AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Αυγ 2018

Οι προτεραιότητες του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου


Συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Σάμου. Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, αναφέρθηκε στα διαχρονικά κενά του συστήματος της Πολιτικής Προστασίας και προσδιόρισε τις άμεσες προτεραιότητες που πρέπει να δρομολογηθούν από τους αρμόδιους φορείς.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, οι άμεσες προτεραιότητες του δήμου Σάμου είναι οι εξής:

"- Θα πρέπει να δίνεται άμεσα αδειοδότηση για καθαρισμούς περιαστικών δασών και με υπόδειξη  της Δασικής Υπηρεσίας να δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες σε οικισμούς που το έχουν ανάγκη. Πολλά ορεινά, κυρίως,  χωριά είναι απαραίτητο να οχυρωθούν με τη δημιουργία περιμετρικά ζωνών ήπιας βλάστησης ώστε να είναι προφυλαγμένα σε περίπτωση πυρκαγιάς.

- Η νομοθεσία για τον καθαρισμό των οικοπέδων μέσα στους οικισμούς πρέπει να γίνει αυστηρότερη. Προβλέπει σχετικά μέτρα, αλλά θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις στους ιδιώτες που δεν συμμορφώνονται, με βαριά πρόστιμα, καθώς η ύπαρξη εντός του αστικού ιστού ακαθάριστων οικοπέδων αποδεδειγμένα έχει οδηγήσει σε τραγωδίες. Σημειωτέον ότι, λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων, οι δυνατότητες παρέμβασης των δήμων στο συγκεκριμένο θέμα έχουν ελαχιστοποιηθεί, ενώ το προβλεπόμενο τέλος δεν έχει καμία σχέση με το κόστος καθαρισμού, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη κατάσταση να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αρκετούς ιδιοκτήτες.

- Είναι ανάγκη να γίνει προμήθεια 2 JCB  με εξοπλισμό κοπής κλαδιών για τον άμεσο καθαρισμό και τη διάνοιξη των αγροτοδασικών δρόμων. Παρατηρείται η ύπαρξη αγροτοδασικών δρόμων που, ενώ είναι σωστά διαστρωμένοι,  η διάβασή τους από μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα είναι αδύνατη, λόγω της ύπαρξης υπερβολικής βλάστησης. Τα παραπάνω μηχανήματα έργου θα επιλύσουν τα προβλήματα αυτού του είδους.

- Είναι επιβεβλημένη ανάγκη η προμήθεια δύο βυτιοφόρων οχημάτων 8-10 τόνων για την υποστήριξη του έργου της Π.Υ. και των εθελοντικών ομάδων,  σε μέρη που δεν είναι εύκολη η υδροληψία. Η μορφολογία του νησιού, με τους μεγάλους ορεινούς όγκους και δασικές περιοχές απομακρυσμένες από οικισμούς όπου δεν υπάρχουν πλησίον τους δίκτυα κρουνών, επιβάλλει την ύπαρξη τέτοιων οχημάτων για την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

- Πρέπει να εγκρίνεται άμεσα η εποχιακή πρόσληψη χειριστών μηχανημάτων έργου και υδραυλικών και πριν την αντιπυρική  περίοδο, με την ανάλογη πάντοτε χρηματοδότηση, ώστε  να υπάρχει η δυνατότητα έγκυρης αντιμετώπισης των προβλημάτων στα δίκτυα των κρουνών και της αγροτικής οδοποιίας.

- Η Δασική Υπηρεσία οφείλει να βοηθήσει το έργο της Πολιτικής Προστασίας ακόμη περισσότερο, με το προσωπικό της, καθώς και με τη συνεργασία της με τις υπηρεσίες του δήμου.

- Πρέπει να υπάρξει  χρηματοδότηση για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων  στον ορεινό όγκο του όρους Καρβούνη. Υπάρχει πλήθος πηγών που με την αντίστοιχη χρηματοδότηση μπορούν να μαστευτούν με σκοπό τη δημιουργία ενός ακόμη καλύτερου δικτύου δεξαμενών πυρόσβεσης στα ορεινά και απομακρυσμένα τμήματα του νησιού.

- Απαραίτητο είναι πρόγραμμα σήμανσης των αγροτοδασικών δρόμων, καθώς αυτό θα διευκολύνει τις δυνάμεις πυρόσβεσης σε ένα πιθανό συμβάν.

- Η Π.Υ. θα πρέπει να μεριμνήσει, σε συνεργασία με τον δήμο, για δράσεις συνεχούς εκπαίδευσης των νέων εθελοντών πυροσβεστών και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού" καταλήγει το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Σάμου Πολιτικής Προστασίας του τοπικού δήμου.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com