AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Ιουν 2019

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΒΙΝΤΕΟ: Τα παιδιά γνώρισαν τον μυθολογικό ουρανό της Σάμου!

Φωτογραφίες από τη σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου "Ο Λυκούργος" στο facebook

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου "Ο Λυκούργος" παρουσίασε πριν από λίγες μέρες τον "μυθολογικό ουρανό της Σάμου" σε 120 παιδιά στο Πυθαγόρειο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Ηραία-Πυθαγόρεια 2019" που διοργανώνει ο Δήμος Σάμου. 

Η υπεύθυνη της παρουσίασης, αστροφυσικός και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και κοινωνίας της επιστήμης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, δήλωσε σχετικά: 

Τα παιδιά απόλαυσαν μία σειρά από ασκήσεις, γρίφους και ηλιακή παρατήρηση. 

Την ημέρα είδαμε το κοντινό μας άστρο, ολοκληρώσαμε  σήμερα με μία ομιλία για τους αστερισμούς στη μυθολογία τους και καταλήξαμε στο πανέμορφο αυτό κάστρο πάνω στη Σάμο στο Πυθαγόρειο όπου κάτω από το φως της πανσελήνου  του μήνα αυτού έχουμε τη χαρά να την απολαμβάνουμε από το κάστρο. 

Είδαμε κάποιους βασικούς πλανήτες ήταν με τον πλανήτη Δία κάποιους αστέρες στους αστερισμούς του ουρανού και ελπίζουμε του χρόνου να είμαστε ξανά εδώ με ακόμα περισσότερες δράσεις αλλά με τον ίδιο ενθουσιασμό και την αγάπη μας για τον ουρανό”, δήλωσε η Δρ. Μεταλληνού.  

Η δράση συνεχίστηκε με την εξερεύνηση του πλανητικού μας συστήματος ένα παιχνίδι γνώσης για παιδιά από 6 έως 14 ετών στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

"Δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να παρατηρήσουν το σύμπαν ειδικότερα φέτος τον ήλιο μέσα από ένα ειδικό τηλεσκόπιο η χαρά τους φαίνεται στα πρόσωπά τους", είπε η επιστήμονας του Αστεροσκοπείου Αθηνών.   

Είναι ένα παιχνίδι για το οποίο τα 120 παιδιά που παίρνουν μέρος σε αυτό θα πρέπει να βρουν τις κατάλληλες απαντήσεις που είναι διασπαρμένα σε όλο το λιμάνι. 

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με την εκτόξευση αυτοσχέδιων πυραύλων που έφτιαξαν τα παιδιά που πήραν μέρος, με τη βοήθεια της ομάδας του Αστεροσκοπείου.

Μετά την επιτυχία που σημείωσαν οι μαθητικοί αγώνες αστρονομίας που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του φεστιβάλ ''Ηραία-Πυθαγόρεια 2019'' στο Πυθαγόρειο, η  κ. Μεταλληνού εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι αγώνες αυτοί μπορούν να πάρουν Πανελλήνιο χαρακτήρα με μόνιμο τόπο διεξαγωγής τους το νησί της Σάμου και ως φόρος τιμής στον πρωτοπόρο της Αστρονομίας Αρίσταρχο, αλλά και λόγω της τέλειας διοργάνωσης που έγινε από τον Δήμο Σάμου, τους εθελοντές των Ηραίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου '' Λυκούργος''.

Η παρατήρηση του μυθολογικού ουρανού Σάμου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, έγινε τελικά την τρίτη ημέρα στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου και στη συνέχεια η παρατήρηση τού ουρανού έγινε με τηλεσκόπιο στην περιοχή τού κάστρου.

Η διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου "Ο Λυκούργος", που συμμετείχε στην διοργάνωση του αστρονομικού διημέρου στο Πυθαγόρειο της Σάμου στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Ηραία-Πυθαγόρεια" δήλωσε:

"Λένε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το γέλιο και το χαμόγελο ενός παιδιού... 

´Όλοι εμείς, θερμοί υποστηρικτές του Ηραία Πυθαγόρεια καταφέραμε να χαμογελάσουν περισσότερα από 120 παιδιά και είμαστε ευγνώμονες για αυτό πρωτίστως στο κέντρο επισκεπτών Θησείου του εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ειδικότερα στην Αναστασία, την Δήμητρα, τον Βαγγέλη και την Μαρία που σε συνεργασία με τον σύλλογο μας “Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ” και φυσικά την ακούραστη Έφη Μόρφου, οργανώσαμε αυτό το διήμερο 16 & 17 Ιουνίου 2019, αφιερωμένο στην Αστρονομία.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Σάμου για την στήριξη του και εφέτος όπως και τους διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων του ευρύτερου Δήμου Πυθαγορείου, μαζί με το εκπαιδευτικό προσωπικό για την πολύτιμη βοήθεια με την συλλογή των συμμετοχών.

Ευχαριστούμε επίσης :

Τέλος πολλά “ευχαριστώ” στους μεγάλους πρωταγωνιστές, όλα αυτά τα χαριτωμένα παιδικά χαμογελα και τους συνοδούς-γονείς τους. 

Δυστυχώς ο καιρός δεν βοήθησε τόσο ώστε να μπορέσουμε και εμείς οι μεγαλύτεροι να ανακαλύψουμε τον νυχτερινό ουρανό της Σάμου, σταθήκαμε όμως ιδιαίτερα τυχεροί όσοι παρακολουθήσαμε την παρουσίαση της Αστροφυσικού Δρ. Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού που μας ταξίδεψε έστω και μέσω slides στο μυθολογικό σύμπαν και μετά την ομιλία της μαζί με την ομάδα της, μας ξενάγησαν στα χνάρια του Δια της μεγάλης Άρκτου και άλλων αστερισμών, κάτω από την σκιά του κάστρου....

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το καλοκαίρι του 2020 σε ένα νέο ταξίδι στο μαγικό κόσμο του ουρανού με στόχο σε αυτό το ταξίδι να πάρουν μέρος παιδάκια από όλα τα σχολεία της Σάμου και με πολλές εκπλήξεις!

Έχουμε την εμπειρία και την γνώση να το πραγματοποιήσουμε..
Σας Ευχαριστούμε"

Δείτε το βίντεο και δεκάδες φωτογραφίες για το αστρονομικό πρόγραμμα για παιδιά στο Πυθαγόρειο:



Φωτογραφίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου "Λυκούργος"

Πρώτος σταθμός η παρατήρηση του ηλίου τόσο με ειδικά γυαλιά όσο και μέσα από ηλεκτρονικό τηλεσκόπιο... Φέρνουμε τον ήλιο κοντά μας 100 φορές! Τα συναισθήματα αποτυπωμένα στα πρόσωπα των παιδιών:











Δεύτερος σταθμός: Κατασκευάζουμε το ηλιακό μας σύστημα!









Τρίτος σταθμός: Κατασκευή της ευρωπαϊκής αποστολής «Ροζέτα»









Τέταρτος σταθμός: Γρίφοι και διάστημα





Πέμπτος και τελευταίος σταθμός: Προσομοίωση εκτόξευσης πυραύλου:










Πηγή κειμένου: VoreioAigaio.ERT.gr και σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου "Ο Λυκούργος" στο facebook
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com