο μέρος από τα παιδικά του χρόνια στο Βελγικό Κονγκό, όπου ο πατέρας του είχε φυτείες καφέ και επιχειρήσεις. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αναβρύτων στην Αθήνα και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και στο Columbia της Νέας Υόρκης.

Από το 1967 διέμενε μόνιμα στις Η.Π.Α, όπου εργάστηκε σε μεγάλες αρχιτεκτονικές φίρμες. Το 1989 ίδρυσε την "Κώστας Κονδύλης και συνεργάτες". Ο Κώστας Κονδύλης ολοκλήρωσε περισσότερα από 75 υψηλά οικιστικά κτίρια στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πολιτείες καθώς επίσης και ξενοδοχεία, εταιρικά συγκροτήματα, κτίρια πολλαπλών χρήσεων και άλλα.

Το 2001 έκτισε για λογαριασμό του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, τον ύψους 262 μέτρων, 90 ορόφων Trump World Tower στο Μανχάταν, που ήταν το μεγαλύτερο οικιστικό συγκρότημα στον κόσμο.

Δείτε περισσότερα για τη ζωή του Κώστα Κονδύλη σε προηγούμενη δημοσίευση του My Samos Blog.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com