AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Ιουν 2019

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ελκυστική Σάμος!

Η παραλία Τσαμπού

Δάση, βουνά και εύφοροι κάμποι, κοσμοπολίτικες και απόμερες παραλίες, πανέμορφα χωριά, αρχαιολογικοί θησαυροί, πανηγύρια, φεστιβάλ και γλυκόπιοτο κρασί... Το νησί της Ήρας και του Πυθαγόρα, η Σάμος σας καλεί σε ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, μύθους και ιστορία στην άκρη του Αιγαίου.

Βαθύ

Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού είναι η αμφιθεατρική πόλη της Σάμου (Κάτω Βαθύ). Νεοκλασικά κτίρια και αρχοντικά παραπέμπουν στα χρόνια της Ηγεμονίας, την εποχή που η Σάμος ήταν αυτόνομη πριν την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα. Η κεντρική Πλατεία του Πυθαγόρα με το μαρμάρινο λιοντάρι, ο Δημοτικός Κήπος, το Δημαρχείο και η Δημόσια Βιβλιοθήκη αξίζουν την προσοχή σας.  

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα δείτε έναν πανύψηλο Κούρο και πολλά άλλα αγάλματα, κτερίσματα και αναθήματα κυρίως από την περιοχή του Ηραίου. Στο Μουσείο Οίνου όχι μόνο θα γνωρίσετε την ιστορία του περίφημου σαμιώτικου κρασιού αλλά και θα το γευθείτε! Στον πεζόδρομο της αγοράς θα βρείτε άφθονα εκλεκτά τοπικά προϊόντα, όπως κρασιά, ελαιόλαδα, πευκόμελα και βότανα.

Βόλτα θα χαρείτε στο Άνω Βαθύ, τον υπέροχο παραδοσιακό οικισμό στην πλαγιά του λόφου. Περπατήστε στα σοκάκια και θαυμάστε τα διώροφα σπίτια με τις κεραμοσκεπές, τους φεγγίτες και τις ξυλόγλυπτες πόρτες, τις μικρές πλατείες  και τη θέα από την εκκλησία του Αϊ-Γιαννάκη.

Πυθαγόρειο


Η γενέτειρα του Πυθαγόρα είναι το πιο φημισμένο θέρετρο του νησιού. Έχει χτιστεί στην περιοχή της αρχαίας Σάμου, η οποία γνώρισε μεγάλη ακμή από τον 6ο αιώνα π.Χ. Περιηγηθείτε στα σημαντικά αξιοθέατα: τα ερείπια της αρχαίας πόλης και του Πολυκράτειου Τείχους, τα τμήματα από το πρώτο γνωστό στον κόσμο τεχνητό λιμάνι, το αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο, τα ρωμαϊκά λουτρά, τον Πύργο του οπλαρχηγού Λυκούργου Λογοθέτη, το Ναό της Μεταµορφώσεως του Σωτήρος και το Αρχαιολογικό Μουσείο. 

Αφού ευχαριστηθείτε περαντζάδα στην πλακόστρωτη προκυμαία και δείτε το άγαλμα του Πυθαγόρα με το πασίγνωστο θεώρημα, χαθείτε στα γραφικά δρομάκια με τα μεζεδοπωλεία, τα καφενεία και τα ατμοσφαιρικά μπαράκια.

Το λιμάνι του Πυθαγορείου συνδέεται ακτοπλοϊκά με Πάτμο και Αγαθονήσι, ενώ από εδώ αναχωρούν πλοιάρια για ημερήσιες εκδρομές στο Κουσάντασι και στο νησάκι Σαμιοπούλα με τα τιρκουάζ νερά.

Μνημεία διεθνούς ακτινοβολίας

Το περίφημο Ευπαλίνειο Όρυγμα

Θαυμάστε το Ηραίο και το Ευπαλίνειο Όρυγμα, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου βρίσκεται σε πεδιάδα στην ευρύτερη περιοχή του Πυθαγορείου. Εδώ έρχονταν χιλιάδες πιστοί από τόπους μακρινούς όπως η Περσία και η Συρία. Ο περίφημος κίονας, πανύψηλος - αν και μισός από το αρχικό του μέγεθος - είναι ο μοναδικός που παραμένει όρθιος και φανερώνει τις διαστάσεις του Ιερού της Ήρας, του μεγαλύτερου ναού της εποχής, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Ο ναός είχε 155 κίονες ύψους 21,5 μέτρων.

