AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

18 Ιουν 2019

ΕΚΣ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ: Διαμαρτύρονται για την αγωγή σε βάρος δασκάλας στη Σάμο


Ανακοινώσεις για την αγωγή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Σάμου σε δασκάλα του σχολείου εξέδωσαν το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, το ΠΑ.Μ.Ε εκπαιδευτικών Σάμου και το ΚΚΕ(μ-λ).

Δείτε τι αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Εργατικού Κέντρου Σάμου:

"Η κατάθεση αγωγής από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Βαθέως εναντίον δασκάλας που υπερασπίστηκε το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση ήρθε σαν κεραυνός στην μικρή μας κοινωνία. Παρ’ ότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχε δώσει δείγματα γραφής με τη στάση του, που συζητήθηκαν σε όλο το πανελλήνιο με όχι ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια, κανείς δεν περίμενε ότι θα έφθανε μέχρι εκεί και ακόμα παραπέρα, καθώς με την αγωγή ζητάει και αποζημίωση 50.000€ από την δασκάλα.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου θεωρεί αδιανόητη την ενέργεια αυτή, την καταδικάζει και την καταγγέλλει σε όλους τους εργαζόμενους του νομού μας. 

Πιστεύει ότι η ενέργεια αυτή ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για να διώκεται και ποινικοποιείται η αντίθετη άποψη. 

Στόχο έχει να τρομοκρατήσει όχι μόνο την συγκεκριμένη συναδέλφισσα, αλλά κάθε αγωνιστή και όλο το μαζικό κίνημα που βρίσκεται στο πλευρό της και αγωνίζεται για να μπορέσουν όλα τα παιδιά – θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων – να πάνε στο σχολείο και να μορφωθούν.

Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος, θρησκείας, γλώσσας και οτιδήποτε άλλο μπορεί να τα ξεχωρίζει.

Στο σχολείο αυτό οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει ανεπηρέαστα να τελούν το λειτούργημά τους με γνώμονα το συμφέρον και τα δικαιώματα όλων των παιδιών.

Καλούμε τα σωματεία, τους εργαζόμενους, όλους τους μαζικούς φορείς της Σάμου και όλο των λαό των νησιών μας να καταδικάσει την ενέργεια αυτή και ν’ απαιτήσει με κάθε τρόπο την διακοπή της.

Εκφράζουμε την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στην συναδέλφισσα που δεν είναι μόνη της σ’ αυτόν τον κοινό αγώνα και 

Ζητάμε να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η αγωγή"

Η ανακοίνωση του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ αναφέρει αναλυτικά:

"Με έκπληξη και οργή πληροφορηθήκαμε ότι έχει κατατεθεί απ’ το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος αγωγή για 50.000 ευρώ σε δασκάλα που είχε στοχοποιηθεί επειδή υπερασπίστηκε έμπρακτα το δικαίωμα που έχει κάθε παιδί, ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος ή θρησκείας να μορφωθεί και να πάει σχολείο.

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε το γεγονός, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι ούτε η συγκεκριμένη συναδέλφισσα είναι μόνη, ούτε όποιος άλλος συνάδελφος βρεθεί σε παρόμοια θέση: Παρ’ όλο που η αγωγή, με απαίτηση μάλιστα αποζημίωσης 50.000 ευρώ, στρέφεται εναντίον της συναδέλφισσας, την αντιμετωπίζουμε σαν να στρέφεται ενάντια σε όλους τους δημόσιους υπάλληλους του νησιού.

Παλεύουμε για ένα σχολείο που θα μορφώνει όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά και για έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό. Τα σχολεία πρέπει να θωρακιστούν από αντιλήψεις και πράξεις που παραβιάζουν τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων των παιδιών στη μόρφωση. Πρέπει, επίσης, όλοι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, όλοι οι εργαζόμενοι, οι γονείς και οι μαθητές των σχολείων μας να απομονώσουν αυτούς που θέλουν να σέρνουν σε δικαστήρια όποιον υπερασπίζεται τα δικαιώματα αυτά, όποιον δηλαδή έχει διαφορετική άποψη απ’ τη δική τους.

Η Ε.Γ. του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει απερίφραστα κάθε επιθετική συμπεριφορά απέναντι στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που επιτελούν το λειτούργημα του δασκάλου, καθώς και κάθε προσπάθεια τρομοκράτησής τους είτε με νομικούς είτε με άλλους τρόπους.

