AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Ιουν 2019

Πολύ φτηνότερα απ' ότι στα άλλα νησιά τα εξοχικά στη Σάμο


Μείωση των μέσων τιμών των εξοχικών κατοικιών παρατηρήθηκε φέτος στη Σάμο, σε αντίθεση με πολλά άλλα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Καθημερινή".

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με βάση μεγάλη διαδικτυακή πύλη αγγελιών ακινήτων και από αυτήν προέκυψε πτώση κατά 6,8% στις ζητούμενες τιμές πώλησης στη Σάμο σε σχέση με το 2018, με τον μέσο όρο να πέφτει το 2019 στα μόλις 922 ευρώ/τ.μ.

Η τιμή αυτή κατατάσσει το νησί δεύτερο φτηνότερο νησί για εξοχικά στην Ελλάδα, μετά από τη Σαμοθράκη, όπου οι μέσες τιμές σύμφωνα με την έρευνα είναι 849 ευρώ/τ.μ.

Αντίθετα από ότι συμβαίνει στη Σάμο, σε «hotspot» της εγχώριας αγοράς ακινήτων αναμένεται να εξελιχθούν φέτος οι εξοχικές κατοικίες, όπως προκύπτει ήδη με βάση την κατακόρυφη αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2018 καταγράφονται αυξήσεις ακόμη και κατά 18,2%, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Σαντορίνης, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται σήμερα σε 3.465 ευρώ/τ.μ.

Σημαντικές αυξήσεις της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης εξοχικών κατοικιών εντοπίζονται επίσης στην Αντίπαρο με 18,1% σε 3.810 ευρώ/τ.μ., στην Αίγινα με 15,8% σε 1.990 ευρώ/τ.μ., στη Σκόπελο με άνοδο της τάξεως του 13,4% και 1.490 ευρώ/τ.μ., αλλά και στην Ιθάκη με 13,1% και 2.465 ευρώ/τ.μ. Επίσης, με διψήφιο ποσοστό αύξησης των τιμών κινούνται φέτος τόσο η Τήνος με 11,6%, σε 1.720 ευρώ/τ.μ., όσο και η Κύθνος με 10,5% σε 2.190 ευρώ/τ.μ.

Το ακριβότερο νησί για την αγορά εξοχικής κατοικίας παραμένει –και μάλιστα με αισθητή διαφορά από το δεύτερο– η Μύκονος. Στο Νησί των Ανέμων, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης, με βάση τις καταχωρισμένες αγγελίες του δικτύου Spitogatos, ανέρχεται φέτος σε 5.230 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια μεταβολή της τάξεως του 7%. Υπενθυμίζεται πως η αγορά της Μυκόνου, όπως επίσης κι εκείνη της Σαντορίνης (αλλά και άλλων επιλεγμένων νησιών των Κυκλάδων, όπως η Αντίπαρος), έχει εξελιχθεί σε μια διεθνοποιημένη αγορά για την απόκτηση εξοχικών κατοικιών, προσελκύοντας κατά κύριο λόγο ξένους επενδυτές/αγοραστές από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Εξαίρεση το Ανατολικό Αιγαίο

Στον αντίποδα, πτωτικά εξακολουθούν να κινούνται άλλα νησιά, τα οποία δεν έχουν ευνοηθεί ιδιαίτερα από το τουριστικό κύμα των τελευταίων ετών ή παρουσιάζουν άλλες αρνητικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που έχουν υποδεχθεί τον κύριο όγκο των προσφύγων από τη Συρία. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, στη Σκιάθο, οι τιμές πώλησης υποχώρησαν κατά 16,6% φέτος σε 2.560 ευρώ/τ.μ., σε μια τάση «διόρθωσης» λόγω έλλειψης ζήτησης. Αντίστοιχα, πτώση κατά 6,8% σημειώνουν οι ζητούμενες τιμές πώλησης στη Σάμο σε μόλις 922 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Λέσβο, η πτώση των τιμών αγγίζει το 6,2%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 1.080 ευρώ/τ.μ. Μείωση κατά 4,2% καταγράφεται επίσης στο Ηράκλειο της Κρήτης με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 1.385 ευρώ/τ.μ., όπως επίσης και στην Εύβοια, όπου το σχετικό κόστος δεν ξεπερνά τα 1.220 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, υποχωρώντας 3,8% σε ετήσια βάση.

Δείτε τις μέσες τιμές των εξοχικών σε 35 ελληνικά νησιά σύμφωνα με την έρευνα:



Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον φετινό Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση 157,7% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 στις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα. Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί είναι ότι η αντίστοιχη αύξηση τον περυσινό Ιανουάριο (έναντι του Ιανουαρίου του 2017) είχε αγγίξει το 205,5%. Εν ολίγοις, παρά τη μεγάλη αυτή άνοδο το 2018, και το 2019 φαίνεται πως θα κινηθεί σε υψηλό επίπεδο συναλλαγών. Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του 2018, τα κεφάλαια που εισέρρευσαν στην ελληνική αγορά ακινήτων από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 172% σε σύγκριση με το 2017 και διαμορφώθηκαν πέριξ του 1,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό υπερδιπλάσιο του 2017, οπότε εκτιμάται ότι στην Ελλάδα καταγράφηκαν εισροές κεφαλαίων της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ για αγορές ακινήτων.

Πηγή: Kathimerini.gr
Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com