Κοντά στο Πυθαγόρειο θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε και ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα μηχανικής της αρχαιότητας, το Ευπαλίνειο Όρυγµα, υδραγωγείο του 6ου αιώνα π.Χ. Η σήραγγα μήκους ενός χιλιομέτρου έχει διανοιχτεί με εντυπωσιακή ακρίβεια και από τις δύο πλευρές του βουνού.

Σπήλαιο του Πυθαγόρα

Στους πρόποδες του βουνού Κέρκη βρίσκεται η σπηλιά που λένε ότι ήταν το κρησφύγετο του Πυθαγόρα την εποχή που τον καταδίωκε ο τύραννος Πολυκράτης. Κατά μία άλλη εκδοχή, ο Πυθαγόρας χρησιμοποιούσε τη σπηλιά για απομόνωση ώστε να συλλογίζεται πάνω στα ζητήματα που τον απασχολούσαν.

Παραλίες για όλα τα γούστα

Από οργανωμένες και κοσμικές μέχρι ερημικές και παρθένες παραλίες, μικρές ή απέραντες, όλες θα τις βρείτε στη Σάμο. Η επιλογή είναι δική σας. Οι περισσότερες ακτές έχουν ψιλό βότσαλο, όμως στο νησί θα βρείτε και όμορφες αμμουδιές.

Πολυσύχναστη είναι η ακτογραμμή από το Πυθαγόρειο μέχρι το Ηραίο, καθώς είναι κυρίως αμμώδης, με αρκετές οργανωμένες παραλίες που διαθέτουν beach bars και προσφέρονται για θαλάσσια σπορ, όπως η τεράστια παραλία του Πυθαγορείου και το Ποτοκάκι.

Στην περιοχή του Μαραθόκαμπου, ξεχωρίζουν δύο αμμουδιές με κρυστάλλινα νερά, ο Λιμιώνας και η εντυπωσιακή Χρυσή Άμμος, ενώ δημοφιλή είναι και τα Βοτσαλάκια.

Στα βόρεια κυριαρχεί το βότσαλο. Από τις πιο γνωστές βοτσαλωτές παραλίες είναι το Κοκκάρι, παράδεισος για τους λάτρεις του windsurfing λόγω των αέρηδων. Δίπλα του ξεδιπλώνονται υπέροχες, πιο ήσυχες παραλίες με πεύκα  μέχρι το κύμα: τα Λεμονάκια, η Τσαμαδού και η Τσαμπού, που προσφέρεται για γυμνισμό.

Κοντά στο Καρλόβασι θα βρείτε το Ποτάμι, μία όμορφη, μεγάλη παραλία κοντά σε ένα εκπληκτικό φαράγγι με καταρράκτες. 

Η παραλία "Ποτάμι"

Πιο πέρα, σας περιμένουν δύο εντυπωσιακές παραλίες, το Μικρό και το Μεγάλο Σεϊτάνι, με λευκή άμμο, διάφανα νερά και φόντο καταπράσινες πλαγιές. Οι ακτές αυτές ανήκουν στο δίκτυο προστασίας Natura 2000, καθώς εδώ συχνάζουν μεσογειακές φώκιες και άλλα σπάνια είδη πανίδας. Θα φτάσετε με πεζοπορία ή δια θαλάσσης.

Η δυτική πλευρά του νησιού κρύβει και άλλες παρθένες παραλίες, ιδανικές για χαλάρωση στη φύση. Ο κολπίσκος στο ακρωτήρι του Αγίου Ιωάννη, η Πλάκα, το Φαγκρί και ο Άγιος Ισίδωρος είναι μόνο μερικές από τις επιλογές. Οι ακτές αυτές είναι προσβάσιμες κυρίως από χωματόδρομους και μονοπάτια.

