AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

7 Δεκ 2019

ΕΚΣ: Σύσκεψη για συντονισμό δράσης στο μεταναστευτικό στις 9/12


Κάλεσμα προς τα σωματεία, όλους τους φορείς και τους συλλόγους του νησιού, σε συντονισμό και κοινή δράση, "ώστε να διεκδικήσουμε ενωμένοι τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα", απευθύνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου (ΕΚΣ). 

Προς την κατεύθυνση αυτή, συγκαλεί τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του σύσκεψη, για να συζητηθεί "η κλιμάκωση της αγωνιστικής διεκδίκησης. 

Αγωνιζόμαστε για:

Να μην υπάρχει κανένα hotspot στο νησί. Να κλείσει αυτό που ήδη υπάρχει. Να μην ανοίξει κανένα νέο hotspot-κέντρο φυλακή πουθενά, ανοιχτό ή κλειστό.

Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.

Μετακίνησή τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κλπ και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν σε όποια χώρα επιθυμούν.

Στη Σάμο να υπάρχει ένας μικρός χώρος καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Να καταργηθεί η Συμφωνία Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τούς εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.

Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά, επανενώσεις οικογενειών, κανένας ανήλικος-ευάλωτος, καμία έγκυος σε ακατάλληλες συνθήκες.

Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων στο άσυλο, όχι στην καταστολή και την καταπάτηση θεμελιωδών διεθνών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.

Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η διαχείριση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κρατους (υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση κλπ).

Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού" αναφέρει το ΕΚΣ.

Όπως συμπληρώνει, "επειδή η κατάσταση εξαιτίας του υπερπληθυσμού που είναι εγκλωβισμένος κάτω από άθλιες συνθήκες στο νησί είναι πλέον υπερβολικά κακή και επικίνδυνη για πρόσφυγες-μετανάστες και για τους κατοίκους, πρέπει η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα και:

Να μετακινήσει ΤΩΡΑ από το νησί, με πλοία που θα ναυλώσει, σε ανθρώπινα κέντρα στην ηπειρωτική χώρα πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν εντός και εκτός ΚΥΤ σε άθλιες συνθήκες, οι οποίες επιδεινώνονται λόγω του χειμώνα.

Να προσλάβει μόνιμο προσωπικό για όλες τις αναγκαίες θέσεις, για την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου, του ΚΥΤ, του δήμου και όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείριση του προβλήματος".

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου θεωρεί πως το πλαίσιο αιτημάτων που έχουν αποφασίσει ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου "δεν συμβάλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του μαζικού εγκλωβισμού. Αντίθετα, αποδέχεται τη λειτουργία hot spot στα νησιά ανοιχτών ή κλειστών, δηλαδή αποδέχεται τη  συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που μετατρέπει το νησί και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ξεριζωμένων και εξαθλιωμένων.  

Τα αιτήματα της 7ης Φλεβάρη και η μαζική συσπείρωση σωματείων και φορέων στο νησί μας γύρω από αυτά είναι τα μόνα που χτυπούν το πρόβλημα και μπορούν να δώσουν άμεση ανακούφιση και ουσιαστική λύση στα προβλήματα που ζουν πρόσφυγες-μετανάστες και κάτοικοι" υποστηρίζει το ΕΚΣ.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com