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση πως τέτοιες αδιανόητες για την εκπαιδευτική κοινότητα ενέργειες δεν μας τρομάζουν.

·        Δηλώνουμε ότι υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε παιδιού να μορφωθεί, πόσο μάλλον των παιδιών θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

·        Ζητάμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα η αγωγή.

·        Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς του νησιού, καθώς και τα εκπαιδευτικά σωματεία όλης της χώρας να στηρίξουν τη συναδέλφισσα.

·        Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας και όλους τους αρμόδιους φορείς του να πάρουν θέση και να υπερασπιστούν όλους τους εκπαιδευτικούς που στοχοποιούνται ή διώκονται για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. 

Βρισκόμαστε στο πλευρό της συναδέλφισσάς μας, όπως και κάθε άλλου συναδέλφου που τυχόν θα βρεθεί στη θέση της και καλούμε το ίδιο να πράξει τόσο ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, ενημερώνοντας και κινητοποιώντας τα μέλη του, όπως και στη ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ με νομική και οικονομική κάλυψη".

Από την πλευρά του το ΠΑ.Μ.Ε Εκπαιδευτικών Σάμου αναφέρει:

"Καταδικάζουμε το γεγονός της κατάθεσης αγωγής απ’ το Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Βαθέως σε συναδέλφισσα δασκάλα, επειδή έπραξε το αυτονόητο, δηλαδή υπερασπίστηκε την φοίτηση των προσφυγόπουλων στο σχολείο της και μίλησε στους μαθητές της για την προσφυγιά.

Ο ρόλος μας ως  εκπαιδευτικοί είναι να διαπαιδαγωγούμε τους μαθητές μας έτσι  ώστε πάνω απ’ όλα ν’ αγαπούν τους ανθρώπους, να τους μάθουμε τις αξίες της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας. Θα πρέπει να παλεύουμε για ένα σχολείο που θα μορφώνει όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά και να εντείνουμε την πάλη για έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό. Τέτοιου είδους ενέργειες δεν πρέπει να βρίσκουν την παραμικρή ανοχή τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και από το σύνολο της κοινωνίας.

Η κατάθεση της αγωγής από τον εν λόγω Σύλλογο Γονέων δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είναι συνέχεια των αντιδράσεων Συλλόγων ή και μεμονωμένων γονέων για την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, που εκφράστηκαν μέχρι τώρα με διάφορους τρόπους, όπως η αποχή απ’ τα μαθήματα και οι λεκτικές επιθέσεις και προπηλακισμοί σε γονείς και εκπαιδευτικούς με διαφορετική άποψη απ’ τη δικιά τους, όπως στη συνέλευση γονέων στην περιφέρεια. Τώρα, η διαφορετική αυτή άποψη αλληλεγγύης και στήριξης στα παιδιά που ήρθαν μέσα από πολέμους και κακουχίες για μια καλύτερη ζωή και βρέθηκαν κλεισμένα σε φυλακές και σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, σέρνεται και στα δικαστήρια!

Απέναντι σε τέτοιες πρακτικές κανένας δεν πρέπει να βρίσκεται μόνος του. Ως ΑΣΕ, από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε για την αγωγή, ζητήσαμε άμεσα να έρθει το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου σε επαφή με τη συναδέλφισσα και να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση για να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες στήριξής της. Στο Δ.Σ. που έγινε, η ΕΝΩΤΙΚΗ ως πλειοψηφούσα παράταξη, αρνήθηκε να ψηφίσει κινητοποίηση με συγκέντρωση στήριξης και ενημέρωσης για το ζήτημα!! Πρόκειται για συνέχεια στην επικίνδυνη στάση που κρατάει απ’ το ξεκίνημα του ζητήματος με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, τους γονείς και τους συναδέλφους που υπερασπίζονται το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση, κρατώντας «ίσες αποστάσεις για να μην δυναμιτιστεί το κλίμα», όπως έλεγε χαρακτηριστικά. Θεωρούμε πως αν απ’ την αρχή το σωματείο είχε διατρανώσει σε κάθε τόνο ότι τέτοιες επιθέσεις δεν πρόκειται να συναντήσουν καμία ανοχή και είχε από τότε στηρίξει τη συνάδελφο, δεν θα φτάναμε σήμερα σε αυτό το σημείο. Ο κλάδος μας συνολικά πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση καθώς με τις ενέργειες αυτές δυστυχώς ανοίγει κακό προηγούμενο.