Στα ανατολικά, κοντά στο Βαθύ, απλώνονται η Ψιλή Άμμος με ρηχά νερά και η μεγάλη, οργανωμένη παραλία της Μυκάλης με βότσαλα.

Καρλόβασι

Το παλιό λιμάνι Καρλοβάσου από ψηλά

Αρχοντόσπιτα, παλιά εργοστάσια και μεγάλες εκκλησίες δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στη δεύτερη πόλη και λιμάνι της Σάμου. Κάποτε ήταν το βιομηχανικό κέντρο του νησιού, ενώ τώρα αποτελεί έδρα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η πόλη απλώνεται στις συνοικίες Παλιό, Νέο και Μεσαίο Καρλόβασι, στα βορειοδυτικά παράλια. Το γραφικό Παλιό Καρλόβασι είναι χτισμένο σε πράσινους λόφους, το Μεσαίο Καρλόβασι έχει παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική, ενώ στο Νέο Καρλόβασι χτυπά ο εμπορικός παλμός της περιοχής. Στην απολαυστική βόλτα σας αξίζει να κάνετε μια στάση στο Μουσείο Βυρσοδεψίας, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό πέτρινο ταμπάκικο.

Η περιοχή γύρω από το Καρλόβασι θεωρείται από τις καλύτερες του νησιού, με μοναδική βλάστηση και ένα ποτάμι που καταλήγει σε παραλία και καταρράκτες.

Κοκκάρι


Γραφικό λιμάνι, με καλοδιατηρημένα σπίτια, πλούσια βλάστηση και όμορφες παραλίες. Το Κοκκάρι, γνωστό τουριστικό θέρετρο, εκτείνεται σε μια χερσόνησο στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Προσφέρει πληθώρα επιλογών για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση. Από το χωριό ξεκινούν διαδρομές πεζοπορίας στα κατάφυτα βουνά με τις πηγές για τους Βουρλιώτες, τους Μυτιληνιούς και την κορυφή του όρους Καρβούνη. Σε θερμοκήπια της περιοχής καλλιεργούνται εντυπωσιακές ορχιδέες που εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Γιορτές και πανηγύρια

Στη Σάμο θα είστε τυχεροί αν βρεθείτε σε κάποιο από τα πανηγύρια της για παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορό παρέα με τους ντόπιους που προσφέρουν τη «γιορτή», βρασμένο κατσικίσιο κρέας με χοντραλεσμένο στάρι. Και φυσικά το σαμιώτικο κρασί ρέει άφθονο! Σημειώστε: Στις 20 Ιουλίου του Προφήτη Ηλία, στήνεται πανηγύρι στο Καρλόβασι, στους Βουρλιώτες, στα Κονταίικα, στο Πυθαγόρειο και σε άλλα χωριά, στις 26 Ιουλίου της Αγίας Παρασκευής στους Μυτιληνιούς, στον Πύργο και σε άλλους οικισμούς, στις 27 Ιουλίου στο Κοκκάρι, στις 6 Αυγούστου στην Άμπελο και στο Καρλόβασι ενώ τον Δεκαπενταύγουστο γίνονται πολλά πανηγύρια σε όλο το νησί.

Μην χάσετε την γιορτή Κρασιού (Ιούλιο-Αύγουστο) με γλέντια σε διάφορες περιοχές της Σάμου και τα Ηραία στο Πυθαγόρειο, αναπαράσταση της αρχαίας γιορτής προς τιμήν της Ήρας (μέσα Αυγούστου).

Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το μουσικό φεστιβάλ Ηραίου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Αύγουστο.

Μη φύγετε χωρίς να επισκεφθείτε:

- γραφικά ορεινά χωριά με εξαιρετική θέα, όπως οι Βουρλιώτες, οι Μανωλάτες, ο Πλάτανος, η Καλλιθέα και ο Παγώνδας.    

- τους καταρράκτες στο Ποτάμι και στην Άμπελο.

Πηγή: Zougla.gr
Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com