"Εμφύλιος" ξέσπασε στο νοσοκομείο της Σάμου, στον απόηχο της αποκάλυψης του κυκλώματος που εξέδιδε ψευδείς γνωματεύσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Μια ανάρτηση στο Διαδίκτυο, από έναν γιατρό που δεν εμπλέκεται στο κύκλωμα*, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη εναντίον του, καταθέτοντας μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.
Ο γιατρός, συνταξιούχος στρατιωτικός χειρουργός, που προσελήφθη πέρυσι στο νοσοκομείο, στην ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης καταλόγισε στον διοικητή πως «έδωσε» εσκεμμένα τους πέντε συναδέλφους του στην Ασφάλεια, προκειμένου να εξασφαλίσει την εύνοια της νέας κυβέρνησης και να παραμείνει στη θέση του.
Ο συντάκτης της ανάρτησης χρησιμοποίησε και υβριστικές εκφράσεις κατά του διοικητή, ενώ κατονόμασε έναν προς έναν τους πέντε γιατρούς του νοσοκομείου που συνελήφθησαν ως εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα, σε μια προσπάθεια να τους υπερασπιστεί. Συκοφαντική δυσφήμηση «Αυτό δεν θα περάσει έτσι. Η τιμή και η αξιοπρέπεια του καθενός είναι πάνω από οτιδήποτε. Έχω καταθέσει ήδη μήνυση εναντίον του για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου. Επίσης σκοπεύω να προσφύγω και στα αστικά δικαστήρια με αγωγή, ενώ θα υπάρξει και πειθαρχική διαδικασία εναντίον του, με όσα ορίζει ο νόμος» λέει στο «Εθνος» ο διοικητής του νοσοκομείου Σάμου, Λάζαρος Θεόφιλος, και προσέθεσε πως δεν περίμενε μια τέτοια συμπεριφορά από έναν άνθρωπο που ευεργετήθηκε από τον ίδιο.
«Ο γιατρός αυτός, με πολύ μεγάλη εμπειρία, που έχει προσληφθεί επί των ημερών μου, ο ευεργετηθείς αχάριστος που με παρακαλούσε να δουλέψει στο νοσοκομείο και τον βοήθησα να το κάνει όταν προκηρύχθηκε η θέση, χρησιμοποιεί υβριστικές, απαξιωτικές και συκοφαντικές αναφορές εναντίον μου, ενώ βλακωδώς για να υπερασπιστεί τους συναδέλφους του τους κατονομάζει και τους διαπομπεύει σε όλη την κοινωνία. Όταν ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο πολλοί δεν ήξεραν και ρωτούσαν εμένα, αλλά δεν έλεγα τίποτα» τονίζει.
Ελεύθεροι και οι πέντε
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εμπλεκόμενοι γιατροί -πέντε του νοσοκομείου Σάμου και ένας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού- εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, καθώς έχουν αφεθεί ελεύθεροι στο σύνολό τους έπειτα από τις απολογίες τους, ενώ δεν έχει ξεκινήσει σε βάρος τους κάποια πειθαρχική διαδικασία.
«Περιμένουμε το επίσημο έγγραφο από την Εισαγγελία για τις συγκεκριμένες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και θα κινήσουμε τις διαδικασίες με βάση αυτά που προβλέπονται» αναφέρει ο κ. Θεόφιλος. Το κύκλωμα, στο οποίο εκτός από τους έξι γιατρούς εμπλέκονται δύο νοσηλευτές και δύο διερμηνείς, αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα έπειτα από επιχείρηση κλιμακίου της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας της ΕΛ.ΑΣ.
Οι γιατροί φέρονται να εξέδιδαν ψευδείς γνωματεύσεις και να τις πωλούσαν έναντι αμοιβής από 300 έως 500 ευρώ σε αιτούντες άσυλο. Με αυτές πιστοποιούσαν πως πάσχουν από κάποια υποτιθέμενη ασθένεια που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο νησί και διευκόλυναν την ένταξή τους στις ευάλωτες κατηγορίες, που έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στην ενδοχώρα.
Πηγή: Ρεπορτάζ του Βασίλη Ιγνατιάδη στο Έθνος
* Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γιατρός στον οποίο υπεβλήθη μήνυση από τον διοικητή του νοσοκομείου υπέβαλε την παραίτηση του από το νοσοκομείο της Σάμου.