Δηλώνουμε ότι υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε παιδιού να μορφωθεί και πόσο μάλλον των παιδιών, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Ζητάμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα η αγωγή!

Βρισκόμαστε στο πλευρό της συναδέλφισσάς μας με κάθε τρόπο και καλούμε το ίδιο να πράξει τόσο ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, όσο και η ΔΟΕ με νομική κάλυψη και οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί".

Η ανακοίνωση συμπαράστασης στη δασκάλα από το ΚΚΕ(μ-λ):

"Η αγωγή που κατατέθηκε σε βάρος αναπληρώτριας δασκάλας του Άνω Βαθέως Σάμου, με την οποία ζητείται από την εργαζόμενη –που απολύθηκε στις 21/6!- το ποσό των 50.000 ευρώ, είναι ενδεικτική του κινδύνου του κοινωνικού κανιβαλισμού στον οποίο οδηγούν οι κυρίαρχες πολιτικές. Το «αδίκημα» της συμβασιούχου εργαζόμενης είναι ότι υπερασπίστηκε το  δικαίωμα των προσφυγόπουλων να πηγαίνουν στο σχολείο!
  
Με  αυτή τη θέση της, η εργαζόμενη βρέθηκε ανάμεσα σε δύο αντιδραστικές πολιτικές. Στην κυβερνητική πολιτική που στοιβάζει στο κολαστήριο του hot-spot, στις πιο απάνθρωπες συνθήκες, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί με στημένες φιέστες να εμφανιστεί ως μια «φιλοπροσφυγική» κυβέρνηση. Από την άλλη, δέχτηκε τα πυρά των δυνάμεων που προπαγανδίζουν ανοιχτά το ρατσισμό , την ξενοφοβία, τα κηρύγματα έχθρας και μίσους απέναντι στους άλλους λαούς.

Υπόβαθρο αυτών των πολιτικών είναι η στοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και όλων των αστικών δυνάμεων της χώρας στις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Είναι η ευθυγράμμιση τους  στην πολιτική των διαιρέσεων που επιβάλλουν και καλλιεργούν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ –ΝΑΤΟ-ΕΕ σε μια περίοδο κατά την οποία ετοιμάζουν νέες επεμβάσεις και ματοκυλίσματα των λαών της περιοχής. Είναι η διεκδίκηση ρόλου στα πλαίσια αυτών των πολεμικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για την «αναβάθμιση της χώρας». 

Εξίσου βασικός στόχος αυτής της πολιτικής, όλων των κομμάτων του συστήματος και των φασιστικών δυνάμεων που το υπηρετούν, είναι η καλλιέργεια του δόγματος «εχθρός του αδύναμου είναι ο πιο αδύναμος». Με αυτό το δόγμα προετοιμάζουν τη νέα άγρια επίθεση τους σε εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους και νεολαίους την επομένη  των εκλογών. 

Δεν αξίζει στον λαό του νησιού μας και σε όλο τον λαό μας ο εγκλωβισμός σε αυτό το δόγμα, η υποταγή σε αυτήν την πολιτική! Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν θα γίνουν  παρακολουθήματα και στηρίγματα της πολιτικής της φασιστικοποίησης, που προωθούν οι δυνάμεις του «συνταγματικού τόξου» και οι φασιστικές και φασίζουσες δυνάμεις που τροφοδοτούνται από αυτή την πολιτική. Η σύμπλευση με τις δεξιές και αντιδραστικές δυνάμεις, στο «όνομα του εργατικού κινήματος»,  όπως έγινε στις 7/2/19, επιβεβαιώνεται ότι αντικειμενικά ενισχύει αυτή την πολιτική.
    
• Στηρίζουμε τις αποφάσεις όλων των σωματείων του νησιού και της χώρας που απαιτούν να αποσυρθεί άμεσα η αγωγή σε βάρος της εργαζόμενης.
    
• Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης
    
• Ανθρώπινα δικαιώματα για τους πρόσφυγες. Δικαίωμα στην εργασία, στην ελεύθερη μετακίνηση, την εκπαίδευση, την υγεία, την ελευθερία. Δικαίωμα στη ζωή.    
    
• Όχι στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Ειρήνη, συναδέλφωση και φιλία με όλους τους λαούς της περιοχής"